Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα κλιμάκωση – 150 πυραύλους εκτόξευσε η Χαμάς στο Τελ Αβίβ με τη στήριξη Ιράν

19
15029

Αποσταθεροποιείται όλη η Μέση Ανατολή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς «ξεγέλασε» την αντιαεροπορική άμυνα και πώς το Ισραήλ αντεπιτέθηκε με την «Σφεντόνα του Δαυίδ»

Η Χαμάς έριξε πάνω από 5.000 ρουκέτες τα ξημερώματα για να καλύψει οργανωμένη εισβολή στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρος, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, αλλά τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν τις περισσότερες

ROUKETES-ART

Το σύνολο των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει, έχει ήδη ρίξει στη μάχη κατά των δυνάμεων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και της τρομοκρατικής «ισλαμικής Τζιχάντ», ο ισραηλινός στρατός. Με την πρωτοβουλία των κινήσεων, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκαν τα εδάφη του από ξηρά, αέρος και θαλάσσης, από εκατοντάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς, να έχει περάσει πλέον στο Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν ήδη το υπερσύγχρονο οπλοστάσιο τους ανακαταλαμβάνοντας την μία μετά την άλλη τις πόλεις που για μερικές ώρες σήμερα βρέθηκαν στα χέρια των ανδρών της οργάνωσης των Παλαιστινίων.

Οι μαχητές της Χαμάς, έχοντας ως συμπαραστάτες εκατοντάδες ακραίους ισλαμιστές, χρησιμοποίησαν ως προκάλυμμα και εκμεταλλεύτηκαν το χάος που προκάλεσαν οι περισσότερες από 5 χιλιάδες ρουκέτες που μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα, από τις 6:30 μέχρι και τις 8:00 το πρωί εκτοξεύθηκαν εναντίον ισραηλινών πόλεων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να εκδηλώσουν μία άρτια οργανωμένη και καλά εκτελεσμένη επιθετική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ, με ταυτόχρονες εισβολές ενόπλων από την ξηρά (Λωρίδα της  Γάζας), τη θάλασσα αλλά και από αέρος, χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα ανεμόπτερα πλαγιάς.

Παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν να πιάνονται στον «ύπνο», δεδομένου ότι ουδείς είχε προβλέψει την επίθεση της Χαμάς, εντούτοις τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα λειτούργησαν, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον ισραηλινών στόχων να καταρριφθεί χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Αιχμή του δόρατος, τόσο για την αρχική άμυνα, όσο και για την εν συνεχεία αντεπίθεση του Ισραήλ κατά θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και αλλού, είναι η λεγόμενη «Σφεντόνα του Δαυίδ» (David’s Sling).

Ένα ειδικά σχεδιασμένο αντιαεροπορικό σύστημα που σαν σκοπό έχει να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 χλμ έως 200 χλμ απόσταση και το οποίο αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης τόσο το σύστημα μικρού βεληνεκούς «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) όσο και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Arrow-2 και Arrow-3.

Γνωστό και ως «Μαγικό ραβδί», η «Σφεντόνα του Δαυίδ» αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από κοινού από την ισραηλινή κρατική εταιρεία Rafael και την αμερικανική Raytheon, έχοντας, πέρα από τις παλαιστινιακές ρουκέτες και τους πυραύλους της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σχεδιαστεί και για την αναχαίτηση πυραύλων κρουζ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει το Ιράν.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αν και είναι προγραμματισμένο να αναχαιτίζει, εχθρικά αεροσκάφη, drones, πυραύλους μέσου βεληνεκούς, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου κρουζ, εντούτοις δεν κατάφερε να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τους μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ανεμόπλανα και αλεξίπτωτα πλαγιάς κατάφεραν να διασπάσουν την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ και να προσγειωθούν πίσω από την συνοριακή του γραμμή και μέσα σε μια σειρά από πόλεις που εφάπτονταν με τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.

Σιδηρούς Θόλος

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εκτόξευση των ρουκετών της Χαμάς, σε πλήρη ενεργοποίηση τέθηκε και η αντιπυραυλική ομπρέλα του Ισραήλ, βασικό σκέλος της «Σφεντόνα του Δαυίδ». Πρόκειται για το σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) το οποίο βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011.

Η ενεργοποίησή του άλλωστε αποτέλεσε τη βασική αιτία που τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο ουρανός του Ισραήλ ήταν γεμάτος από μικρά, αραιά σύννεφα καπνού, τα οποία αφήσαν πίσω τους οι καταρρίψεις των 5.000 πυραύλων και ρουκετών που υπολογίζεται ότι εκτόξευσε η Χαμάς εναντίον ισραηλινών στόχων.

Το «Kippat Barzel» όπως είναι το όνομα του συγκεκριμένου συστήματος στα εβραϊκά, θεωρείται ως ένα από τα πλέον έξυπνα και εξελιγμένα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, έχοντας, μεταξύ άλλων την ευχέρεια να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή), εκτοξεύει πύραυλο να την αναχαιτίσει.

Παράλληλα, όμως έχει τη δυνατότητα σχεδόν ταυτόχρονα να εντοπίζει και τη θέση απ’ όπου εκτοξεύθηκε η ρουκέτα ή ο πύραυλος, με αποτέλεσμα εν συνεχεία να καθιστά εύκολη την εξουδετέρωση της εχθρικής πλατφόρμας εκτόξευσης και των χειριστών της. Κάθε πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης, ενώ θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα.

Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο σύστημα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να εγκατασταθεί στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, καθώς θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό, απέναντι σε κάθε άλλου είδους εναέρια απειλή όπως όλμους, βλήματα πυροβολικού, πυραύλους, ρουκέτες, αεροσκάφη, ελικόπτερα ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ομάδες Ελλήνων επιτελών έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ, στο πλαίσιο και της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας, όπου, μεταξύ άλλων, τους έγινε ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω συστήματος απέναντι σε εναέριες απειλές.

Την ίδια στιγμή πάντως και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Iron Swords», όπως είναι το όνομα που δόθηκε στην αντεπίθεση που ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός για να χτυπήσει στόχους της Χαμάς, το Τελ Αβίβ εμφανίζεται παράλληλα να χρησιμοποιεί το σύνολο των επιθετικών του όπλων όπως είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 που διαθέτει χτυπώντας στόχους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αποκλείεται σταδιακά να γίνουν και χτυπήματα κατά επιλεγμένων στόχων που θεωρείται ότι παρέχουν στήριξη και όπλα στη Χαμάς π.χ Λίβανος και Συρία.

Ταυτόχρονα στην εξέλιξη των ισραηλινών επιχειρήσεων αναμένεται να λάβει μέρος και ένας σημαντικός αριθμός από τα περίπου 42 ελικόπτερα AH 64 Απάτσι που διαθέτει ο ισραηλινός στρατός, με τη συνδρομή και δεκάδων UAV Heron και harop, τα οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσουν βασική ομπρέλα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκαθάρισης που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ και οι οποίες αναμένεται ότι θα επεκταθούν σύντομα και εντός της λωρίδας της Γάζας.

Τα όπλα της Χαμάς

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά το οπλοστάσιο της Χαμάς και της τρομοκρατικής οργάνωσης «ισλαμική τζιχάντ», που αποτέλεσε βασικό σύμμαχό της κατά τη διάρκεια της επιχείρησής της στο έδαφος του Ισραήλ, στο επίκεντρο βρέθηκε ο τεράστιος αριθμός ρουκετών που εξαπολύθηκαν μέσα σε λίγη ώρα εναντίον ισραηλινών στόχων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τυφλά χτυπήματα κατά ισραηλινών πόλεων, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο στόχο, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ρουκέτες δεν διαθέτουν έξυπνα συστήματα καθοδήγησης για μεγαλύτερη ακρίβεια πλήγματος.

Η οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε κυρίως ρουκέτες, ρωσικής κατασκευής, τύπου «Κατιούσα». Ο αριθμός των ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε μάλιστα κατά την επίθεση της Χαμάς, ήταν αρκετός για τις ισραηλινές υπηρεσίες ώστε να θεωρήσουν πως τα μέλη της οργάνωσης έδρασαν με τη βοήθεια του Ιράν και της σιιτικής Χεζμπολάχ, στην κατοχή της οποίας και επί λιβανικού εδάφους, εκτιμάται πως βρίσκονται αποθηκευμένες περισσότερες από 12.000 «Κατιούσα».

Όπως προκύπτει στις συγκεκριμένες ρουκέτες και στους φορείς τους έχουν γίνει ειδικές μετασκευές ( αφορούν κυρίως στη βελτίωση των προωθητικών γεμισμάτων τους) προκειμένου να αυξηθεί το βεληνεκές τους, από τα 25 με 40 χιλ., στα 70 χιλ. Η σκόπευσή τους ωστόσο παραμένει ανακριβής, γι’ αυτό και τα χτυπήματά τους χαρακτηρίζονται «τυφλά» καθώς, συνήθως, τα θύματά τους είναι άμαχοι πολίτες και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι σωλήνες κάθε σετ εκτόξευσης των συγκεκριμένων ρουκετών δεν είναι ακριβώς παράλληλοι, αλλά έχουν μια ελάχιστη απόκλιση. Κάπως έτσι εξηγείται και το ότι, παρά το γεγονός πως οι ρουκέτες εκτοξεύονται συνήθως από την ίδια θέση και με την ίδια κλίση, οι τροχιές τους εμφανίζονται να ανοίγουν δημιουργώντας ένα «μπουκέτο» εκρήξεων, εμβαδού μέχρι και ένα τετ. χλμ.

Να σημειώσουμε πως πρόκειται για όπλο που στοχεύει κυρίως στο να χτυπηθεί το ηθικό του αντιπάλου, αφού λόγω παλαιότητας (η κατασκευή τους ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) η χρήση τους κρίνεται ως ιδιαίτερα αναποτελεσματική. Επίσης επειδή είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός τους, -κατά την εκτόξευσή τους παράγουν πολύ καπνό κάνοντας ορατή η θέση τους- είθισται οι εκτοξευτές τους να είναι τοποθετημένοι σε αυτοκίνητα με καρότσα, ή φορτηγά, τα οποία αφού ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία, αλλάζουν άμεσα θέση για να μην χτυπηθούν από τον αντίπαλο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισραηλινούς, η Χαμάς έχει στην κατοχή της και έναν μεγάλο αριθμό από άλλους πυραύλους, όπως:

• οι λεγόμενοι «A-120» που έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων.
• οι Qassam, με εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για πυραύλους που αποτελούνται κυρίως από έναν μεταλλικό σωλήνα γεμάτο με εκρηκτικά.
• οι Quds 101, με εμβέλεια περίπου 16 χιλιομέτρων.
• συστήματα εκτόξευσης ρουκετών που βασίστηκαν στους σοβιετικούς πυραύλους Grad με εμβέλεια έως και 55 χιλιόμετρα και τη δυνατότητα να εκτοξεύουν έως και 10 ρουκέτες ταυτόχρονα.
• οι πύραυλοι M-75 με εμβέλεια ως και 75 χιλιομέτρων. Είναι πύραυλοι ιρανικής κατασκευής και αυτούς που χρησιμοποιεί η Χαμάς για χτυπήματα εναντίον της πόλης του Τελ Αβίβ.
• το ιρανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Fajr με εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα και εκρηκτικό φορτίο 90 κιλά.

Rockets_-Artrou

Ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση παρατηρείται τα τελευταία λεπτά στην Λωρίδα της Γάζας. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προχώρησε σε νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων, εξαπολύοντας 150 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, με αιτιολογικό την επίθεση του Ισραήλ στον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα.

Ανακοίνωση εξέδωσε, μάλιστα, η Χαμάς στο Telegram, όπου επιβεβαιώνεται η συνέχιση των σφοδρών επιθέσεων με την τελευταία επιθετική κίνηση των Παλαιστινίων.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν νωρίτερα τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε «δύο πολυόροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει δραματικά στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα στις τάξεις των Ισραηλινών να φτάνουν τα 200 και αντίστοιχα στους Παλαιστίνους τα 200.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί σκοτώθηκαν νωρίτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσε το Al Jazeera. Προς το παρόν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ανήλικου παιδιου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης ο Ahmad Abdel Nasser Rabi σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στην Qalqilia, δήλωσε το υπουργείο. Μάλιστα εδώ και λίγη ώρα οι φωτογραφίες των θυμάτων έχουν αρχίσει να κάνουν τον γύρο των social media. Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ δήλωσε πως το 2023 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους από το 2006 όταν και ξεκίνησε να κάνει καταγραφή των θυμάτων.Το Ισραήλ σταματά την ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας 

Νωρίτερα η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμη μία κίνηση αυτοάμυνας, ειδικότερα έκοψε την ηλεκτροδότηση σε Γάζα και Παλαιστίνη.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν νωρίτερα δύο πολυόροφα κτίρια στη Γάζα, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στεγάζονται «στρατιωτικές υποδομές» της Χαμάς.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα μετά την επίθεση του Ισραήλ στον Πύργο της Παλαιστίνης, στη Γάζα. Μάλιστα η επίθεση καταγράφηκε την ώρα που η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Youmna El Sayed μετέδιδε τις εξελίξεις σε live μετάδοση.

«Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικές υποδομές ανώτερων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς μέσα σε πολυώροφα κτίρια», ανέφερε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να δώσει την ακριβή τοποθεσία. Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε ότι «η Χαμάς τοποθετεί τα στρατιωτικά της μέσα στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 100, δεκάδες είναι οι όμηροι ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες που έχουν προσέλθει στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα 198 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς στρατιώτες και άμαχοι

Επιβεβαιώνονται οι αναφορές περί ομηρείας υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων. Ειδικότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μίλησαν κι επισήμως για απαγωγή στρατιωτών και μαχητών από τη Χαμάς.

Ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αριθμοί.

Όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, δεκάδες κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Ορισμένοι πιθανολογείται ότι έχουν μεταφερθεί σε μικρές πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα, με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας.

«Έχουμε θέσει υπό ομηρεία υψηλόβαθμους στρατιωτικούς» ισχυρίστηκε συγκεκριμένα.

«Ο πόλεμος βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης. Έχουν σκοτωθεί πολλοί Παλαιστίνιοι και πολλοί Ισραηλινοί είναι νεκροί, όπως και φυλακισμένοι» πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο protothema: Η Χαμάς μας κήρυξε πόλεμο με τη στήριξη του Ιράν και αποσταθεροποιεί όλη την Μέση Ανατολή

«Αντιπερισπασμός οι πυραυλικές επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ για την εισβολή σε 14 πόλεις και χωριά»: Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Νόαμ Κατζ μιλάει στο protothema και κατηγορεί ευθέως το  Ιράν ότι ενορχήστρωσε και οργάνωσε την σημερινή επίθεση της Χαμάς

Noam-Katz-arthrou

«Ηταν μια αιφνιδιαστική επίθεση, σε 14 πόλεις, χωριά και οικισμούς στο νότιο Ισραήλ δίπλα στη λωρίδα της Γάζας» λέει στο protothema.gr ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατζ για την ταυτόχρονη εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου στο Ισραήλ.

«Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι περίπου 100, οι τραυματίες φτάνουν τους 1.000 και υπάρχουν μερικές δεκάδες όμηροι, τόσο σε περιοχές εντός του Ισραήλ όσο και στη Λωρίδα της Γάζας» συνεχίζει ο Νόαμ Κατζ επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εντοπίζουν, απομονώνουν και εξουδετερώνουν τους τρομοκράτες».

«Αυτή την ώρα γίνονται μάχες σε πολλές περιοχές του Ισραήλ. Αριθμός τρομοκρατών παραμένει σε ισραηλινά εδάφη, από τη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και αυτή την ώρα εκτοξεύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ» αναφέρει ο Νόαμ Κατζ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ αποκαλύπτει το modus operandi της σημερινής «πρωτοφανούς και απρόκλητης» ταυτόχρονης επίθεσης από την Χαμάς σε 14 πόλεις και χωριά κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. «Εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις με χιλιάδες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις του Ισραήλ ως αντιπερισπασμό και την ίδια στιγμή παραβίασαν τα σύνορα και εισέβαλαν σε 14 πόλεις και χωριά με μπουλντόζες, μοτοσικλέτες, από θαλάσσης, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, με όλα τα μέσα» αποκαλύπτει ο Νόαμ Κατζ για τους Παλαιστίνιους της Χαμάς. «Δεν πρόκειται για κάποιες εκατοντάδες τρομοκράτες, είναι ένας ολόκληρος στρατός» τονίζει ο κ. Γκατζ για τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στα εδάφη του νότιου Ισραήλ. Σημειώνει ότι πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και κατηγορεί ευθέως το καθεστώς του Ιράν ότι ενορχήστρωσε και οργάνωσε την σημερινή επίθεση της Χαμάς.

«Είμαστε σε πόλεμο. Η Χαμάς μας κήρυξε πόλεμο χωρίς αφορμή και βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα κερδίσουμε την μάχη και τον πόλεμο» λέει με σταθερή φωνή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα μιλώντας στο protothema.gr.

Απευθύνει προειδοποίηση στην Χεζμπολάχ και σε άλλα ακραία στοιχεία να μην τολμήσουν να προκαλέσουν το Ισραήλ στο Λίβανο ή σε άλλες περιοχές. «Θα αντιδράσουμε μαζικά» λέει ο κ. Κατζ.

Ο Νόαμ Κατζ δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει την πληροφορία ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε σε πόλεμο, δεν θα συζητήσουμε τις επιχειρησιακές κινήσεις του στρατού μας» απαντά σιβυλλικά και τονίζει: «Θα αντιδράσουμε».
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ αναφέρεται στις εικόνες ντροπής και τα σοκαριστικά βίντεο που έχουν δημοσιευτεί και δείχνουν δολοφονίες αμάχων, γυναικών, νέων και ηλικιωμένων από τους εισβολείς. «Πρόκειται για φρικτή βαρβαρότητα» λέει για τις εικόνες που δείχνουν μέλη της Χαμάς να πανηγυρίζουν εξευτελίζοντας αιχμαλώτους και περιυβρίζοντας νεκρούς, κάποιους απ’ τους οποίους έχουν ξεγυμνώσει.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για την αλληλεγγύη στον λαό του Ισραήλ αλλά και όλο τον δημοκρατικό και φιλελεύθερο κόσμο που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ απευθύνει τις ευχαριστίες του και στο πλήθος των Ελλήνων που τηλεφωνούν στην πρεσβεία του κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση της Χαμάς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: 350 νεκροί ήδη στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς: 150 Ισραηλινοί νεκροί και 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα

350 νεκροί ήδη στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς: 150 Ισραηλινοί νεκροί και 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Η αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε στον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα - Δείτε βίντεο

Η αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε στον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα – Δείτε βίντεο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκληρό βίντεο από τη στιγμή που το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ανοίγει πυρ κατά πλοίων της Χαμάς

Καταστράφηκαν τέσσερα πλωτά μέσα – Το Ισραήλ απέτρεψε ακόμη μία απόπειρα εισβολής στα εδάφη του

Πώς η επίθεση της Χαμάς απειλεί να αλλάξει τον χάρτη στην Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ την επομένη της γιορτής του Γιομ Κιπουρ ξύπνησε σοκαρισμένο – Πλέον αναμένεται να υπάρξει σφοδρή «τιμωρία» της Χαμάς που κυριαρχεί στην Γάζα και η ανοικτή αυτή σύγκρουση θα έχει δραματικές πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες

Aπεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή: Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του

israel-mak7

Η αιφνιδιαστική επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα το Ισραήλ από δυνάμεις της Χαμάς στην Γάζα με πρωτοφανή για τα δεδομένα ένταση και έκταση καθώς εκτός από μαζική εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών συνοδεύτηκε και από εισβολή μαχητών από στεριά και θάλασσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό και να διαταράξει τις περίφημες συμφωνίες Αβραάμ.

Σε μια κίνηση που ξύπνησε εφιάλτες του Γιομ Κιπουρ του πολέμου που ξέσπασε στις 6 Οκτωβρίου του 1973 με τον αιφνιδιασμό του Ισραήλ από την Αίγυπτο και την Συρία, η Χαμάς που εξοπλίζεται από το Ιράν και συνδέεται πολιτικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση καθώς οι μαχητές της εισέβαλλαν σε μικρές ισραηλινές πόλεις και χωριά στην παραμεθόριο, πυροβολώντας όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων αλλά και πολιτών συλλαμβάνοντας ομήρους και αρπάζοντας ακόμη και τις σορούς θυμάτων τους τις οποίες μετέφεραν ως «λάφυρο» στην Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Live update – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις μετά την επίθεση της Χαμάς – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Το Ισραήλ που την επομένη της γιορτής του Γιομ Κιπουρ ξύπνησε σοκαρισμένο δεχόμενο πάνω από 2.500 ρουκέτες και πυραύλους που έφθασαν ακόμη και στο Τελ Αβίβ και αντικρίζοντας εικόνες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, αντέδρασε άμεσα κηρύσσοντας Κατάσταση Πολέμου. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει ότι «είμαστε όχι σε μια απλή επιχείρηση, αλλά σε Πόλεμο» προειδοποιώντας ότι «ο εχθρός μας θα πληρώσει τέτοιο τίμημα που ποτέ δεν θα μπορούσε να φαντασθεί..» ,δίνοντας εντολή να ξεκινήσει μαζική επίθεση με την ονομασία «Σιδερένιο Ξίφος».

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Τουρκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες ρουκέτες ερίφθησαν σήμερα προς το Ισραήλ και ότι αιχμαλωτίστηκαν ισραηλινοί πολίτες. «Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων».

Ο Τουρκ κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο από την απαγωγή πλήθους Ισραηλινών από τη Χαμάς – Ανάμεσά τους και παιδιά

Ανάμεσα σε εκείνους που κρατούνται όμηροι και ο ισραηλινός υποστράτηγος

war-israel

Θρίλερ εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από τις απαγωγές Ισραηλινών από τη Χαμάς. Μέχρι στιγμής γίνεται αναφορά από τα διεθνή MME για δεκάδες ομήρους, ενώ λίγο νωρίτερα και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την είδηση.

Ανάμεσα στους απαχθέντες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με τη Χαμάς να υποστηρίξει ότι κρατά όμηρο και τον ισραηλινό υποστράτηγο Νιμρόντ Αλόνι, μαζί με άλλους στρατιώτες.

Σε βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το War Monitor, διακρίνονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να έχουν απαγάγει πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και παιδιά, να τους ρίχνουν σε καρότσα και να τους μεταφέρουν στη Γάζα.

Ορισμένοι πιθανολογείται ότι έχουν μεταφερθεί σε μικρές πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα, με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας.

«Έχουμε θέσει υπό ομηρεία υψηλόβαθμους στρατιωτικούς» ισχυρίστηκε συγκεκριμένα.

«Ο πόλεμος βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης. Έχουν σκοτωθεί πολλοί Παλαιστίνιοι και πολλοί Ισραηλινοί είναι νεκροί, όπως και φυλακισμένοι» πρόσθεσε.

Βίντεο από την Telegraph με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα

198 οι νεκροί Παλαιστίνοι από την ισραηλινή αντεπίθεση

1.610 οι τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Παλαιστίνης που επικαλείται το Sky News

Χαμας: Έχουμε ομήρους έναν σημαντικό αριθμό Ισραηλινών

Ανάμεσά στους ομήρους σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, βρίσκονται και «ανώτεροι αξιωματούχοι».

Βίντεο: Η στιγμή που ένοπλοι Παλαιστίνιοι ανοίγουν πυρ κατά ισραηλινού περιπολικού στην πόλη Σντερότ

Ισραηλινό κανάλι Ν12: Περίπου 50 οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Νέες πληροφορίες για τον αριθμό των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από μέλη της Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα μετέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το ισραηλινό κανάλι Ν12, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για περίπου 50 άτομα που κρατούνται όμηροι στο κιμπούτζ Be’eri στο νότιο Ισραήλ, στην έρημο Νεγκέβ κοντά στα ανατολικά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Άμεση ανάλυση: Πώς η επίθεση της Χαμάς απειλεί να αλλάξει τον χάρτη στην Μέση Ανατολή

Η αιφνιδιαστική επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα το Ισραήλ από δυνάμεις της Χαμάς στην Γάζα με πρωτοφανή για τα δεδομένα ένταση και έκταση καθώς εκτός από μαζική εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών συνοδεύτηκε και από εισβολή μαχητών από στεριά και θάλασσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό και να διαταράξει τις περίφημες συμφωνίες Αβραάμ.

 

Εκπρόσωπος Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο CNN: Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος της ημέρας δεν θα υπάρχει ζωντανός τρομοκράτης στο έδαφος του Ισραήλ

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην εξοικονόμηση δυνάμεων όπου υπάρχει σε εξέλιξη σύγκρουση, και στον χειρισμό των τρομοκρατών και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας δεν θα υπάρχει ζωντανός τρομοκράτης στο έδαφος του Ισραήλ» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Εχτ στο CNN

Δείτε σε χάρτη τις περιοχές στις οποίες έγινε εισβολή από Παλαιστίνιους ενόπλους το πρωί του Σαββάτου

Ζελένσκι: Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα είναι αδιαμφισβήτητο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς, όπως την χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ. «Όποιος καταφεύγει στην τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Όποιος χρηματοδοτεί την τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Ο κόσμος πρέπει να μείνει ενωμένος και αλληλέγγυος ώστε η τρομοκρατία να μην επιχειρήσει να σπάσει ή να υποτάξει τη ζωή οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή»

Βίντεο από τη Χαμάς με «εξουδετέρωση» από drone ενός πύργου μη επανδρωμένων όπλων του Ισραήλ

Υπουργός εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας: Η Χαμάς είναι τρομοκράτες

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειαστεί για να αμυνθεί

Η Ουάσινγκτον εργάζεται προκειμένου το Ισραήλ «να έχει ό,τι χρειαστεί» για να αμυνθεί δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί και να προστατεύσει τους πολίτες από την χωρίς διακρίσεις βια και τρομοκρατία».

Η επίσημη ανακοίνωση για τους 40 νεκρούς Ισραηλινούς από την επίθεση της Χαμάς

Ισραήλ: Ένοπλοι πυροβολούν πολίτη που οδηγεί το αυτοκίνητό του - Δείτε βίντεο

Οι μάχες μαίνονται αυτή την ώρα σε 14 σημεία, ενώ στα εδάφη του Ισραήλ έχουν εισβάλει περίπου 60 «τρομοκράτες της Χαμάς»

 

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ελλάδα είναι γεματη με Πακιστανούς, Παλαιστινίους, Αφγανούς κτλ.

    Αν γίνει κάτι με την Τουρκία, ετοιμαστείτε να τους δείτε να ξεπετάγονται από παντού και να σας σφάζουν ουρλιάζοντας Αλλαχουακμπαρ.

    Και τότε να ζητήσετε τα ρέστα από το ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριακο και τον Καιρίδη

    • Επίσημοι Έλληνες πολίτες προκειμένου να πάρουν τα ψηφαλακια οι υποψήφιοι πολιτικοί.
      Θυμάστε ποιος έκανε και γιατί τους ΡΟΜΑ δημότες ΚΩ.
      Να τα χάλια μας αδέλφια.
      Κατά τα άλλα ‘ αδελφοποιηθηκε» και ο ΣΥΡΙΖΑ και άδειασαν ολά τα μαγαζιά με γυναικεία είδη.
      ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ γενικά.

  2. Τα γεγονότα στη Σουηδια και στο Ισραηλ πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν τους αποχαυνωμένους λαούς της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις τους και να στείλουν τους ισλαμιστές εισβολείς από κει που ήρθαν

  3. Σε όλο τον κόσμο κυκλοφορουν το βίντεο από hot spot στην Ελλάδα όπου αφροασιατες πανηγυρίζουν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.
    Εδώ δεν ανησυχούμε;;;;

  4. ποιος από τους υποψηφίους δημάρχους έχει αντιδρασει και παραπονεθεί για το χοτ σποτ που έχει γεμίσει ισλαμιστές?
    κανένας!
    γιατί ο περιφερειάρχης δεν φτιάχνει χοτ σποτ και στη Ρόδο?
    ποιος θα έχει ευθύνες αν ξεσηκωθουν?

    θα τα πούμε αύριο που είναι οι εκλογές σύντροφοι του δήμου κα της περιφερειας

  5. Το φρικιαστικό βίντεο με τη νεκρή Ισραηλινή κι από πάνω τα κτήνη πατώντας τη να φωνάζουν Αλλαχού Ακμπάρ, και οι μουεζίνηδες από τζαμιά της Ιερουσαλήμ να υποκινούν σε Τζιχάντ, είναι ό,τι πρέπει να ξέρουμε για το μέλλον που μας περιμένει στην Ελλάδα
    σώστε τα παιδιά σας, πάρτε τα και πηγαίνετε Ουγγαρία η Πολωνία

  6. Άραγε πόσο προετοιμασμένο είναι το ελληνικό κράτος για μία επίθεση σαν αυτή της Χαμάς στο Ισραήλ από μουσουλμάνους «πρόσφυγες» και με βοήθεια από γειτονικό κράτος;
    τι θα συμβεί αν γίνει εξέγερση στη ‘Γαζα» στο κέντρο της Αθήνας;

  7. Βιώνουμε την ειρηνική κατάκτηση της Ευρώπης από τους Ασιάτες. οι εισβολείς είναι νέοι εν δυνάμει στρατός. εμείς κοιμόμαστε σε όλη την Ευρώπη. όμως αυτοί έχουν βάλει στο μάτι την εξάπλωση και την κατάκτηση της. πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγους λίγους να τους στείλει πίσω στη χώρα τους

  8. Αυτός ο πόλεμος είναι χειρότερος από εκείνο των επτά ημερών με τον Μωυσή. Νταγιάν και τους υπόλοιπους που υποσχέθηκαν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στον Γιάσερ Αραφάτ αλλά ποτέ δεν του το έδωσαν οι μεγάλες δυνάμεις για να μην τα χαλάσουν με το Ισραήλ. εβραϊκό λομπι κυβερνά τις ΉΠΑ και τον κόσμο όλο

  9. Το Ισραήλ πρέπει να κάνει άλωση στη Γάζα…. Όπως δεν έμεινε τζαμί για δείγμα νότια της γραμμή Αμβρακικού Παγασητικού….. έτσι πρέπει να πράξει το αδελφό Ισραηλινό έθνος!

  10. Δεν θα βρείτε σε καμία περιοχή του κόσμου »ανθρώπους» να κάνουν λάιβ βίντεο τις εκτελέσεις αμάχων και παιδιών. Μονάχα στο Ισλαμ. Φέρτε και άλλους στην Ελλαδα. ακούγεται πανέξυπνο

  11. Η διαφορά Ελλάδας – Ισραήλ.
    Στο Ισραήλ επιστράτευσαν ως έφεδρο ακόμη και τον πρώην Πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ.
    Εδώ έχουμε αρχηγό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν πήγε στρατό, θα κάνει μόλις 20 ημέρες με εξαγορά ενώ θέλει να καταργήσει την στρατιωτική θητεία

    • ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΤΟΥ.

  12. Νομίζω όλοι αντιλήφθηκαμε πια,τι θα γίνει σε απόμακρα νησάκια και σε μικρά χωριά στον Έβρο/Αιγαιο,σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία.
    ειδικά σε χωριά που βρίσκονται κοντά σε χοτ σποτ οι ντόπιοι δεν θα προλάβουν ούτε να καταλάβουν τι συμβαίνει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ