Όταν ο Κώστας κάλεσε στο τηλ. τον Βαγγέλη λέγοντάς του «Είμαι… ο Κρόνος»

32
1964

Η παράσταση νίκης*, η επιλογή του κέντρου βάρους, τα κομματικά (& βουλευτικά) επιτελεία και η έκβαση των εκλογών στο Δήμο Κω

Το «ανθρώπινο» και το «πολιτικό». Η πικρία, η ψυχρότητα, το αίσθημα του «αδειάσματος» ή της «προδοσίας» και του «ξεπουλήματος».

Το θέμα είναι ότι «οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις τοπικά καθόλου τυχαία δεν είναι» (για να αντιστρέψουμε τη ρήση του φίλου Βαγγέλη στο μύθο «του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του»).

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του παραπάνω «μύθου», σε τοπικό επίπεδο, φάνηκε ότι ήταν περισσότερο «ανθρώπινη» και λιγότερο «πολιτική».

Πέρα από την πολύ εύστοχη και χαρακτηριστική φωτογραφία που ανέβασε ο φίλος Σπύρος Βασιλειάδης στο facebook, ο ίδιος ο Κ. Καΐσερλης κάλεσε στο τηλ. τον Βαγγέλη από κάποιο κινητό της ομήγυρης. Ο Βαγγέλης, δεν τον αναγνώρισε αμέσως και στο ερώτημα «ποιος είναι;» ο Κώστας του απαντά αφοπλιστικά «ο Κρόνος».

Μέχρι να συνέλθει λίγο ο Βαγγέλης, ο Κώστας του λέει ότι έχει βάλει στοίχημα δύο κιλά ελιές με τον Στέργο να τους πει αν με το μύθο του Κρόνου εννοούσε τελικά τον ίδιο ή τον Παυλίδη. Οπότε ο Βαγγέλης πήρε λίγο θάρρος και του απαντά «μα φυσικά… τον Παυλίδη εννοούσα».

Πέρα από το χιουμοριστικό της υπόθεσης όμως έχει σημασία η αντιμετώπιση της ανθρώπινης πικρίας και του αισθήματος αδικίας, είτε σε προσωπικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι λογικό να το «φυσάνε και να μην κρυώνει», τόσο στην παράταξη της Ιωάννας, όσο και ο Γιάννης Ζερβός με όσους τον ακολουθούν τελικά από την #Δίεση (και ότι απέμεινε από αυτή).

Και αυτό γιατί το υπογραμμίσαμε και στα προηγούμενα σημειώματά μας, ότι στην πολιτική κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται και θα επαναλαμβάνονται.

Δεν θα πούμε «ας πρόσεχαν», παρότι έπρεπε να ήταν προετοιμασμένοι για όλα, αφού το σενάριο ήταν σε ισχύ από το 2017 (από τότε είχαμε γράψει σχετικό σημείωμα «η μπαρουτοκαπνισμένη Ιωάννα και οι άκαπνοι που καραδοκούν»).

Γιατί δεν υπολόγισαν τους μηχανισμούς και τα πρόσωπα εξουσίας που επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις; Προς τι λοιπόν το «μανιάτικο» τώρα;

Η χρονική στιγμή ωστόσο που έδωσε τη συνέντευξη τύπου η Ιωάννα -όπως και αν το δει κανείς- ήταν λάθος (το οποίο, τονίστηκε ακόμα περισσότερο, με την κίνηση του Γ. Κυρίτση και της παράταξής του να αναβάλει τη δική του παρουσίαση υποψηφίων ως συμπαράσταση στο πένθος του Θ. Νικηταρά).

Θα μπορούσε αντί την Τρίτη να την έδινε την Πέμπτη προτάσσοντας το ανθρώπινο έναντι του πολιτικού.

Όλα αυτά μπορεί να είναι υποκειμενικά, ωστόσο η διαπίστωση είναι πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είτε στο παρασκήνιο, είτε στο προσκήνιο, τα χτυπήματα που πονάνε περισσότερο και αφήνουν σημάδια, είναι τα φίλια.

Αν αυτό το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα των «διασπασμένων» παρατάξεων συνεχιστεί και ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές με τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις και τα δελτία τύπου σε ημερήσια βάση, τότε έχει κάθε λόγο ο Γ. Κυρίτσης να τρίβει τα χέρια του.

Ο ίδιος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ρίξει εντελώς τους τόνους και να ξαναγίνει ο «δεν είναι αυτός ρε παιδιά».

Η καλύτερη προσαρμογή άλλωστε στις αυριανές απαιτήσεις του Κλεισθένη.

Αλλιώς, όποιος και να εκλεγεί Δήμαρχος μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας είναι από τώρα καμένος από χέρι.

Αναφέραμε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου της Ιωάννας ότι η παράσταση νίκης (πέρα από τις δημοσκοπήσεις) διαμορφώνεται από τη ρητορική αλλά και τις συνολικές κινήσεις κάθε παράταξης, συν την συνολική βαρύτητα και ψηφοσυλλεκτική ικανότητα του ψηφοδελτίου.

Όπως λοιπόν η απόρριψη οποιασδήποτε μετεκλογικής συνεργασίας είναι ρητορική τρίτης θέσης, έτσι και η επιλογή του κέντρου βάρους είναι στρατηγικής σημασίας για την έκβαση μιας μάχης.

Όσο κι αν λες λοιπόν ότι ο βασικός αντίπαλος είναι ο τάδε, αν τα πιο αιχμηρά χτυπήματα  στρέφονται προς τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους σου τότε δύσκολα νικιέται ο βασικός αντίπαλος.

Μένει να δούμε το πως θα αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω η νέα παράταξη, τα πρόσωπα, τον πολιτικό λόγο και τη συνολική πολιτική συμπεριφορά του επικεφαλής και των στελεχών της, αλλά και το ρόλο των τοπικών κομματικών (και βουλευτικών) επιτελείων σε αυτές τις εκλογές.

παράσταση νίκης είναι όρος που χρησιμοποιείται από τις  εταιρείες δημοσκοπήσεων όταν αναφέρονται στις απαντήσεις των ερωτώμενων στο «ποιος νομίζετε ότι θα νικήσει;» Ουσιαστικά περιγράφει το τι νομίζουν οι ερωτώμενοι για τις προθέσεις των άλλων, σε αντιδιαστολή με τις δικές τους προθέσεις και προτιμήσεις, που αντικατοπτρίζονται στις απαντήσεις στο ερώτημα «τι θα ψηφίσετε;»

 

 

32 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ . ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΘΕΣΗ . ΥΠΟΤΙΜΑΣ, ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙΣ. ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΝΑΣ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ FOLLOW UP ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΘΙΑΣΩΤΗ.

 2. Εκλογές κάνουμε και όχι αγιασμό. . Την άλλη κατηγορεις την κυριά Ρουφα για την συνεπή στάση της. .

  • Πολύ ωραία τα λες φίλε μου… ο Θεοδόσης έχει πάρει το Δήμο από τα αποδυτήρια… Μην σου πω ότι θα τον επερνε και χωρίς να κατέβει… μπορείτε λοιπόν αφού τα έχετε λύσει όλα ναην ασχολείστε με τους υποψήφιους των άλλων παρατάξεων. Υποθέτω δεν σας πειράζει να υπάρχει και κανένας άλλος!!!

 3. σήμερα ο Δήμος της Κω που έφυγε εν ενεργεία στέλεχος του δεν είχε πένθος και ο Κυρίτσης έκανε ανακοινώσεις; Ή το πένθος αφορά μόνο τους υποψήφιους και για τους άλλους δεν τρέχει τίποτα!!!

 4. ρε Κυρίτση κατηγορείς άλλους αλλά εσύ ξεπουλήθηκε για μερικές ψήφους από την Αδελφότητα

 5. ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ;
  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ…
  ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ….
  Ε ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΛΕΕΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙΑ

 6. έχει ξεκινήσει ο διαμελισμός της ΕΛΛΑΔΑΣ με αφετηρία τη Μακεδονία – ενώ θα ακολουθήσει η Θράκη, η Ήπειρος, το Αιγαίο και η Κύπρος, έως ότου δεν θα της απομείνει τίποτα, εάν δεν αντιδράσουν οι Έλληνες.

 7. ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΚΑΙΣΕΡΛΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΡΩΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.

  ΓΙΑ ΑΒΙΚΩ,ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΜΙΑΝΤΟ.ΓΙΑΤΙ ΜΟΥΓΚΑ? ΠΟΛΛΑ ΤΑ €€€€€€€€€€€€€€€€

 8. ΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;;;;
  ΤΙ ΝΟΜΙΖΕ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ;
  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ …. ΔΙΕΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ … ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΤΟΙς ΕΚΑΤΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ…

 9. θα ξανουν φιλε συνδιασμο. θα αγορασουν ακομα και υποψηφιους αλλα ο κοσμος τους καταλαβε,
  το μονο που θελουν ειναι η ΚΑΡΕΚΛΑ.
  5 χρονια παλευε μια ΓΥΝΑΙΚΑ μονη τησ και ηρθαν οι εξαφανισμενοι και οι δειλοι να παρουν τους μισθούς για να πληρωσουν τα χρέη τους,

 10. ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΟΜΠΟΗΔΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ…..

  ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ Η ΘΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥΣ…….

 11. ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΣ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  Ο πρώτος που του έστειλε τα συχαρίκια, ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του παλιάτσου Τραμπ, Τζον Μπόλτον: «Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της “Μακεδονίας”, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια».Ακολούθησε το γκανγκστερόμουτρο που ακούει στο όνομα Μάικ Πομπέο, πρώην διευθυντής της CIA και νυν υπουργός Εξωτερικών: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».Ζήτω η μεγάλη της ΚΝΕ σχολή, που βγάζει τέτοιους αμερικανόδουλους προδότες!

 12. Ο διαμελισμός της Κω άρχισε με τους απογόνους συνεργατών των Ιταλών

  Ακολούθησαν δημαρχαίοι, τέως υπουργοί/νομάρχες, μηχανικοί και αξιωματούχοι δημοσίου, Βακούφ και μεγαλοξενοδόχοι !

 13. ηρεμήστε δεν καταλάβατε κάτι απλό πως η κάθοδος Νικηταρά μαγειρεύτηκε από το επιτελείο Καϊσερλη – Καματερού για να φανεί πως ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές, αφού σε περίπτωση που βγει ο Θεοδόσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίζεται ότι πήρε το δήμο, με άμεσο κέρδος υπέρ του Καματερού για τις βουλευτικές, άντε να ξυπνάμε λίγο μην νομίζουν τα Καισαρλάκια πως τρώμε κουτόχορτο.

 14. Τουλαχιστον αυτοι οι ανθρωποι εμειναν με την Ιωάννα ντροπη σε αυτους που τους ειχε αγκαλια και πινανε νερο στο ονομα της και τωρα εφυγαν με δικαιολογιες του κ@λου δηλαδη αν δεν εδινε ο Νικηταρας θα το βούλωναν και θα εμεναν τωρα εχει λάθη η Ιωάννα ?

  • Για ποιόν να μιλάμε ρε φιλάρα? Ο Καίσαρλης έφτιαξε ότι βλέπεις γύρω σου σε αυτή τη πόλη….Ο Παυλίδης έφερε λεφτά σε αυτό το νησί….Για ποιόν να μιλάμε…Για τον σημερινό δήμαρχο???? Χάος, μόνο χάος…για να μη πω τίποτε άλλο…Ο ΗΓΕΤΗΣ ενός τόπου δεν ρίχνει ευθύνες σε άλλους..Ακόμα και τίς ευθύνες των άλλων τις αναλαμβάνει….

 15. Καιροσκόπος…ο άνθρωπος που χωρίς να δεσμεύεται από αρχές καιροφυλακτεί και αρπάζει οποιαδήποτε ευκαιρία του προσφέρεται για να επιβιώσει…(καραδοκεί στη γωνία)
  Συχνά αλλάζει στρατόπεδο, πολιτική τοποθέτηση, φίλους, συμμάχους…..(αν είχε ποτέ)
  Αριβίστας…πρόσωπο χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θέλει να ανέλθει επαγγελματικά και κοινωνικά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο και πρακτική…(πάντα στο παρασκήνιο)
  Προδότης… (βαριά κουβέντα!) αυτός που προδίδει την πατρίδα του επιτρέποντας στον εχθρό να κυριεύσει…
  Αθετεί υποχρεώσεις, ηθικές υποχρεώσεις..
  Που εγκαταλείπει φίλους ή οικείους σε ώρα ανάγκης για να επιβεβαιώσει το ναρκισσισμό του γιατί ποτέ του δεν αγάπησε…(ποτέ του και τίποτα)
  Υποκριτής…αυτός που συμπεριφέρεται με υποκρισία, που δείχνει στους άλλους ψεύτικα συναισθήματα και αποκρύπτει τον πραγματικό κακό του εαυτό… (θλιβερά μόνος…και δειλός)
  Ετερόφωτος… αυτός που δεν ακτινοβολεί από μόνος του, αλλά φωτίζεται από το φως κάποιου άλλου… που δεν έχει δική του διαμορφωμένη άποψη ή κρίση, αλλά δέχεται επιδράσεις από άλλους…(κοινώς πιόνι)

 16. ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΤΣΑΝΤΙΡ ΜΑΧΑΛΑ.ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ