Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ασώματο Ασφενδιού – Κυριακή Προ της Χριστού Γέννησης | Ειδική ευχή στην Μαρία Χατζημιχάλη να διακονεί και να εισέρχεται στο Ιερό Βήμα

6
13111


Η σημερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ασώματο Ασφενδιού, παρουσία των τοπικών αρχών (Δημάρχου, Προέδρου Ασφενδιού κ.α.) και πολλών προσκυνητών, Κυριακή Προ της Χριστού Γέννησης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργό το εφημέριο του ΙΝ π. Σακελλάριο Ζουλουφό.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον πρωτοψάλτη του ΙΝ Γιάννη Κουτσουράη, Γιώργος Σανιδάς. Ειρήνη και Μαρία Χατζημιχαήλ.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος διάβασε την ειδική ευχή στην ευλαβή διακόνισσα του Ασωμάτου, Μαρία Χατζημιχάλη -η οποία μαζί με την αδελφή της Ειρήνη έχουν σημαντική προσφορά όλα αυτά τα χρόνια σε ότι χρειαστεί ο ιερός ναός και η ενορία του Ασωμάτου- να διακονεί πλέον και από του Ιερού Βήματος.

Την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Προπατόρων , δηλαδή των κατά σάρκα προγόνων του Ιησού Χριστού,και των απ αιώνος ευαρεστησάντων τον Κύριον (όλους τους προ Χριστού δίκαιους της Παλαιάς Διαθήκης), όπως αναφέρονται στην πασίγνωστη περικοπή του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (α, 1-16), εορτή επίσης της Αγίας Ευγενίας.

Η διεύρυνση του εορτολογικού περιεχομένου της Κυριακής προ των Χριστουγέννων επέφερε τη διχοτόμηση της Κυριακής αυτής και τη μετάθεση μέρους του θέματός της στην προ αυτής Κυριακή. Έτσι, οι Κυριακές των Αγίων Πατέρων έγιναν δύο και για να διακρίνονται η μία από την άλλη, η μία, η παλαιότερη, ονομάσθηκε «Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως» και η άλλη διατήρησε το παλαιό της όνομα «Κυριακή των Αγίων Πατέρων» (γιορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου, εάν είναι Κυριακή, ή την πρώτη Κυριακή μετά τις 11 Δεκεμβρίου), για να μη συγχέεται με τις Κυριακές των Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων έλαβε το όνομα «Κυριακή των Προπατόρων».

Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Αδάμ, Εύα, Άβελ, Σηθ, Ενώς, Καϊνάν, Μαλελεήλ, Ιαρέδ, Ενώχ, Μαθουσάλας, Λαμέχ, Νώε, Σημ, Ιάφεθ, Αρφαξάδ, Καϊνάν, Σάλα, Έβερ, Φάλεκ, Ραγάβ, Σερούχ, Ναχώρ, Θάρρα, Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ, Ρουβίμ, Συμεών, Λευί, Ιούδας του Ιακώβ, Ζαβουλών, Ισάχαρ, Δαν, Γαδ, Ασήρ, Νεφθαλείμ, Ιωσήφ του Ιακώβ, Βενιαμίν, Φαρές, Ζαρά, Εσρώμ, Αράμ, Αμιναβάδ, Ναασσών, Σαλμών, Βοόζ, Ωβήδ, Ιεσσαί, Δαβίδ, Σολομών, Ροβοάμ, Αβιά, Ασά, Ιωσαφάτ, Ιωράμ, Οζίας, Ιωαθάμ, Άχαζ, Εζεκίας, Μανασσής, Αμμών, Ιωσίας, Ιεχονίας, Σαλαθιήλ, Ζοροβάβελ, Αβιούδ, Ελιακείμ, Αζώρ, Σαδώκ, Αχείμ, Ελιούδ, Ελεάζαρ, Ματθάς, Ιακώβ του Ματθά, Ιωσήφ του Ιακώβ, Μελχισεδέκ, Ιώβ, Μωυσής, Ωρ, Ααρών, Ιησούς του Ναυή, Σαμουήλ, Νάθαν, Δανιήλ, Ανανίας, Αζαρίας, Μισαήλ, Σάρρα, Ρεβέκκα, Λεία, Ραχήλ, Ασινέθ, Μαρία αδελφή Μωυσέως, Δεβόρρα, Ρουθ, Σαραφθία, Σωμανίτις, Ιουδίθ, Εσθήρ, Άννα, Σωσάννα και Ευγενία.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΕΛΙΚΆ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΊ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΟΣΤΑ
    ….. ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ’
    ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ»»

    ΚΟΥΙΖ»’
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

  2. 34 Αι γυναίκές σας ας σιωπώσιν εν ταις εκκλησίαις· διότι δεν είναι συγκεχωρημένον εις αυτάς να λαλώσιν, αλλά να υποτάσσωνται, καθώς και ο νόμος λέγει. 35 Αλλ’ εάν θέλωσι να μάθωσι τι, ας ερωτώσιν εν τω οίκω τους άνδρας αυτών· διότι αισχρόν είναι εις γυναίκας να λαλώσιν εν εκκλησία. 36 Μήπως από σας εξήλθεν ο λόγος του Θεού, ή εις σας μόνους κατήντησεν; (Α’ ΚΟΡ 14).
    ……………………………………………………………………………….
    5 Πάσα δε γυνή προσευχομένη ή προφητεύουσα με την κεφαλήν ασκεπή καταισχύνει την κεφαλήν εαυτής· (Α’ ΚΟΡ 11).
    ……………………………………………………………………………………
    11 Η γυνή ας μανθάνη εν ησυχία μετά πάσης υποταγής· 12 εις γυναίκα όμως δεν συγχωρώ να διδάσκη, μηδέ να αυθεντεύη επί του ανδρός, αλλά να ησυχάζη. 13 Διότι ο Αδάμ πρώτος επλάσθη, έπειτα η Εύα· 14 και ο Αδάμ δεν ηπατήθη, αλλ’ η γυνή απατηθείσα έγεινε παραβάτις· 15 θέλει όμως σωθή διά της τεκνογονίας, εάν μείνωσιν εις την πίστιν και αγάπην και αγιασμόν μετά σωφροσύνης. (Α’ ΤIM β)

  3. παντού το ίδιο γράφεις…πες μας εσύ
    ποιους εννοείς και γιατι? διαφορετικά άσε τα κουίζ και την προπαγάνδα

  4. ΠΡΟΣ 1998:
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΥΙΖ ΒΑΛΕ ΛΙΓΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ.
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ