Με πολύ κόσμο ο εσπερινός και το πανηγύρι της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Πλατάνι της Κω

1
24497


Με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στον Άγιο Αθανάσιο στο Πλατάνι Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιότατος στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης (ο οποίος ήταν και ο πρώτος εφημέριος της ενορίας) και οι Ιερείς: π. Αναστάσιος Γιώτης νυν εφημέριος και κτήτορας του Ιερού παρεκκλησίου, π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου και π. Περικλής Πουλέντσης.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ΙΝ Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Τρύφωνα Γεωργίου, Γιώργος Ελένης, Γιώργος Σανιδάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, Άγγελος Μαλαμίδης και Γιάννης Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και τις διδαχές του Ισαπόστολου, Διδάσκαλου του γένους και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο πρ. Έπαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Χαλκιδιός, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Βαγγέλης Μωραϊτης, ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης,  εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ και των ένστολων αρχών και πάρα πολλοί προσκυνητές.

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί η Θεία λειτουργία της εορτής.

Ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με πλούσια νηστίσιμη τράπεζα, και πολύ χορό με την  δυναμική παραδοσιακή ορχήστρα των Δημήτρη Κεφαλιανού βιολί, Νίκου Μάμμη λαούτο-τραγούδι, Στέφανου Κώστογλου λύρα και Παναγιώτη Χατζηχριστοδούλου κρουστά-τραγούδι.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Εὔκοσμος ὤφθης κόσμος, ὦ Κοσμᾶ μάκαρ,
Κόσμον λόγοις σοῖς αἵμασι τ᾽ αγλαΐσας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Χ,,,,,,,,,,,, ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ