Η «ωμή προσαρμοστικότητα» για το σήμερα και η αβεβαιότητα για το αύριο

50
5523
Η «ωμή προσαρμοστικότητα» για το σήμερα και η αβεβαιότητα για το αύριο
Διαβάζοντας την προειδοποιητική υπόμνηση ότι «τα μεγαλύτερα ψέματα κυκλοφορούν πριν τις εκλογές και μετά το κυνήγι ή το ψάρεμα» και βλέποντας την τραγική κατάσταση «πάμε κι όπου βγει»  από τα μεγαλύτερα θέματα (όπως Νοσοκομείο-Υγεία Ώρα μηδέν) μέχρι τα τοπικά (οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακό κομφούζιο και η λεγόμενη «ωρολογιακή βόμβα» τύπου Μάτι, στη Ζιά) καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση «με καμία κυβέρνηση* » που λέει κι ο λαός, να δοθούν λύσεις…
Το χρόνιο θέμα της Ζιάς -με αφορμή το θέμα απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων μέσα από τον οικισμό με χιλιάδες πεζούς, αναπηρικά καροτσάκια κλπ)- δεν μπορεί να το δει κανείς ξεχωριστά και ξεκομμένα από τη συνολική φέρουσα ικανότητα του νησιού (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, τουριστική φέρουσα ικανότητα “είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν ταυτόχρονα έναν τουριστικό προορισμό, χωρίς να προκληθεί μόνιμη καταστροφή του φυσικού, οικονομικού και κοινωνικοπολιτιστικού περιβάλλοντος και μείωση της ποιότητας ικανοποίησης των επισκεπτών»), αλλά και την συνολική κατάσταση του οδικού δικτύου και των χώρων στάθμευσης.

Μην περιμένουμε και μην ελπίζουμε τίποτα σε πρόχειρες λύσεις -ασπιρίνες που απλώς μπορεί να απαλύνουν κάπως ή να μεταθέσουν το πρόβλημα.

Είμαστε στη φάση του «ζήσε το σήμερα» (άντε να δουλέψει ο καθένας όπως όπως γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι…) κι άσε την «αβεβαιότητα» για αύριο…

Από τη στιγμή που δεν έχουν συν-αποφασισθεί (με κατοίκους και επαγγελματίες) ριζικές αλλαγές το πρόβλημα θα παραμένει και θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο όσο αυξάνονται οι επισκέπτες. Το να ελπίζουμε απλώς να μην φτάσουμε κάποια στιγμή στο απευκταίο… θυμίζει λίγο από Τέμπη, λίγο από Μάτι και πάει λέγοντας.

Το ίδιο με τη συνολική κατάσταση του οδικού δικτύου στο νησί και με τα «πειράματα» που έχουμε να δούμε με την αύξηση της κίνησης τόσο στην είσοδο όσο και μέσα στην πόλη και αν πράγματι το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει την ουρά των οχημάτων από το συντριβάνι της Ευρώπης μέχρι… τους φωτεινούς σηματοδότες, στο ύψος του Αγροτικού συνεταιρισμού.

Από την άλλη πλευρά βλέπει κανείς και την «ωμή προσαρμοσστικότητα» και το πως αλλάζουν τακτικές, πολιτικές απόψεις και ιδεοληψίες πάντα με βάση «τα καλά και (οικονομικά) συμφέροντα».

Με βάση λοιπόν πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) στην αιχμή της θερινής σεζόν του περασμένου έτους καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων στα ξενοδοχεία σε εθνικό επίπεδο ενώ βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία προβλέπονται συνολικά 262.981 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό έλλειψης εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας ανήλθε στο 23% και ήταν σχεδόν παρόμοιο σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων (Ρεσεψιόν, μπαρ, κουζίνα, καμαριέρες, διοικητικό προσωπικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό).

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σημειώθηκαν σε καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις) και ακολουθούν σερβιτόροι (5.164 κενές θέσεις), βοηθοί σερβιτόρων, (3.883 κενές θέσεις), υπάλληλοι ρεσεψιόν (3.460 κενές θέσεις), Barista (2.729 κενές θέσεις), λαντζέρης (2.866 κενές θέσεις) και τεχνική υποστήριξη (2.054 κενές θέσεις). Ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν και στις ειδικότητες στέλεχος guest relations, βοηθού ρεσεψιόν και βοηθού κηπουρού.

Τώρα η Κως και γενικά τα νησιά με κέντρα υποδοχής με τις «ημέρες καριέρας» προσπαθούν να καλύψουν από κει κενά και ελλείψεις με το μικρότερο δυνατό κόστος και αποφεύγοντας τα ευτράπελα (πχ πέρσι στη Μύκονο βρέθηκαν αλλοδαποί εργαζόμενοι να κοιμούνται στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, εδώ οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε «πεντάστερο»).

Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η δήλωση Μητσοτάκη στο Νταβός προ τριμήνου κι ας «θάφτηκε» για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους από τα κυρίαρχα προπαγανδιστικά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης παρακαλάει τους μετανάστες να μείνουν στην Ελλάδα: «Μην πάτε στην Ευρώπη, μείνετε εδώ… «Λέμε στους ανθρώπους, αν σας δώσουμε άσυλο, μην πάτε στην Ευρώπη αν θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα θα υπάρχουν δουλειές, είμαστε αντιμέτωποι με έλλειψη εργατικού δυναμικού όπως πολλές Ευρωπαϊκές χώρες»

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όσο τα σοβαρά προβλήματα χρονίζουν τόσο οι λύσεις θα δίνονται στην βάση μιας κατά περίσταση και περίπτωση «ωμής προσαρμοστικότητας».

* Και ενόψει εκλογών (με αφορμή την παραπάνω ρήση*), μια τέτοια περίπτωση που φαίνεται (να επιβάλλεται έξωθεν και άνωθεν) από τα τελευταία τέτοια σενάρια είναι η ανάγκη σύγκλησης οικουμενικής κυβέρνησης, μετά τις δεύτερες (ή και από τις πρώτες κιόλας) εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων κομμάτων σε αυτήν. Το επιχείρημα έχει, λίγο-πολύ, ως εξής: με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι ανέφικτη και με δεδομένο ότι απαιτούνται «δύσκολες μεταρρυθμίσεις» (καταλαβαίνει κανείς προς ποια κατεύθυνση) στο κράτος που θα χρειαστούν ευρύτερη συναίνεση, μια τέτοια «οικουμενική κυβέρνηση» θα εξασφάλιζε αφενός κυβερνησιμότητα και αφετέρου στήριξη της λεγόμενης «εκσυγχρονιστικής» προσπάθειας από όλους, χωρίς να έχουν να σκεφτούν το πολιτικό κόστος που θα είναι έτσι ισόποσα μοιρασμένο.

Κατά τ’ άλλα… Πολλές Αναστάσιμες ευχές!

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

50 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπομονή.Το είπε ο μεγάλος ηγέτης,έχει κλήσει 15 χρόνια αρχηγός (νέες ιδέες).Είναι το τελευταίο φτωχό Πάσχα που θα περάσουμε με ελιές και ψωμι.Μετά θα έρθει η προοδευτική κυβέρνηση που θα φτιαξει(Ασχετα αν δεν συμφωνεί κανένας μαζί του) και θα φάμε αρνί.

    • Ποτέ η χώρα δεν είχε απ την σύστασή της τέτοιο αλαζόνα,τέτοιον καλαμοκαβαλητή,

      ηγέτη με τέτοια έπαρση που θα ζήλευαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες εν Ίππων.
      Τα αργύρια που χρωστάτε στον Ελληνικό Λαό για να υπάρχει το μπουρδελοκόμμα σας πότε θα επιστραφούν?
      Ως Οσία Μαγδαληνή πάντα θα μυξοκλαίς ότι ένας είναι ο Βασιλεύς των Ιουδαίων,αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Βασιλείς του Νταβός σταυρώνονται.

      • Από που εβηγαλες το συμπερασμα;Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τόση ανικανότητα στην αντιπολητευση.Αυτό Ριναι το πρόβλημα φίλε μου.Έχει αντίπαλο έναν που είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ 25 χρόνια,υπήρξε πρωθυπουργός και δήλωσε αυταπατημενος .Σήμερα συνεχίζει να θέλει να ξαναγίνει.Έχει χάσει 5 εκλογές στη σειρά το κόμμα του,ειναι η μοναδική αντιπολίτευση ποτέ στη χώρα που έχει κλείσει τα ποσοστά της από την προηγούμενη εκλογή και όμως είναι ακλόνητος αρχηγός.Ποια ειναι η καινούργια ιδέα του;Ότι ο Μητσοτάκης ειναι αλαζόνας;Που άμα χάσει θα πάει σπίτι του;Καλύτερα να σκευτομαστε και μην αντιγράφουμε ατάκες προοδευτικές και αριστερές.Μόνο ατάκες ειναι.

        • Ζούμε στη χώρα που ο Βορίδης εξηγεί τι είναι δημοκρατία, ο Μαρινάκης κατηγορεί άλλους για εγκληματική οργάνωση, τα ΝΔοπουλα παίζουν στη νόβιμπετ το αποτέλεσμα των εκλογών και παρόλα αυτά μας ανησυχεί η κλιματική αλλαγή.

  2. Αλήθεια τίνος έργο είναι να στρώσουν το δρόμο της Ζιας με μυτερές βραχοπετρες;; Κάθε νέο και χειρότερο. Έλεος με τις αλλαγές όπως στο Τιγκάκι με κυβολιθους που ξηλώνονται και άλλες ανοησίες..

  3. Με κακους νομους και καλούς δημοσιους λειτουργους είναι ,ακομα , δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργους, όμως , ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.

  4. Η '' ωμη'' πραγματικότητα των φασιστών κατά των ΕΛΛΉΝΩΝ. (Βοριδης..πρωην χουντικός) κατα

    Φουσκωτοί βουλευτών της Ν.Δ. (οχι δεν ειωαι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ δυστυχώς Μιράντα …!! … Γιατι δεν τους έδειχναν όλα τα πουλημένα κανάλια..) αλλά ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ που τραμπούκισαν άγρια Kαρκινοπαθείς στο Nοσοκομείο “Μεταξά..
    Ο λόγος:απλά προσπάθησαν να αναδείξουν τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στο νοσοκομείο!! .
    Όπως ανέφεραν ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και ο Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, οι βουλευτές ήταν παρόντες στο περιστατικό…
    Αυτοί.. Που δέρνουν… Πέτανε χημικά,φιμώνουν σκοτώνουν…δημοσιογράφους, εξαγοραζιυν.. Το σύνταγμα, τους δικαστές, και επιβάλουν φιμωτρα, εμβόλια, πρόστιμα,, και καταστρέφουν ότι υπάρχει από ελληνικό στοιχείο ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…. ..και ξεπουλάνε την πατρίδα.στους λαθρο.. Θέλουν την ΨΗΦΟ ΣΑΣ.. .

  5. Η τσιριχτή μαϊμού (ο γελοίος βιβλιοπωλης του ΛΑΟΣ.. που έβριζε τον Μητσοτάκη... Προ Novartis...

    Και τώρα Υπουργος Ανάπτυξης Γεωργιάδη, μπορεί να μας εξηγήσει για ποιον λόγο σήμερα υπάρχουν αυξήση 65% μέσα σε μόλις 3-4 χρόνια. Τι ακριβώς έχει μεσολαβήσει για να παρατηρείται τέτοια.. Αύξηση ;.. Αυτά είναι στοιχεία του ΙΕΛΚΑ Τα ίδια αποτελέσματα έχει και η έρευνα της ΕΣΕΕ, τιμές αρνιού το Πάσχα 2019 6 ευρώ!!!

  6. Για την Μιράντα.. Που μας έχει πρήξει τι έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα... Αφιερώνω τι έκανε ο Μητσοτάκης

    Καφές: 27 Οκτωβρίου 2022, καφές Λουμίδης 2,52 ευρώ/194 γρ. – 12 Απριλίου 2023, τιμή 4,15 (αύξηση 64,68%) – ΑΒ.
    Γάλα: 27 Οκτωβρίου 2022, φρέσκο γάλα Θεσσαλία, πλήρες 1,09 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 1,18 στο «καλάθι του νοικοκυριού» (αύξηση 8,26%) – ΑΒ.
    Μακαρόνια: 27 Οκτωβρίου 2022, Barilla Spaghettoni No 7 500 γρ. 1,11 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 1,37 ευρώ (αύξηση 23,4%) – ΑΒ
    Λάδι: 27 Οκτωβρίου 2022, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό, κορωνέικη ποικιλία, 2 λίτρα, 14,35 ευρώ – 12 Απριλίου, τιμή 17,09 (αύξηση 19,09%) – ΑΒ.
    Γιαούρτι: 20 Οκτωβρίου 2022, γιαούρτι στραγγιστό Ολυμπος 3Χ200 γρ., 2,90 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 3,38 (αύξηση 16,55%) – Bazaar.
    Χαρτί υγείας: 20 Οκτωβρίου 2022, χαρτί υγείας Select. 3φυλλο αρωματικό, 10 ρολά, 3,59 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 4,99 (αύξηση 39%) – Bazaar.
    Κέτσαπ: 25 Οκτωβρίου 2022, κέτσαπ Heinz 570 γρ., 2,67 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή Δεκεμβρίου, 2,86 ευρώ (αύξηση 7,12%) – Κρητικός.

  7. Λάδι: 25 Οκτωβρίου 2022, ελαιόλαδο Επιλογή Μου, 5,45 ευρώ/λίτρο – 12 Απριλίου 2023, τιμή 6,20 (αύξηση 13,76%) – Κρητικός.
    Αβγά: 25 Οκτωβρίου 2022, Χρυσά Αυγά Βιολογικά 4άδα, 2,33 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 3,88 (αύξηση 66,52%) – Κρητικός.
    Σεφταλιές: 2 Νοεμβρίου 2022, σεφταλιά τύπου Κύπρου MEATKA, 6,89 ευρώ /κιλό – 12 Απριλίου 2023, τιμή 8,36/κιλό (αύξηση 21,34%) – MyMarket.
    Αλεύρι: 29 Σεπτεμβρίου 2022, αλεύρι Μύλοι Αγ. Γεωργίου Φαρινάπ 500 γρ., 0,92 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 1,17 (αύξηση 27,17%) – Σκλαβενίτης.
    Αλάτι: 29 Σεπτεμβρίου 2022, αλάτι Κάλας κλασικό μαγειρικό 400 γρ., 1,11 ευρώ – 12 Απριλίου 2023, τιμή 1,32 (αύξηση 18,9%) – Σκλαβενίτης

  8. Όχι μόνο τρώνε οι πολιτικοί αρνί Πόρσε. Όπως είπε η μαϊμού του ΛΑΟΣ..αδωνης . ΑΛΛΑ οδηγανε και Πόρσε.

    Η φτωχοποίησης του Μητσοτάκης και άδωνη..συνεχθζεται..
    Κορπιδευουν τον κόσμο.. ότι τα Μνημόνια δεν υπάρχουν πια. Οτι η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει απαλλαγεί. Πέραν του ότι δεν έχει καταργηθεί ούτε ένας μνημονιακός νόμος έως τώρα.!! . Και οι τραπεζες ψήφισαν να πάρουν ακόμα και την Α κατοικία..κερασάκι στην Τουρκία.. Νομιμοποίηση, νόμιμη εργασια σε λαθρο…
    Προσπαθώ να βρω τις διαφορές της ΝΔ. με τον ΣΥΡΙΖΑ…

  9. . Συνεχίσουμε με το τι έκανε ο Μητσοτάκης...στο Αιγαίο. Που δεν έκαναν τα άλλα κόμματα.. Κοινως υπέγραψε την μερική πώληση του Αιγαίου..

    Το λέω για την Μιράντα… Που είναι μικρή, να μαθαίνει.. Και τους μελλοντικού; ψηφορορους της νέας ΧΟΥΝΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.. .. Σας έχω πει αναλυτικά.. Τι σημαίνει η υπογεγραμμένη συμφωνία του εβραιολαγνου υπηρέτη και τσιράκι των ΗΠΑ ΔΕΝΔΙΑ .με την συμφωνία Λιβύης .. Και πόσα χιλιάδες μίλια του Αιγαίου.. παραχωρεί έμμεσα σε ξένα κράτη.. ,αλλά τα πουλημενο-βοθροκαναλα… Κουβέντα.γιαυτο.. Μόνο.. Για πισπιριγκου,, τιμές αρνιού,, κασιδιαρη και αρλούμπες. !! , τι .
    Δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ (Μητσοτάκης) : «Στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία θα πάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»
    Επισήμως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει διαφορά σε «θαλάσσια ζώνη», ούτε σε χερσαία υφαλοκρηπίδα…
    .

  10. Τι έκανε ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ(οπως και ο προπαπους του.. Καλά κράτα η βρωμιά αυτή της οικογενειοκρατιας.. ..

    Ο μόνος που τα θαταφερε σε 3 χρόνια…
    1. Φτωχεια,,ακρίβεια
    2. Διαλυση Εσυ
    3.Λιστες πέτσα, στα, καλοταισμενα ΜΜΕ
    4.παρακολουθησεις..
    5.φωτιες(1,2 εκατ στρέμματα στάχτη)
    6.υποθεση παιδεραστίας..κάλυψη παιδεραστών Μίχου (με αρχηγό στέλεχος ΝΔ, αφού έφαγε κάργα χρήμα από επιδοτήσεις χρόνια)
    7.Τεμπη(φταιει ο σταθμάρχης,, ο οποίος τελικά είναι ΕΞΩ….ΕΝΏ σκοτώθηκαν μετά μερικές μέρες δύο ανώτατα στελέχη.. Των σιδηροδρομων … Σε ατυχημα
    8.πλειστηριασμοι Α κατοικίας..
    9.θανατοι εκτός ΜΕΘ.. αναστολή γιατρών.. Ελλείψεις σε χειρουργεία, θάνατοι,, θάνατοι..
    10.υποστήριξη των λαθρο.. Παροχή νόμιμης εργασίας.. Και κάλεσμα όλων στην Ελλάδα για εργασία..( συνέντευξης Μητσοτάκη στο Νταβός )
    11.αυξησεις ενέργειας, τροφίμων..
    ΚΑΛΗ ΨΉΦΟ.

  11. Ο Γιώργος Kασραϊβάζ ήταν στο ‘στόχαστρο’ Υπουργού! Οι απειλές και τα ρεπορτάζ που ενόχλησαν.. ..
    Και.. Το περιστατικό με τις απειλές Υπουργού…
    Ρεμάλια… Ο ΧΙΟΣ την γλύτωσε.. Αλλά αυτόν τον φάγατε.. Κοπρόσκυλα.
    Ποιος άραγε υπουργός.. τον είχε πάρει τηλέφωνομσλψνιντας τον.. Και λεγωντας ότι αν επιμείνει στη θέση του, θα μιλήσει με τον καναλάρχη προκειμένου να απολυθεί ο δημοσιογράφος..
    Καλή ψήφο.. Στους δημοκράτες….
    απορώ γιατί η εγκύκλιος περί φασιστικων κομμάτων… Δεν περικλειει την ΝΈΑ ΧΟΥΝΤΟΚΡΑΤΙΑ.. (δημοκρατία .

  12. Ένα μήνα πρην τις εκλογές.Κανένας στην αντιπολίτευση απο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους γραφικούς ψεκασμενους και φασιστες δεν υπερασπίζετε το κόμμα του δεν υπερασπίζετε .Είναι τραγικο.Ψάχνουν να βρουν κάποιο παραμύθι εναντίον του Μητσοτακη.Ακόμα και οι χουντικοί τον λένε χουντικό χωρίς να μας λένε γιατί δεν τον ψηφίζουν αφού εκπροσωπεί τα πιστεύω τους.Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα.Δεν υπάρχει εναλλακτική .Άντε να ψηφίσουμε να τον βγάλουμε απο την πρώτη Κυριακή να παμε στις δουλειές μας ήσυχοι.Σοβαρευτητε.

    • είπαμε ότι το να΄΄΄΄΄΄΄΄στο κεφάλι, αλλά εσύ έχεις κάνει ρεκόρ. Μωρή ηλίθια σου πέρασε από το μυαλό (αν έχεις καθόλου) ότι όλοι οι υπόλοιποι που σχολιάζουν και βρίζουν τον Κούλη σου ΔΕΝ είναι υποστηρικτές κάποιου κόμματος για αυτό και δεν υπερασπίζονται κανένα; Σοβαρέψου λοιπόν εσύ και κλειδώσου στο σπίτι σου την ημέρα των εκλογών για να μην πας να ψηφίσεις. Και την δεύτερη Κυριακή το ίδιο να κάνεις. κάτι άτομα σαν εσένα εκλέγουν αυτούς που καταστρέφουν την Ελλάδα. Απορώ ρε πρόβατο πως την γλύτωσες το Πάσχα από την σούβλα.

  13. Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οἵτινες ἔξωθεν μὲν φαίνονται ὡραῖοι, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας.

    Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν.

    Με αυτό τον τρόπο, ο Ιησούς κατήγγειλε την υποκριτική ζωή τους και κατέκρινε το γεγονός ότι έδιναν έμφαση στην τυπολατρία, ενώ ήταν ι.

  14. Σε όλους τους φίλους και σχολιαστές εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.Υγεια και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.Ιδιαιτερα στην ομοιδεατισσα miranta . Χρόνια πολλά!!!

    • Απ το Μεσημέρι που διάβασα το σχόλιο δεν σταμάτησα να ψέλνω τα εγκώμια ..Να ένας Ισκαριώτης ,Τελώνης και Φαρισαίος είπα μέσα μου ,που εύχεται και σε νυχτοφύλακες..Αφού άκουσα ότι θα πλύνεις τα πόδια όλων των σεκιούριτι και των νυχτοφυλάκων στο Νησί και μόλις πάρει την αυτοδυναμία ο Αγαρηνός θα τους πετροβολήσεις από τύψεις.
      Εσύ και η Κασσιανή δείχνετε τον δρόμο προς την ..Νέα Ελλάδα.

  15. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ στον κ.Κιαρη Γιάννη και στην aegeanews χρόνια πολλά με υγεία και επαγγελματική επιτυχία.Τον ευχαριστούμε για το βήμα που μας παρέχει να εκφράζουμε την άποψη μας, όποια και αν είναι αυτή.

    • Όταν εδώ και 18 μήνες βρίζεις όλους με υπογραφή ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ, κάτι που χαρακτηρίστηκε από μερικά σάιτ πανελλαδικής εμβέλειας,σαν ψυχοφασισμός,τώρα ζητάς και τα ρέστα.
      Η τετραετία αυτή σημαδεύτηκε από την χειρότερη χουντική συμπεριφορά ,για αυτό…και να βγει,που θα βγει,θα ΠΈΣΕΙ σε μήνες.

    • Φαντάσου ότι οι παραστάτες στον Επιτάφιο έσκασαν στην θλίψη με την επίθεση 'αγάπης'

      που έκανες..Αυτοί που κρατούσαν τα Ξεφτέρια μου έλεγαν τρομαγμένοι ότι δεν είναι νυχτοφύλακες ,σεκιούριτι και τους πιάσει στο στόμα του ο Γαλάζιος Ηρώδης ,αλλά μόλις είδαν το μήνυμα σου σε περίμεναν να τους ραντίσεις με ανθόνερο.
      Εδώ εμένα ο Παπάς της Γαλανής Ενορίας μου στειλε ένα κατσικίσιο ποδάρι και μια σούβλα με βοιδοσπλινάντερα για να ξεχάσω…τα Τέμπη.

    • Φοβήθηκα μην περάσουν τα μεσάνυχτα και με χαρακτηρίσουν νυχτοφύλακα και σεκιούριτι..αφού στις 12:20 πήρα την λαμπρόπιττα στο κρεβάτι και κουκουλώθηκα…..την έφαγα κάτω απ την κουβέρτα.Για ένα κούτελο ζούμε,άκου να με βγάλουν και νυχτερινό….δεν θα το αντέξει ούτε ο Εθνάρχης στο μνήμα του.

  16. Ευχομαι να ξεφορτωθουμε γρηγορα τον Μητσοτακη για να κανουμε Ανασταση. Μακαρι ο Νικος Δενδιας να αναλαβει συντομα να ηνια της παραταξης μας.

  17. επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κέρκυρα μαζί με την οικογένειά του για τις ημέρες του Πάσχα….
    Ο άλλος άθεος.. Μασωνος… Μητσοτάκης..εύχεται
    υγεία, δύναμη και προκοπή σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες,,, (σε όσους εχουν απομείνει.. Από την τριετία θανάτου…
    ..

  18. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:
    Πήραν φωτιά τα μαλλιά της μέσα στην εκκλησία – Την έσωσε ο παπάς

    • Χρόνια Πολλά. Επιτέλους εκτός από link αποφασίσατε να πείτε λίγες λέξεις. Ο δικός σας τι κάνει? Ξαναμίλησε με την Καϊλή τώρα που αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι?
      Τι φάση ?

      • Τελικά τι έγινε με το παραμύθι που πήγε να πουλήσει και το εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;Κατάλαβε γιατί παρακολουθούσαν το κινητό το;Αφού παρακολουθούσαν την Καϊλή και αυτός είναι ο πρόεδρος δεν άκουγαν;Όσο για τον Αλέξη μας πούλησε ότι παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης τον Χατζηδάκι να δει τι επιδόματα θα δώσει .Θαυμάστε αντιπολητευση

      • Ασε τα κυριε…και τα κερια…απατεωνα……
        σε ατομα σαν και σενα καλυτερα να ζωγραφιζεις παρα να μιλας…!!!Η κ.Καιλη ειχε κοψει αλυσο και ετρεχε στον σταυλο του Κουλη…
        Μiranta τελευταια ποτε εβαλες σκουπα και πλυντηριο???ποτε?????χαχααχαχαχαχ

        • Βλέπω τα link έχουν γίνει συνήθεια αμφιβάλλω δε, αν τα βλέπει κανείς. Το διαδίκτυο μιας και το έχεις σπουδάσει βρίθει φωτογραφιών με τον εκλεκτό σου και την καλή κυρία Καϊλή . Σε όλες τις πόζες . Μην απορείς για ποιον λόγο έγινε αντικείμενο παρακολούθησης λοιπόν ο δικός σου. Αντιθέτως με τον Κ. Μητσοτακη δε βρήκα καμία σύνδεση. Βαριέμαι να κάνω upload photos που σίγουρα έχεις δει κι εσύ.
          Αυτή τη δυσωδία την έχετε χρεωθεί οι πράσινοι κι όσες προσπάθειες κι αν κάνεις να πείσεις ότι η αγαπητή Εύα κι ο οφις αυτομόλησαν προς ΝΔ δε θα πείσεις ούτε αμοιβάδα. Χρόνια Πολλά και του χρόνου.

  19. Τελικά έχουν μεγάλη πλάκα οι κουμουνιστες ,αριστεροί και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις.Δεν μπορούν να πουν Χριστός Ανέστη.Όταν χρεισιμοποιουν τη λέξη ανάσταση βάζουν σπο πίσω λαός .Τι πάτε στις εκκλησίες ρε ζώα ;μόνο για ψήφους;Ο Τσιπρας τσούγκρισε του λέγαν τα παιδιά Χριστός Ανέστη και έλεγε χρόνια πολλά.Παρακαλώ αν κάποιος άκουσε από κουμουνιστη να του πει Χριστός Ανέστη να μας το πει.Μουσουλμάνο άκουσα αλλά αριστερό ανθέλληνα όχι.ΚΑΝΕΝΑ.

  20. Καθημερινά επαληθεύεται την ποιότητα του χαρακτήρα σας.Ευχες έδωσα σε όλους σας για υγεία και αμέσως 8 σχόλια από τους γνωστούς ( νυχτοφύλακα -σεκιουριτα του κ@λου και τον γεροραμολιμεντο ΨΙΤ) . Δεν περίμενα και τίποτα άλλο από εσάς.Καταλαβετε κάτι, ότι δεν έχω τίποτα προσωπικά ( σαν άνθρωποι) με εσάς αλλά με αυτά που πρεσβευετε.Εγω θέλω αντιπαράθεση πολιτική και να σας κερδίσω στις εκλογές.Τιποτα άλλο όσον αφορά εσάς.Εαν εσείς επιθυμείτε κάτι άλλο, πρόβλημα σας.Οσον αφορά τον μαϊμού – ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ που γράφει για Δένδια και διάφορα άλλα, δεν είμαι εγώ, αλλά προβοκάτορας ( δικός σας είναι). Περαστικά σας,θα πιω και ένα ποτήρι στην υγειά σας. …

    • σ όλους είχαν άλλη άποψη λαμόγιο…επί 18 μήνες υπέγραψες τα σχόλια με το Ουστ κοπρόσκυλα,ενώ εισουν κακό μεγαλύτερος φασίστας, ρατσιστής που έκρινες την ώρα που ο κάθε ένας ποσταρε,ενώ καταφερόσουν έναντι σ όποιον έμενε ξύπνιο,δήθεν λεκιάζοντας το επάγγελμα του..
      Μια συμμορία ακροδεξιών ζωντόβολων

  21. Απλή ερώτηση ,καλά όχι για όλους υπάρχουν και ψεκασμένοι ανάμεσα μας,αλλά για τους υπόλοιπους.Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση,όχι για χαβαλέ.Ποιον θέλετε για κυβέρνηση τα επόμενα 4 χρόνια.Αυτό σκευτητε και ψηφίστε.Ούτε προσωπικές διάφορες ούτε εκδικήσεις,θα το βρήκε μπροστά σας.Όχι τον τέλειο που δεν υπάρχει αλλά το καλύτερο για τη χώρα.

    • τελειώνουν οι μέρες σας θα αλλάξεις την καραμέλα.
      Και στην Ρεσεψιόν που λες ότι δουλεύεις,οι μοναδικές πληροφορίες που μπορείς να δώσεις είναι τι καλά έχει ο μπουφές….για τίποτα άλλο δεν κάνεις.

  22. Επί διακυβέρνησης της χούντας Μητσοτάκη η κοινωνία εκτός το οικονομικό κραχ.. Που διάλυσε τα πάντα.. χωρίσε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες..ψεκασμένους(όπως είπε) και εμβολιασμένους.. Καθημερινά έσπερνε ψεύτικα στατιστικά με τους κοπριτες πουλημενους γιατρόυς… Και ΜΜΕ (ΔΙΣ ΕΠΙΔΙΤΗΣΕΙΣ…)απαξίωση ΟΣΩΝ γιατρών είχαν αντίθετη την αληθινή άποψη.. Απαξίωση σε οδούς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν… ψεκασμένους,, υποχρεωτικά ραπιντ.. και σήμερα… απλά κανείς δεν εμβολιάζεται γιατί αποκαλύπτονται οι απάτες της Pfizer… Των μασκών.. Του σκόρδα.. Της παγωνη.. Και όλων των απατεώνων.. H διαχείριση της πανδημίας ήταν τραγική, η Ελλάδα εμφάνιζε μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς σε νεκρούς, παρά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τους εμβολιασμούς.. Ο Μητσοτάκη ήταν απλά πλασιέ της Pfizer.. Άραγε πόσα δις πήρε στην τσέπη… Η επίδοση εδώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους θανάτους.. δεν ήταν απλά μέτρια αλλά τραγική.

  23. αναδύεται από τους υπονόμους της Κω.. Και όλης της Ελλάδας.. Η μπόχα μυρίζει παντού…!!! Τι είναι το Μητσοτάκη… Ειναι ότι και ο ζελέ σκι… Μια μαριονέτα του Biden και των ΗΠΑ!!! …ο Μητσοτάκης οπως και η βρώμικη φαμίλια του ήταν και ειναι πολιτικόι καιροσκόποι..ανθεληννες, υποταγεις αλλά στα συμφέροντα των Γερμανών..της μερκελ του σβαους… Και φυσικά του… ΝΑΤΟ.

  24. Το μόνο φασιστικό κόμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ειναι η νέα ΧΟΥΝΤΟΚΡΑΤΙΑ(. ΝΔ εν συντομία.. ..

    .. Για την Δικαιοσύνη κάνει ότι θέλει όπως τον βολεύει, λέει στους έλληνες που θέλουν να ψηφίσουν ένα κόμμα, οποιοδήποτε είτε χρυσή αυγή, είτε ΚΚΕ,, είτε πολιτική άνοιξη. δεν μπορείτε… το κόμμα σας είναι παράνομο… Μηπως βρε κοπρίτη.. φοβάσαι περισσότερο το κόμμα αυτό… που θεωρείς φασιστες μηπως πάρει παραπάνω ψήφους.. πάρα το δικό σου.!! . Τόσος φόβος!!!! … και η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι το δημοκρατικό κόμμα!!! …ένα κόμμα πρέπει να κριθεί από την ψήφο των πολιτών και όχι από τα πολιτικά μαγειρέματα.. Και ποιών του Βοριδη!!! Του κατεξοχήν υπερασπιστή της χούντας.του πατακου .!!! … Οι εκλογές στις 21 Μαίου 2023 θα είναι δημοκρατικές,,, χαχαχα. Αχαχα. Αχαχα. … Με την ψήφο 2 εκκατομυριων μεταναστών Πακιστανών..Αφγανών … Με την βοήθεια της Singular… (σχέσεις χρόνων με το διεφθαρμένο μητσοταικαιικο.. Και ειναι αυτή εξαλου που παιρνει δουλειές δημοσίου χρόνια από την ΝΔ…έτσι απομένει η ψήφος στα μικρά και μεγάλα (εκτός του κασιδιαρη) κόμματα που ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΎΝ…τελικά ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ..ότι και να βγει… . Τι δεν καταλαβαίνετε ΗΛΊΘΙΟΙ..

      • τα δύο τελευταία χρόνια το ΑΕΠ έχει μεγαλώσει δυσανάλογα λόγω πληθωρισμού.
        Ένα χρόνο σε διαβάζω,ποτέ δεν άνοιξες τα στραβά σου ,να ρίξεις μια ματιά σε οικονομικές ειδήσεις.Με τα ένθετα του Espresso ,δείχνεις πόσο ηλίθια είσαι.

        • Τι έγραψες μεγάλε;Για κακό το λες ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ;Αντιπολητευση κανείς εσυ τώρα;Παρόλα αυτά εγώ δεν σε λέω ηλιθιο,κατάλαβες κάποια διαφορά;Ίσα ίσα εγώ θέλω να μιλάτε να βλέπει ο κόσμος τι διαφορά.

        • Κάτι άσχετο προς νοήμονες τώρα.Αυκηθηκε το χρέος αλλά μας δανείζουν με χαμηλότερο επιτόκιο;Αυτό το λες και θαύμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ