Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση κρούσματος (Αβεβαιότητα-σύγχυση, το θετικό & το αρνητικό σενάριο)

4
1681

Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση κρούσματος (Αβεβαιότητα-σύγχυση, το θετικό & το αρνητικό σενάριο)

Κανένα ξενοδοχείο δεν θα τεθεί ολόκληρο σε καραντίνα, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα μέτρα που θα ακολουθηθούν αυτό το καλοκαίρι με την άφιξη των τουριστών.

Όπως είπε, θα υπάρχει ενημέρωση για το ποιο ξενοδοχείο είναι εκείνο που έχει κρούσμα. «Δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε» ((με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την υγειονομική φήμη όχι μόνο καταλυμάτων αλλά περιοχών και τουριστικών προορισμών, γενικότερα).

Επίσης, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, αν υπάρξει κρούσμα σε ξενοδοχείο θα ανιχνευθεί και ο ασθενής θα απομονωθεί (ξενοδοχείο καραντίνας). Στη συνέχεια θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του και οι στενές επαφές θα μπουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μέσα. Ωστόσο, το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους υπόλοιπους.

 

Είναι από τα λεγόμενα ρίσκα του φετινού πολύ ιδιαίτερου και «περίεργου» καλοκαιριού που κανένας δεν θα μπορούσε να προ-εκτιμήσει ως «απρόβλεπτο παράγοντα» τα προηγούμενα χρόνια και τους προηγούμενους (από το Μάρτιο) μήνες, όταν ακόμα θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ τον υπερδιπλασιασμό των αφίξεων με τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου τα προσεχή χρόνια.

 

Σχετικά με το αν θα είναι το επόμενο καλοκαίρι κανονικό, ο κ. Σύψας απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να το πει, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τότε.

Τόνισε πως για να ξεκινήσει ένα εμβόλιο να χορηγείται θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι ασφαλές. «Αν βγει εμβόλιο που έχει παρενέργειες καταστραφήκαμε.»

Πιθανότατα ο κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου, προσέθεσε.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα και την καμπύλη της επιδημίας, ο καθηγητής είπε ότι ο δείκτης Ρ της μεταδοτικότητας του ιού δείχνει τι γινόταν πριν 15 μέρες. Τέλος του μήνα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το ποια είναι η επίδραση του συνωστισμού στην καμπύλη της επιδημίας, επεσήμανε.

«Το κακό σενάριο είναι ότι θα έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σίγουρα θα έχουμε νέα κρούσματα.» Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι κυρίως η διασπορά του ιού. Γι’ αυτό υπάρχει το επιχειρησιακό σχέδιο γρήγορης αντιμετώπισης, τόνισε ο κ. Σύψας.

Εκτιμά, δε, ότι δεν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ότι θα πάμε με το καλό σενάριο.

«Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεύτερο κύμα μάλλον το φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός. Το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο.»

 

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι το «καλό σενάριο» θα συνεχίζει να εξελίσσεται σε ότι αφορά τη χώρα και την περιοχή μας.

Μέσα σε όλη αυτή τη «σύγχυση» ας ευχόμαστε (και ας προσευχόμαστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη Ρόδο ο Γ. Νικητιάδης) ότι δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη και στα Ελληνοτουρκικά (για τα οποία αρθρογράφησε σχετικά τις τελευταίες ημέρες -εκφράζοντας επίσης την ανησυχία του- και ο πρ. ΥΠΕΞ, Γ. Βαληνάκης).

Παρά την αβεβαιότητα και τη σύγχυση με όλα αυτά που ζούμε, ας προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε όχι μόνο την αισιοδοξία αλλά και την ομοψυχία μας, σε όλα τα επίπεδα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …..Δεν πατε καλα!!
    Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει!
    1 απλη γριπη ειναι!
    Θα πεινασουμε!

  2. Εν τω μεταξύ οι ασυμπτωματικοί θα κολλάνε όποιον έρχεται σ επαφή..

    Εγω ακουω οτι και απο Αγγλια που πεταξαν κατι ελληνες προσφατα, απλα συμπληρωνεις μια φορμα και πας σπιτι σου. Ουτε καν σε τεσταρουν. Δηλαδη οι πτησεις που εγιναν απο Αγγλια τις τελευταιες δυο εβδομαδες δεν ειχαν την 24ωρη αναμονη σε ξενοδοχειο που υπηρχε εντος Μαιου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ