Δ. Βίτσας: Μόνιμα μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

0
401
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Βίτσας μιλάει κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό του υπουργείου της διετίας 2015-2017 σε αίθουσα του υπουργείου, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οριστική λύση στο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί με μόνιμο τρόπο -όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση- το ζήτημα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, προανήγγειλε, από τη Βουλή, ο Δημήτρης Βίτσας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εν λόγω παρέμβαση, δήλωσε πως θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι με απλή παράταση αλλά με μια μορφή μόνιμου χαρακτήρα.

«Δεν θεωρείτε κι εσείς δίκαιο να εξαιρούνται γενικά αυτά τα νησιά; Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε την οριστική απάντησή σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Δημήτρης Γάκης: «Δημιουργείται ένα αισιόδοξο κλίμα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου»

***

Με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή, διαφαίνεται μια αισιόδοξη προοπτική για τη οικονομία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που βιώνουν πιο έντονα το προσφυγικό, είπε ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας όπου συζητείται νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, τόνισε ο βουλευτής, «η εξέλιξη αυτή, όπως και οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό, η θετική πορεία της υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου και οι άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες και τα έργα υποδομής που γίνονται σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, καταδεικνύουν έμπρακτα το συνεχές ενδιαφέρον μας για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. Είναι υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των κατοίκων του Αιγαίου για ένα καλύτερο αύριο. Είναι προτεραιότητα, στρατηγική και στόχος μας να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στους ακρίτες, χωρίς τις επικοινωνιακές κορώνες και τις ανέξοδες μικροπολιτικές υποσχέσεις της Αντιπολίτευσης. Για εμάς, η ουσία βρίσκεται σε μια βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη που να δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους».

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, είπε, αναφερόμενος στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα εξής: «Εμείς, που προασπίσαμε και επεκτείναμε τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά, πριν το τέλος του χρόνου θα φέρουμε με κάποιο τρόπο, με νόμιμο τρόπο σχετική ρύθμιση. Αλλά αυτή τη στιγμή συζητάμε όχι για απλή παράταση, αλλά για μiα τέτοια σύνδεση, η οποία θα έχει, θα έλεγε κανείς, έναν πιο σταθερό χαρακτήρα, όσο διαρκεί βέβαια το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στα πέντε νησιά. Φαντάζομαι ότι και εσείς (απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σ.σ.) δεν θα θεωρείτε δίκαιο να υπάρχουν νησιά τα οποία να έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ. Είναι άλλο ζήτημα ότι προσπαθούμε να μειώσουμε και τον ΦΠΑ και κάποια άλλα να εξαιρούνται. Το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτά τα νησιά πραγματικά σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος. Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε την οριστική απάντησή σας».

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ