Ιστορίες απίστευτης τρέλας με το ρεύμα: Ποιοι δεν θα πληρώσουν τίποτα, ποιοι θα καταβάλλουν τα τριπλά

1
1230

Τιμολόγια ρεύματος που μπορούν να κατανοήσουν μόνο οι απόλυτα μυημένοι στις χρεώσεις των παρόχων.

Ο απίστευτος παραλογισμός που επικρατεί στις διεθνείς αγορές -με την τιμή του ρεύματος να είναι 14 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πριν από 18 μήνες και την τιμή του αερίου να έχει δεκαπλασιαστεί- δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπώνεται και στους τιμοκαταλόγους.

Όπως φάνηκε μετά την ανακοίνωση της επιδοματικής πολιτικής αλλά και των τιμοκαταλόγων των εταιρειών για τον μήνα Σεπτέμβριο, η αγορά κρύβει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και πολύ μεγάλες παγίδες. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν για τον μήνα Σεπτέμβριο το ρεύμα… δωρεάν. Αυτό συμβαίνει διότι το Σάββατο ανακοίνωσαν τιμή η οποία είναι χαμηλότερη από την επιδότηση που θα προσφέρει το δημόσιο ήτοι τα 64 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί μόνο με τις λεγόμενες “μη ανταγωνιστικές χρεώσεις” δηλαδή τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τα τέλη δικτύου κλπ. Έτσι, την στιγμή που ένας καταναλωτής θα επιβαρύνεται με 15-16 λεπτά για μια κιλοβατώρα, ο άλλος δεν θα πληρώνει παρά ένα ελάχιστο πάγιο όση ενέργεια και αν καταναλώσει. Αρκεί να επιλέξει σωστά τον πάροχο που προσφέρει τη χαμηλή τιμή. Πάροχο ο οποίος βεβαίως κινδυνεύει να φορτωθεί με ζημιές αν το κόστος της κιλοβατώρας ξεφύγει πάνω από τα επίπεδα που έχουν προϋπολογιστεί.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: γιατί να μην πάω στον πάροχο που δίνει το ρεύμα “δωρεάν” αντί να μείνω σε αυτόν που με χρεώνει με 16 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα; Η απάντηση είναι η εξής: τα τιμολόγια που ανακοινώνουν οι εταιρείες στηρίζονται σε προβλέψεις. Αν οι προβλέψεις πέσουν έξω, τον άλλον μήνα θα αναθεωρηθεί και η τιμολογιακή πολιτική. Ήδη προκύπτει ότι η εταιρεία που ήταν η φθηνότερη για τον μήνα Αύγουστο, για τον Σεπτέμβριο είναι από τις πιο ακριβές. Θα μπει ο καταναλωτής στην διαδικασία να μελετάει κάθε μήνα τα τιμολόγια για να μεταφέρει την γραμμή του από εταιρεία σε εταιρεία;

Να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν, αφορούν στα λεγόμενα “κυμαινόμενα” τιμολόγια. Αυτά δηλαδή που εξαρτώνται από την πορεία της τιμής του ρεύματος στο χρηματιστήριο. Υπάρχουν και σταθερά τα οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν μια “ασφάλεια” στα νοικοκυριά. Και εδώ υπάρχει το δεύτερο παράλογο της εποχής: η “ασφάλεια” σε αυτή τη φάση είναι ασύμφορη. Το σταθερό τιμολόγιο και πολύ υψηλό είναι και δεν δικαιούται της κρατικής επιδότησης κάτι που σημαίνει ότι όποιος το επιλέξει κινδυνεύει με υπερχρέωση.

Η τρίτη βασική ιδιαιτερότητα των τιμολογίων έχει να κάνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες, supermarket κλπ). Γι’ αυτές, δεν ισχύει ότι η κρατική επιδότηση καλύπτει το σύνολο της επιβάρυνσης. Το αντίθετο. Υπάρχει επιδότηση αλλά καλύπτει το 60% της ανατίμησης η οποία είναι γιγαντιαία. Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν πολύ ακριβότερο το ρεύμα του Σεπτεμβρίου και μένει να φανεί κατά πόσο αυτό θα αποτυπωθεί και με νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Πηγή thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μόλις δουν ότι χάνουν, αναδρομικές χρεώσεις και με την βούλα του κράτους. Για κορόιδα τους έχετε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ