Αυτά είναι τα 10 νησιά του Αιγαίου που οι Τούρκοι θα μπορούν να επισκέπτονται με διαδικασίες express όλο τον χρόνο (Κώς, Κάλυμνος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο…)

12
44425

Συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή, παραμονή της άφιξης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, όπου έκανε λόγο για «πολλά θέματα αλληλένδετα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν», ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

«Από τη μια δείχνει μια φιλική διάθεση, καμία σχέση με το παρελθόν, το πρόσφατο. Φανταστείτε τώρα τον Σοϊλού να έρχεται μαζί με τον αρχηγό της τουρκικής αστυνομίας, ακτοφυλακής και Λιμενικού να συζητήσει με μένα για το μεταναστευτικό. Θα ήταν εκτός τόπου. Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της, δεν αλλάζει και στην ουσία δεν θέλει τη Χάγη και την τορπιλίζει τη Χάγη, γιατί δεν μπορεί να το πει ανοιχτά και ξεκάθαρα, να βγει και να πει στη διεθνή κοινότητα ότι εγώ δεν θέλω τον διεθνή νόμο, δεν θέλω το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Προσπαθεί να την τορπιλίσει βάζοντας πάρα πολλά θέματα και θέματα κυριαρχίας» προσέθεσε ο Υπουργός.

«Αυτή είναι η τακτική της Τουρκίας από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Διότι γνωρίζει η Τουρκία, ξέρουν γράμματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν να διαβάζουν δηλαδή τις διεθνείς συνθήκες. Γνωρίζει η Τουρκία ότι έχει αδύναμη θέση, ότι η Χάγη θα αποφασίσει ως επί το πλείστον, για να είμαι απολύτως ακριβής, για να μην προκαταλαμβάνουμε, ως επί το πλείστον όμως, θα αποφασίσει υπέρ των ελληνικών θέσεων και προκειμένου να το αποφύγει, επιχειρεί να θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών γκρίζοποίηση, αποστρατικοποίηση και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για να διατηρούμε την ένταση χαμηλά» συμπλήρωσε.

«Στα δύσκολα θέματα δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της στον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως πως «τα ήρεμα νερά, από μόνα τους, είναι καλά». «Δημιουργούν δε, ένα κεκτημένο για το μέλλον. Διότι η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να επικαλείται προς τη διεθνή κοινότητα ότι όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί» σημείωσε.

Ερωτηθείς, εάν ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει σε τυχόν προκλητική δήλωση του κ. Ερντογάν, ο κ. Καιρίδης δήλωσε «απολύτως». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι και πολύ έμπειρος και γενικά είμαστε πολύ έμπειροι στο ζήτημα εδώ στην Ελλάδα, σε αντίθεση ίσως με κάποιους αφελείς, εφησυχασμένους. Στην Ευρώπη πάντως δημιούργησε τρομακτικό εκνευρισμό στη Γερμανία, έθιξε ένα ζήτημα, ταμπού για τη μεταπολεμική Γερμανία, που είναι η σχέση της με το Ισραήλ, και μάλιστα με πολύ άκομψο τρόπο. Νομίζω ότι θα το αποφύγει εδώ, ότι θα είναι μια καλή επίσκεψη, αυτά είναι όλα τα μηνύματα, ξέροντας πάντα ότι στο βασικό, η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι δυσκολίες πάρα πολλές» ανέφερε.

Ως προς το ζήτημα του Μεταναστευτικού, ερωτηθείς αν θα υπογραφεί διμερής συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας, ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε πως το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι Ευρωτουρκικό και ορίζεται, καθορίζεται, περιορίζεται από την Ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 16, αλλά και από μια σειρά άλλων συμφωνιών, όπως είναι οι συμφωνίες επανεισδοχής του 14 και του 17.

«Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η Ελλάδα παίρνει την πρωτοβουλία επειδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, για μια επικαιροποίηση, ανανέωση, επέκταση αυτής της συμφωνίας του 16. Και υπό αυτή την έννοια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεννόησης με την απέναντι πλευρά, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να ελέγξουμε την παράνομη διακίνηση και την παράτυπη μετανάστευση και ήδη επί του πεδίου έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα με τη μείωση των ροών και τον καλύτερο έλεγχο που κάνει των συνόρων της η Τουρκία. Από κει και πέρα, ωστόσο, ενεργοποιούμε πράγματα που είχαμε στο παρελθόν και δεν τα είχαμε πια λόγω της έντασης όπως οι η ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών στο Λιμενικό αλλά και στην αστυνομία, οι τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο που είχαμε στη Βουλγαρία και στην Τουρκία τους προηγούμενους μήνες και τώρα και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, το χαμήλωμα της ρητορικής αντιπαράθεσης, σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο Γερλικάγια, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του, Σοϊλού, ο οποίος έρχεται αύριο και αυτό είναι δείγμα της σημασίας που αποδίδουν οι Τούρκοι στην επίσκεψη. Ο Ερντογάν έρχεται μαζί με οκτώ υπουργούς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, έρχεται μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής, του Λιμενικού, ακριβώς για να γίνει μια σε βάθος συζήτηση» είπε καταλήγοντας ο κ. Καιρίδης.

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επιτέλους παραδέχθηκαν στην Τουρκία ότι τα νησιά μας είναι Ελληνικά.Αποδειξη ότι αποδέχονται την έκδοση βίζας κατοχυρώνοντας επίσημες παλιές Διεθνείς και διακρατικές συμφωνίες.

  • Ακριβώς αυτό.Δεν είναι κακό να πούμε ότι όλα αυτά έγιναν χάρη στον Μητσοτακη.Πως ήταν το κλίμα όταν ανέλαβε και η ισχύς της Ελλάδας και πως είναι σήμερα.Βασικα όλοι το παραδέχονται.Δεν υπάρχει αντίλογος εκτός από κάποιες βρισιές και ψεκασμένες θεωρίες.Εξαλου αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά αποδοχής των κομμάτων.Απο την μια η ΝΔ και από την άλλη ο καλύτερος 15% και κάτω.Ναι ξέρω είμαι πατσαβούρα και δεν ξέρω τι λέω.Ετσι δεν είναι ψεκασμένα φασιστακια;

 2. Αυτά είναι 10 απ τα Νησιά που επισκέπτονται Fast Track όλοι οι κατατρεγμένοι του κόσμουθ

  Με εξωλέμβιο,με πλαστικές,με ξύλινες βάρκες… προχθές στις 8:30 βγήκαν στην Λάμπη, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφυγαν σαν κύριοι οι διακινητές….Περίμενα μισή ώρα να δείξω το σημείο που βγήκαν, αλλά ακόμα να έρθουν.

 3. Τι περιλαμβάνουν οι 15 συμφωνίες σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά σάιτ.

  https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/erntogan-kyriako-file-moy-den-sas-apeiloyme-den-mas-apeilisete-sti-diethni

  https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562770160/ti-perilamvanoyn-oi-15-symfonies-elladas-toyrkias/

  Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι η Τουρκία δεν κάνει ποτέ δώρα σε πολιτικό και διπλωματικό τομέα,για όσους έχουν διαβάσει έστω και λίγο Ιστορία.

  Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι και η αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, η συνεργασία στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, η συνεργασία στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και η έρευνα για την αγροτική ανάπτυξη.

 4. Λοιπόν τι είπε η Ευρώπη και η Αμερική ; βρείτε τα μεταξύ σας αλλιώς ούτε επιδοτήσεις μετανάστευσης έχετε ούτε αεροπλάνα πολεμικά. έτσι λοιπόν τα βρηκαμεεεεε…. σαν καλοί συμπέθεροι και γείτονες καρντάσια αδέλφια μας ….

  • Μεγάλο μυαλό αν και αγράμματος.Τι χαραμίζεσαι εδώ ;Πως σε έχουν αφήσει μεγάλα κανάλια να κανείς το σχολιαστή η ακόμα διάφορες υπηρεσίες να τους ανήκεις τα μάτια;

 5. Ήθελα να ακούσω κάποιον από αυτούς που με βρίζουν.Ειδαν τον Ερντογκαν που έλεγε Μητσοτάκης γιόκ με την ουρά στα σκέλια ναι η όχι;Επειδή είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω,ποιον από τους υπόλοιπους 9 αρχηγούς κομμάτων που έχουμε πιστεύουν ότι εμπνέει περισσότερο σεβασμό και εμπιστοσύνη από τον Μητσοτακη;Με απλά λόγια,ποιον πιστεύουν;Ναι ξαναλέω είμαι χαζή αμόρφωτη ,αδιάβαστη εσυ η εσείς οι μορφωμένοι ποιον πιστεύετε περισσότερο;Απλά ερώτηση.Εδω από όλα αυτά που ακούστηκαν και έγιναν εχθές φτάσανε να προβάλουν μια φωτογραφία υπόκλισης σε ένδειξη σεβασμού στη πρόεδρο δημοκρατίας ,αυτός ήταν ο αντιπολιτευόμενος λόγος και πάλι χωρίς να μας πει ποιος ,ποιο κόμμα το υποστηρίζει αυτό;Κρίμα την εποχή που η Ελλάδα έχει τον καλύτερο πρωθυπουργό που είχε ποτέ δεν έχει καθόλου κάποιον αντιπολητευση.

 6. Οι τούρκοι επισκέπτονται τους μποχαλοτουρκόσπορους δλδ τους συγγενείς τους. Λογικό η διευκόλυνση της βίζας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ