Θα λειτουργήσει υπηρεσία μαζικής αποστολής μηνυμάτων (web sms) από τον Δήμο; | Workshops εκπαίδευσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών σε ιδέες που πρωτοτυπούν και καινοτομούν; (Την ίδια ώρα 5G πόλη τα Τρίκαλα!)

4
1452
 1. Γραφείο εξυπηρέτησης  Δημότη: Θα λειτουργήσει υπηρεσία μαζικής αποστολής μηνυμάτων (web sms) από τον Δήμο;

Τα εγκαίνια του Γραφείου Εξυπηρέτησης Δημότη, όπου λειτουργεί ήδη η Γραμμή Δημότη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (22420 21111 & 22423 60477  στους τομείς οδοποιϊας, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και ανακύκλωσης) και η ανακοίνωση του Δημάρχου Θ. Νικηταρά ότι θα λειτουργήσει επίσης ως Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προσδοκίες.

Βέβαια, κανείς δεν «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας» από τη στιγμή που ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όπου οι περισσότερες ανθρώπινες λειτουργίες γίνονται μέσω διαδικτύου (η/υ, smartphones κλπ) και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει ήδη από το 2015 στα παραπάνω βήματα.

Ο Δήμος της Κω με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει τη γραμμή δημότη τηλεφωνικά αλλά δεν εξελίχθηκε. Είχαμε επισημάνει και τότε ότι στον τομέα της διαχείρισης μιας σύγχρονης ιστοσελίδας του δήμου η αμφίδρομη επικοινωνία για τους δημότες και τους επισκέπτες ήταν ένας φιλόδοξος αλλά αναγκαίος στόχος που ξεκίνησε από το 2013-14 (επί Δημαρχίας Καϊσερλη) αλλά που έκτοτε δεν προχώρησε καθόλου (με την δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού).

Για παράδειγμα στον τομέα αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει εφαρμόσει με επιτυχία μέχρι σήμερα την υπηρεσία μαζικής αποστολής μηνυμάτων (web sms), αφού με εύκολο και γρήγορο τρόπο γίνεται ενημέρωση σε σχέση με προσκλήσεις, συναντήσεις/ εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, κ.ά., που φτάνει με αμεσότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο δημότη, ετεροδημότη και συνεργάτη. Επίσης, μηνύματα αποστέλλονται σε ό,τι αφορά τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και την ασφάλεια του κάθε πολίτη.

Θα μπορούσε και ο Δήμος της Κω να κάνει κάτι αντίστοιχο (με μια αντίστοιχη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να αποστέλλονται με την συναίνεση κάθε ενδιαφερομένου δημότη, ετεροδημότη ή επισκέπτη του νησιού (με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Όχι μόνο ενημερώνοντας τον δημότη για τις εξέλιξη του αιτήματός του σε καθαριότητα, οδοποιία, ηλεκτροφωτισμό, πράσινο, ανακύκλωση κλπ, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση ευρύτερου ενδιαφέροντος.

2. Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας: Workshops εκπαίδευσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών σε ιδέες που πρωτοτυπούν και καινοτομούν;

Από την άλλη το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, αν πάρουμε το παράδειγμα άλλων Δήμων, όπως του Δήμου Τρικκαίων ας πούμε (τον οποίο έχει επισκεφτεί προσφάτως ο Δήμαρχος με τους βασικούς συνεργάτες του). Που σημαίνει ότι θα πρέπει και η Κως να παρουσιάσει στην πράξη ανάλογα αποτελέσματα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια από τη λειτουργία του.

Για παράδειγμα το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Τρικάλων έχει καταδείξει στην πράξη τη δυνατότητα ενίσχυσης των καινοτόμων ιδεών και την πραγματοποίηση  workshops εκπαίδευσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών σε ιδέες που πρωτοτυπούν και καινοτομούν.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που ξεκίνησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων (και νυν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ) Δ. Παπαστεργίου είναι η δημιουργία «Πόλου Καινοτομίας» που ο Δήμος έχει δημιουργήσει, εστιάζοντας σε καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που θα υλοποιούν οι πολίτες.

Πάνω ακριβώς σε αυτές τις καινοτόμες διαδικασίες προώθησης των επιχειρήσεων (είτε πραγματεύονταν προϊόντα είτε υπηρεσίες), στα βήματα δημιουργίας μιας επιχείρησης που να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες ανάγκες, στην οικονομική στήριξη, στη λειτουργικότητα, στη σκέψη πριν τη δράση, στους συνεργάτες, στα χρηματοδοτικά εργαλεία βασίστηκε ο περίφημος

«Μύλος των ξωτικών» που είναι και επίκαιρος λόγω της εορταστικής περιόδου.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στοχευμένης, συστηματικής δουλειάς και καινοτομίας.

Αλλά και το παράδειγμα άλλων επιχειρήσεων που ήδη καινοτομούν με ιδέες, οι οποίες κάνουν αίσθηση όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και στο εξωτερικό (Farma Κόζιακας, GeaBit, η παλαιότερη Fagron κ.α.)

Ως ευχή και προσδοκία -πέρα από τις εξαγγελίες και τα εγκαίνια- λοιπόν να περιμένουμε πολύ σύντομα και στην Κω ανάλογες δράσεις και αποτελέσματα.

[* Αντίστοιχα περιμένουμε πως και πως να προχωρήσει επιτέλους η υλοποίηση της δέσμευσης για δωρεάν wi fi στην πόλη της Κω και γρήγορο ίντερνετ (μια «πονεμένη ιστορία», όπως μας έλεγε σήμερα το πρωί δημοτικός υπάλληλος, καθώς έχουν δαπανηθεί τόσα λεφτά και ακόμα συ-ζητάμε τα αυτονόητα). Την ίδια στιγμή, σήμερα τα Τρίκαλα ανακοίνωσαν την πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη τους…

Vodafone Giga City 5G στα Τρίκαλα!

 

ΦΩΤΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

https://www.flickr.com/photos/145654320@N02/

Αυτοκίνηση εξ αποστάσεως, ρομποτική χειρουργική εξ αποστάσεως και τρισδιάστατο ολόγραμμα στην εκπαίδευση

 

Στη νέα εποχή της τεχνολογίας εισέρχεται ο Δήμος Τρικκαίων. Η Vodafone παρουσίασε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές από το αύριο από τον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης που συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο μέλλον, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala, η Vodafone παρουσίασε στον χώρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων την «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος Vodafone Giga City 5G.  Με αυτή και χάρη στις υπερυψηλές ταχύτητες, τις μηδενικές καθυστερήσεις απόκρισης και την μοναδική αξιοπιστία του Giga Network 5G, διανοίγονται νέες δυνατότητες για όλους.

«Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων Δήμων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, παραμένει η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Σε αυτήν την προσπάθεια, η τεχνολογία είναι ένας διαρκής σύμμαχος, λειτουργώντας ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπός. Οι υπάρχουσες λύσεις, αλλά και όσες αναπτυχθούν από την επέκταση των δικτύων 5ης γενιάς οδηγούν σε Δήμους ασφαλείς, λειτουργικούς, φιλικούς στα παιδιά και την εκπαίδευση, διασυνδεδεμένους και εξωστρεφείς», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η διαμόρφωση μιας ψηφιακής κοινωνίας εξαρτάται από τη δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής ανάπτυξης εκείνων των ψηφιακών υποδομών που θα διασφαλίσουν ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, υψηλής απόκρισης και αξιοπιστίας. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει ισότιμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας ως βάση ένα πλαίσιο αξιοποίησης του φάσματος που θα ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις. Οι εφαρμογές που είδαμε σήμερα, αποτελούν μόνο την αρχή για ένα μέλλον που σίγουρα θα είναι συναρπαστικό για όλους χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς και το ΙοΤ, τεχνολογίες στις οποίες πρωτοστατεί η Vodafone. Με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλαδα,  καινοτόμες τεχνολογίες και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό συμβάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες και τις τοπικές μας κοινωνίες, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον», δήλωσε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

 

ΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ

 • 5G και Έξυπνη Μετακίνηση στην Πόλη

Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone στα Τρίκαλα έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την αξιοπιστία του δικτύου 5G, ο  οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρθηκαν αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος. Το δίκτυο 5G υποστήριξε την οδήγηση ενός οχήματος από απόσταση, καθώς εξασφάλισε υψηλή ταχύτητα, αξιοπιστία και άριστη απόκριση του δικτύου (low latency), σε συνδυασμό με μεγάλο bandwidth για την άμεση μεταφορά εικόνας και τη δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως.

Στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος, οι μετακινήσεις γίνονται πιο έξυπνες και ασφαλείς, ενώ νέες δυνατότητες ανοίγονται σε τομείς όπως οι Μεταφορές σε μία πόλη ή η ανταπόκριση σε επείγουσες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Η υλοποίηση της πιλοτικής αυτής εφαρμογής έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Luxoft.

 

 • 5G και Τηλερομποτική Χειρουργική

 

Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην ήδη διαδεδομένη ρομποτική χειρουργική, που θα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενος σε μια έκτακτη ανάγκη ή και μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που παρουσιάστηκε, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο American College of Surgeons Clinical Congress 2019, είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκοταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Livemedia.

Έτσι, χάρη στο δίκτυο πέμπτης γενιάς, ένας γιατρός θα είναι σε θέση να χειρίζεται ρομποτικό σύστημα εξ αποστάσεως, μέσω παράλληλης μετάδοσης εικόνας, υψηλής ευκρίνειας με μηδενικές καθυστερήσεις (Latency) και μεγάλου bandwidth. Στις πόλεις του μέλλοντος, θα πραγματοποιούνται, πλέον, ρομποτικές επεμβάσεις από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δίδοντας παράλληλα, τη δυνατότητα στο χειρουργό, να ασκήσει τη χειρουργική του επιστήμη, άμεσα και απομακρυσμένα, προς όφελος των ασθενών.

Η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού (https://robotics.ntua.gr/) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου εκπονείται βασική έρευνα σε θέματα τηλερομποτικής και απτικών συστημάτων, με ιατρικές εφαρμογές.

 

 • 5G και Πρόσβαση στην Εκπαίδευση και την Επιστήμη

 

Στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος, η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν έχει περιορισμούς και η επιστημονική γνώση χάρη στα δίκτυα 5G θα είναι διαθέσιμη σε όλους. Τα δίκτυα νέας γενιάς δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου γνώση αλλά και σε μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, όπως πρόσβασή σε εκθέματα Μουσείων και σε ερευνητικό περιεχόμενο Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City, χάρη στο δίκτυο 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση.

Σημειώνεται επίσης ότι η πιλοτική εφαρμογή 5G στην πόλη των Τρικάλων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Huawei που παρείχε υποστήριξη ως προς την τεχνική υλοποίηση του έργου.

Επίσης, στην πόλη των Τρικάλων, σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala η Vodafone στηρίζει την καινοτομία μέσω του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Gi.Se.Mi HUB, προκειμένου «να δημιουργεί αξία στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων]

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μετά την συνάντηση Ερντογάν – Κούλη η Τουρκία:
  1. Επικύρωσε την συμφωνία με την Λιβύη
  2. Ανακοίνωσε 5 νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  3. Ανακοίνωσε την αγορά νέου γεωτρύπανου
  4.Έβγαλε Navtex κλειδώνοντας Ρόδο & Καστελλόριζο
  Πως τον F@,,,σες ετσι ρε Κούλη τον Ερντογάν;

 2. Το βάζω εδώ για να το δουν όλοι οι Κώοι....επειδή πολλοί δεν φαίνεται ν ανοίγουν κάποια φυλάδα

  Σε έρευνα του Υπουργείου Δημόσια Τάξης βρέθηκαν 450 μαιμού αλληλέγγυες εταιρείες φαντάσματα,κοινώς ΜΚΟ,αφού κανένα μεγάλο ΜΜΕ δεν άνοιξε τον φάκελο Μ.Κ.Ο. το έκανε το Υπουργείο μετά από καταγγελίες.Το συγκεκριμένο θέμα αφορά και το Νησί,μιας και δραστηριοποιούνται και εδώ πολλοί απ τους Μαυραγορίτες αλληλεγγύης και συμπόνιαςαπ το κλαμπ του Ιούδα Ισκαριώτη …
  http://www.enikos.gr/media/690413/h-realnews-aftis-tis-kyriakis.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ