Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στην Αγία Τριάδα Αντιμάχειας | κ. Ναθαναήλ: Το κακό δεν νικιέται με μεγαλύτερο κακό αλλά μόνο με το καλό

0
10447

» Δεύτε λαοί την τρισυπόστατον θεότηταν προσκυνήσωμεν… »

Η εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει την γενέθλιο ημέρα της, την επιδημία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.

Αυτός ο Παρακλητος Αγαθός ήρθε στον κόσμο  έμεινε… μένει… και θα μένει έως συντελείας του αιώνος.

Την μεγάλη αυτή εορτή  τίμησε μεγαλοπρεπώς και ο πανηγυρίζων Ι. Ν. Αγίας Τριαδος στην Αντιμάχεια με τον εσπερινό της Πεντηκοστής που εψάλη με μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο για την επιδημία και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στο κόσμο.

Το Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο εφημέριος του πανηγυρίζοντος ιερού ναού π. Ηλίας Καμπάκης, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης ο π. Αντώνιος Κασσιώτης και ο π. Περικλής Πουλέντσης.

Στον χορό των Ιεροψαλτών ήταν ο Πρωτοψάλτης Μιχάλης Ανδρέου, οι Ιεροψάλτες Αντιμάχειας Γιώργος Μιαούδης, Μανώλης Σχουλλής, Παναγιώτης Γιακαλλής, Γιάννης Κιάρης και ο μικρός Νικόλας Ανδρέου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρ. Δήμαρχος και επικ. της Δύναμης Αλλαγής – Κως 2023 Γιώργος Κυρίτσης, ο πρ. Δήμαρχος Ηρακλειδών Ντίνος Παπανικολάου, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβρίθης,  Γιάννης Καλλούδης, Σταμάτης Πης και Σταμάτης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιμάχειας Νίκος Φραζής, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Χατζηνικολάου, Αντώνης Κρητικός και Ευτέρπη Παπαχρήστου, ο Τοπικός σύμβουλος Κυριάκος Πέτρου, εκπρόσωποι της αστυνομίας και του στρατού καθώς και των λοιπών φορέων και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη Ημέρα της Πεντηκοστής που είναι η γενέθλιος ημέρα της εκκλησίας μας και το μεγάλο γεγονός της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στην Ιερουσαλήμ η οποία τότε σύμφωνα με τους ιστορικούς και τις γραφές ήταν τότε γεμάτη από Εβραίους, άνδρες ευλαβείς και προσηλύτους της διασποράς, «από παντός έθνους» μέχρι και Κρήτες (οι οποίοι με το χάρισμα της γλωσσολαλιάς έλαβαν και το απαράμιλλο ιδιαίτερο ποιητικό τους χάρισμα).

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του με νόημα ότι «Το κακό δεν νικιέται με μεγαλύτερο κακό αλλά μόνο με το καλό…»

 

Η ενοριακή αδελφότητας αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού πρόσφερε κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές και παρέθεσε τραπέζι με νηστίσιμα εδέσματα σε όλους τους φιλοξενούμενους.

Το πρωί της Κυριακής της Πεντηοκοστής θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία με τον Εσπερινό της γονυκλισίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ