«Ανθ’ ημών Γουλιμής» * Συγγνώμη, αλλά «Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι…»

30
4680

«Ανθ’ ημών Γουλιμής» * Συγγνώμη, αλλά «Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι…»

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης παντού στις γιορτές: η Χριστουγεννιάτικη μιζέρια και η παγερή ή σκοτεινή έλλειψη εορταστικού κλίματος στο νησί μας. Την ίδια στιγμή η καταλυτική σύγκριση σε σχέση για παράδειγμα με τη γειτονική Ρόδο (όλοι οι εμπορικοί δρόμοι με τραγούδια, με τους καταστηματάρχες να βγαίνουν και να κερνούν τους περαστικούς, το ρολόι να δείχνει αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Κύπρου και τόσες άλλες μοναδικές εικόνες), ακόμα και η διπλανή μας Κάλυμνος πιο ζεστή και παραδοσιακή με την «Χριστουγεννιάτικη νύχτα» να κλέβει την παράσταση). Δεν συζητάμε φυσικά για τις φαντασμαγορικές εικόνες από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (Αθήνα, Τρίκαλα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, ή στο εξωτερικό), όπου «απέδρασαν» φέτος σχεδόν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού (τόσες ιδέες ρε παιδιά… Αλήθεια, αν είχαμε για παράδειγμα εκλογές τον άλλο μήνα και είμασταν τώρα σε προεκλογική περίοδο, έτσι θα ήταν η Κως;)

Δεύτερο μεγαλύτερο, σοβαρότερο και μόνιμο πια θέμα «ζωής και θανάτου»: Οι καθημερινές δυστυχώς «περιπέτειες» υγείας  γνωστών, φίλων, συγγενών που ανακύπτουν και που στέλνονται άρον άρον στη Ρόδο, στο Ηράκλειο, στην Αθήνα… (αφήνω ασχολίαστο ξανά… το καθημερινό «θανατικό» γιατί τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο για όσους γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και παρασκήνιο)

Από τη Ρόδο μάλιστα η μόνιμη επωδός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς τους συγγενείς των «θυμάτων»: «Ε, κλείστε το το ρημάδι, τι το χετε ανοιχτό; Αφού σε μας τους στέλνετε συνέχεια…»)

Το «κλείστε το…» βέβαια, μια κουβέντα είναι, γιατί από την άλλη δεν μπορούν εν θερμώ να διαγραφούν μια σειρά από «σωτήριες» επεμβάσεις, πρώτες βοήθειες, σωστές διαγνώσεις κλπ, ούτε «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά…» (τα πλείστα όσα ευχαριστήρια στον τύπο, το πιστοποιούν).

Όμως, δεν παύει το μόνιμο και διαρκές σοβαρότατο πρόβλημα για την ασφάλεια υγείας στο νησί να παραμένει.

Α, και η άλλη συνήθης επωδός που επίσης λέει πολλά, (αν δεν τα λέει όλα): «Αν δεν πλήρωνα ιδιωτική ασφάλεια υγείας 1000 ευρώ θα είμασταν ξεκρέμαστοι σε αυτό το νησί και μ’ αυτό το νοσοκομείο…»

Ωραία (τι ωραία… μια χαρά χάλια, που λένε), τα παράπονα σας σε ποιον/ποιους λοιπόν;

Στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή;

Στην κυβέρνηση και τους βουλευτές;

Μα εσείς που παραπονιέστε ή τέλος πάντων οι περισσότεροι από σας τους εκλέξατε…

Και για την μη επίλυσή τους όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα;

Πόσες συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις «Παγκωακές», «Παν-νησιωτικές», Πανελλαδικές» κλπ, με «μεγάλα, στομφώδη και ατέρμονα λόγια» από όλους και όλες δεν έχουν γίνει;

Πόσες ΜΕΓΑΑΑΑΛΕΣ υποσχέσεις δεν έχουν δοθεί;

Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι «σας/μας δουλεύουν ψιλό γαζί» και ξανά-μανά τα ίδια,  εκλέγονται, επισκέπτονται, χειροκροτούνται στα τόσα ΘΑ που σας/μας λένε κατάμουτρα και φτου και απ’ την αρχή…

Όχι μόνο πολύ αργά, αλλά και ανώφελα εντελώς πια τα «δάκρυα Στέλλα» και η υποτιθέμενη «οργή» του ζεστού καναπέ (μετά τυρού και αχλαδίου ή άλλων τινών γλυκισμάτων και λιχουδιών…)

Αλλά και αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα…(Θεός σχωρέσει τον Ντίνο Ηλιόπουλο «μα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Είμαστε…»

Από την Πρωτοχρονιά και το «καλημέρα» να πιάσεις; Στο ποιοι πήγαν, πόσοι και ποιοι απουσίαζαν στην επίσημη υποτίθεται (θεσμική) Δοξολογία για την 1η του έτους στη Μητρόπολη και την καθιερωμένη δεξίωση στο Επαρχείο; Ή στις δημαιρεσίες και την πρώτη εικόνα του νέου (ψυχρού μέχρι παγωμάρας εν μέσω θέρμανσης και ανοιξιάτικων θερμοκρασιών) δημοτικού συμβουλίου;

Όταν λοιπόν το διχαστικό και «ψυχρο-πολεμικό» κλίμα ξεκινά με το «καλημέρα σας» (ή ακόμα και πιο πριν που είχαμε γράψει) κι ενώ είμαστε σε αναμονή για τον ορισμό επάρχου από τον Περιφερειάρχη αυτή τη φορά και όχι από τη λαϊκή βάση και βούληση… (πόσο τυχαία ή απαρατήρητη ήταν άραγε η απουσία της Ντίνας στην Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση που όλοι περίμεναν να ήταν η οικοδέσποινα;)

Ποιο να είναι άραγε το αισιόδοξο και παρήγορο μήνυμα  ότι (κι) αυτή τη νέα πενταετία οι ταγοί μας και όλοι εμείς οι από κάτω θα «παλέψουμε» τάχα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του δύσμοιρου τόπου μας; (και όχι αναμεταξύ μας,  τραβώντας καθένας και καθεμία το… «πάπλωμα για τον εαυτό μας»;

Συγνώμη, αλλά «Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για όσα ζούμε σήμερα» (και όσα πρόκειται να βιώσουμε στο άμεσο μέλλον…)

*«Ανθ’ ημών Γουλιμής»

Η γνωστή ρήση του Χ. Τρικούπη όταν ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές του 1895

Η φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής», που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα όταν θέλουμε να υποβαθμίσουμε κάποιον, ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη στις εκλογές του 1895. Τότε το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στον αντίπαλό του Θεόδωρο Δηλιγιάννη, ενώ ο Τρικούπης δεν εκλέχθηκε ούτε καν βουλευτής, καθώς τη θέση του -με διαφορά μόλις τεσσάρων ψήφων- πήρε ο άσημος Μιλτιάδης Γουλιμής!

Για την ακρίβεια, η πλήρης φράση που εκστόμισε ο μεγάλος πολιτικός μετά την εκλογική ήττα του ήταν: «Ανθ’ ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας». Επί της ουσίας, ο Τρικούπης τότε αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη, ενώ μόλις έναν χρόνο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στις Κάννες. Ομως, ποιος ήταν ο Μιλτιάδης Γουλιμής που υπερίσχυσε του πρώην πρωθυπουργού; Ο βουλευτής προερχόταν από παλιά οικογένεια αρματολών. Αρχικά είχε εκλεγεί βουλευτής το 1887 με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, στις περίφημες εκλογές του 1895 ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Δηλιγιάννη, καταφέρνοντας να κερδίσει τη βουλευτική έδρα από τον Τρικούπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι, μόλις ο βουλευτής έμαθε την αποτυχία του Τρικούπη, ζήτησε να παραιτηθεί υπέρ αυτού, κάτι που ο Τρικούπης φυσικά δεν δέχτηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός έμελλε να ηττηθεί κατά κράτος λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης. Η πολιτική του και ιδίως η υπερφορολόγηση οδήγησαν στη μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού, με τις εφημερίδες να τον αποκαλούν «φορομπήκτη» και «πετρέλαιο».

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. OXI ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ! μερικοι ψηφισαμε ΚΚΕ αυτο το γραφικο που λεει αληθειες…. εσεις οι προοδευτικοι ειστε υπευθυνοι εμεις απλα την παταμε απο σας που δεν ξερετε τη εχετε στην κεφαλα σας

  2. Η ιστορία φίλε Γιάννη επαναλαμβάνεται. όμως έπρεπε να μας έχει γίνει μάθημα η συμπεριφορά και τα έργα των πολιτικών. όπως μας γύρισαν την πλάτη οι πολιτικοί γυρολόγοι με φρούδες υποσχέσεις για νοσοκομείο έπρεπε και εμείς να τους απαξιώσουμε. Ξανά υπουργός υγείας ο ίδιος και δοκιμασμένος. μόνο οι ιδιωτικοί γιατροί και οι φαρμακοβιομηχανίες θα ωφεληθούν όπως συνήθως γίνεται. Ούτε λόγος για το νεο Νοσοκομείο στο νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.

    • Κυρία Ξανθίππη,με το χέρι στην καρδιά. Τι προσδοκίες έχετε από το δήμαρχο σε βάθος 4ετίας;

    • Ποσό όμορφα μας τα λετε…Ναι κυρία μου ο λαός διάλεξε αυτή την κυβέρνηση γιατί ήταν η καλύτερη.Δεν υπάρχουν κουμπιά να τα πατάς.Κάθε χρόνο το θέμα είναι να είμαστε λίγο καλύτερα.Ναι ο Αφωνησωειναι από τους καλύτερους υπουργούς που έχουν περάσει.Όπου πήγε άφησε έργο.Ξέρετε κάποιον καλύτερο να μας πείτε;Μήπως είστε εσείς οι έξυπνοι και αυτοί που τον επιλέγουν είναι χαζοί;Μήπως είστε καλή εσείς σαν τον δήμαρχο της καρδιάς σας ;Σοβαρευτητε.

      • Είστε έξυπνη εσείς και ο κόσμος που ψήφισε τον δήμαρχο με 60% είναι χαζός. Ξέρετε κάποιον καλύτερο να μας πείτε; Σοβαρευτείτε η κυβέρνηση σας τον στήριξε και τον στηρίζει με το νέο νοσοκομείο φύκια μαστιχαρίου… Αλλά ποιος την έχασε τη σοβαρότητα να τη βρεις εσύ. Σαν τον τσιρίδα άλλα τη μια και άλλα την άλλη. Αυτος δεν ήταν που έκανε ερώτηση κατά των εμβολίων της γρίπης και ότι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν?

        • Ναι έχω πει.Ο Κυριτζης και η ομάδα του ήταν κλάσεις ανώτερος.Συγκρινουμε τις τετραετίες και τα έργα τους.Ποτε δεν κάνω την έξυπνη.Με επιχειρήματα.Εξαλου οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του Νικηταρά λένε τον ψήφισαν επειδή είναι καλός άνθρωπος ,όχι δήμαρχος .Τελος κακός απάντησα σε κάποιον που αναφέρει εμβόλια και ψέκασμα τα.Τελικα οι Σπαρτιάτες που σου είπαν να ψηφίσεις,τα μοίρασαν τα λεφτά η ακόμα τσακώνονται ;

        • τον ψήφισαν τα ρουσφέτια. οι θερμοσίφωνες, δύο μέτρα άσφαλτο και κάνα κατοσταρικακι. αφού όλοι λένε ότι είναι ανίκανος. από έναν ανίκανο δεν περιμένεις τίποτα. για αυτό οι ψηφοφόροι του χειροκροτούν το τίποτα. μέχρι εκεί μπορεί.

    • Τι να σου κάνει ο κάθε δήμαρχος όταν οι καταστηματάρχες για τον οιοδήποτε λόγο κλείνουν τα μαγαζιά.
      Τι φωνάζετε για το νοσοκομείο όταν στην ουσία ο λαός κοιμάται.
      Το καρκίνωμα των 300 χαραμοφαϊδων πολιτικών. Εν έτει 1890 ήσαν 150 αριθμός ήδη μεγάλος. Την σήμερον έπρεπε να ήσαν μάξιμουμ 52 όσοι και οι νομοι.
      Αυτοί ειμαστε και μην ρίχνετε το ανάθεμα σε άλλους. ΕΜΕΙΣ είμαστε οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τα χάλια μας.

  3. Απολύσεις υγειονομικών, κλείσιμο νοσοκομείων, λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία, τρία σκάνδαλα (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, «Ερρίκος Ντυνάν») και πολλά άλλα αρνητικά για τη δημόσια δωρεάν Υγεία περιλαμβάνει το βαρύ βιογραφικό του Αδωνη Γεωργιάδη που γυρίζει στο υπουργείο Υγείας.

    • Εσυ τι είσαι;αυτό πες μας.Νρεπεσαι μωρή σουσου;Σε έχει ταπώσει η miranta και δεν έχετε τι να πείτε εκτός από βρισιές;Ποιος είσαι και τι έλεγες;Εσυ δεν δήλωσες ναζί;Αυτός δεν είσαι;Έτσι είστε φασίστακια.Τι θα σας πει ο αρχηγός να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;Μια εβδομάδα πρην θα σας το πει ρομποτάκια;

  4. Φίλε Ανδρέα έχω ελπίδες ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα. θεωρώ ότι θα ζυγίσει την μεγάλη εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός της Κω και θα κινηθεί ανάλογα. χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και όχι την τελευταία στιγμή να διορθώνουν τα λάθη τους όπως στις γιορτές.απο τον νυν Δήμαρχο περιμένω να διεκδικήσει ένα νέο νοσοκομείο η μία δυνατή στελέχωση του παλιού για την υγεία των συμπολιτών μας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

  5. Κλασιδιάρηδες ανώτεροι είσασταν. Τον φέρατε και στο δημαρχείο και τον χειροκροτούσατε σαν χάνοι. Τώρα μου το παίζεις αντιχρυσαυγίτισα και προστάτιδα τον λάθρο τότε τους ανέβαζες και τους έκραζες που μπάιναν σε σχολεία. Ψυχίατρο που θέλεις μαρή πινέζα . Θα σου λεγα κατι αλλο αλλα θα το κοψουνε μερα που ναι.

    • Εσυ τι είσαι;αυτό πες μας.Νρεπεσαι μωρή σουσου;Σε έχει ταπώσει η miranta και δεν έχετε τι να πείτε εκτός από βρισιές;Ποιος είσαι και τι έλεγες;Εσυ δεν δήλωσες ναζί;Αυτός δεν είσαι;Έτσι είστε φασίστακια.Τι θα σας πει ο αρχηγός να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;Μια εβδομάδα πρην θα σας το πει ρομποτάκια;

  6. Η νεα χρονια, μας βρισκει με αρκετα καλα, ενα απο αυτα ειναι η υπουργοποιηση του αδωνη, ως υπουργος υγειας (τωρα σωθηκαμε,,..!!).. Ερχεται αμεσως η προωθηση, για νεους εμβολιασμους.. Αμ τι.. Ποσοστα θα παρει.. ,(οπως και απο την novartis) γιατι εχει μεινει ενα στοκ μερικων εκκαυομυριων εμβολιων……βεβαια μην ξεχναμε πως ξεκινησαν.. Και που κατεληξαν.. Οι θεωριες των πλασιε, μιζαδορων…απατεωνων..Εεε γιατρων (με 500 χιλιαδες μιζες ο καθενας ηθελα να πω..
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2cn3WE1U1ar6HI1AsKn5r2BxzoLGLOV0SaFELh8Djm2q9msmT_SyAhdnhyphenhyphen5melmOe1z7oLuCOAypyqv8cS66gxhwB5vttigENU5uHGWEDUa8lT9XAHoICcSTHNNcBiEg37Tzbqp4r5MYTV7O87PIxuX3sqIjbrQdKqKfIy0hNM4NQ8bm_0LM4FsW36_4/s756/2024-01-06_234058.png

  7. Αλλα βγηκε η αποφαση..
    Όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο 6μηνο είναι ανεμβολίαστοι ανεξαρτήτως των δόσεων που είχαν κάνει στο παρελθόν»… ΧΑΧΑΧΑΧΑ. ΑΧΑΧΑ.
    ΝΔ.!!!
    Νουμερααα!!!!!Αγυρτες …!!!

  8. Eν τω μεταξύ ,κανείς δεν βλέπει την έξαρση της ανήλικης εγκληματικότητας

    Ειδικά στο νησί μας είναι πάνω απ τον Πανελλήνιο μέσο όρο.Απίστευτα πράγματα.

  9. ..εκτελεσε το εργο του…που του ειχε αναθεσει….πριν χρονια…με κλεισμο 7 νοσκομειων ,..τωρα προχωραει στην 4ετια..για κλεισιμο υπολοιπων…
    (περιμενετ εσεις το νεο….
    φιλικη συμβουλη στον Δημαρχο…Η ΚΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ….αλλα προτεραιοτητα στους ελληνες..δυναμικο και υλικο εξοπλισμο..προσληψη γιατρων….
    ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ..ΔΙΟΤΙ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗς Ασφαλισης.,.υγειας κτλ

  10. Υπευθυνοι ειστε αυτοι που ψηφισατε οσους χρεοκοπησαν τη χωρα με τις λαμογιες τους. Δε σας αρεσε ο Τσιπρας που δεν εκλεψε τιποτα και αφησε χρήματα μαξιλαρι πισω του. Δε σας αρεσε ο Πολακης που μεσα στα μνημονια και τη χρεοκοπια καταφερε να κρατησει ορθιο το Εθνικο Συστημα Υγειας. Έχετε αυτο που επιλεξατε.

  11. ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, για τα μέτρα μείωσης των τιμών του βρεφικού γάλακτος:
    «Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.»

    Πλαφόν κύριε Σκρέκα μας; Στην Ελεύθερη Αγορά του κυρίου Χατζηδάκη; Αυτού που έριχνε τότε το φταίξιμο στα φαρμακεία για τις τιμές – και όχι στις εταιρείες – και διέθεσε τα βρεφικά γάλατα στην…Ελεύθερη Αγορά, με αποτέλεσμα να πωλούνται σήμερα από 35-208% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη;

  12. Τούτη εστί η φιλοσοφία μου,η σκέψις μου,το Όραμα μου Ελληνίδες,Έλληνες και ημεδαποί

    Απαράδεκτο σε ψηφοφορία επί κοινωνικού ζητήματος να θέτει ο Κουλης έστω εμμέσως για τους βουλευτές του που τυγχάνουν και μέλη της κυβέρνησης, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Αποτελεί ευτελισμο του κοινοβουλευτικου χαρακτηρατου πολιτεύματος και της πρωτοκαθεδριας της βουλής έναντι της κυβέρνησης

  13. Όλες οι αποφάσεις για τα οικονομικά θέματα πχ, θέματα υγείας, παιδείας, δεν είναι 'κοινωνικά ζητήματα'

    Τα μέλη της κυβέρνησης αν δεν συμφωνούν με τις πολιτικές που χαράζονται από τον κύριο υπεύθυνο, τον πρωθυπουργό, και αυτόν που τους τοποθέτησε σε αυτές τις θέσεις, παραιτούνται, τόσο απλά. Οι βουλευτές είναι άλλο, η επιλογή (τυπικά έστω…) γίνεται από την ψήφο του λαού (άσχετα ότι και σε αυτούς μπαίνει κομματική πειθαρχία για τα σοβαρότερα ζητήματα).
    Μιλάμε για Κοινωνικά ζητήματα και ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
    Όπως τα ξόανα που πάνε κάθε Κυριακή στην υποστολή της σημαίας.
    Ξέρετε μου θυμίζει τις μυστικές τελετές που γίνονται στο Ασκληπιείο της Κω,όπου οι υπάλληλοι διχάζονται απ το ίδιο το Υπουργείο.
    Καληνύχτα σας, και του χρόνου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ