Στενούς δεσμούς με την Κω, όπου γεννήθηκε, διατηρεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

2
14317

Του Γιώργου Δρόσου

Ο Ιωάννης Σαρμάς ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ,θα είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη Χώρας στις εθνικές εκλογές την 25η Ιουνίου 2023.

Λίγο πριν τις 13:00 σήμερα Τετάρτη 24 Μαϊου 2023, πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Ιωάννης Σαρμάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Στον διάλογο που είχαν, η κυρία Σακελλαροπούλου καλοσώρισε τον κ. Σαρμά στο γραφείο της λέγοντας του ότι «σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει άρθρου 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος και η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα προτείνω εσάς για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού».

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμη, είναι συνταγματική υποχρέωση να δεχθώ και συγχρόνως καθήκον μου ως πολίτη, σας ευχαριστώ πολύ» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κλείνει το σύντομο διάλογο με τη φράση «εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Η ορκωμοσία του, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25 Μαϊου 2023, στις 4.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσε η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης,

Ο Γιάννης Σαρμάς διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κω όπου γεννήθηκε.*

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957.

Έγγαμος (από το 1987), δύο παιδιά (1989, 1990).

Νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του.

Υποτροφίες από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983 μη χρησιμοποιηθείσα).

Διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ Σορβόννη στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), στο δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και στα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Διδακτορική διατριβή στο δίκαιο (1981-1985, βαθμός très honorable).

Στρατιωτική θητεία στην ελληνική πολεμική αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984- 1986).

Συμμετοχή στους διαγωνισμούς επιλογής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (υψηλότερη βαθμολογία και στους δύο διαγωνισμούς).

Δικαστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (1987-1993).

Δικαστής του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (1993).

Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002). Ανανέωση θητείας (2008).

Πρόεδρος του 1ου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη). Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δαπανών λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Ήταν επίσης το αρμόδιο μέλος του Συνεδρίου για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του Συνεδρίου και για τον τομέα της έρευνας και επίσης πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Συνεδρίου για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών του.

Διετέλεσε επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της EUROPOL.

Στις 31 Οκτωβρίου 2019 το υπουργικό συμβούλιο τον επέλεξε σε συνεδρίαση του, μέχρι τότε αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατο δικαστικό με κύρος και επιστημονική κατάρτιση ως Πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η θητεία του Ιωάννη Σαρμά λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστών την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022)  και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Είναι συγγραφέας βιβλίων εμβάθυνσης στη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων

Δημοσίευσε τα εξής βιβλία: (στα ελληνικά) «Ελευθερία με υπεροχή του δικαίου: η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (2003 δεύτερη έκδοση), «Το δημοκρατικό κοινωνικό Κράτος δικαίου: η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (2003 τρίτη έκδοση), «Το δημόσιο χρήμα υπό έλεγχο: η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου» (2003), «Καλύτερο Κράτος: η σπατάλη η διαφθορά και ο σύγχρονος δημοσιονομικός έλεγχος» (2006), (στα γαλλικά) « Liberté d’expression et diffamation: une étude de jurisprudence à partir des théories de la justice » (2011), (στα αγγλικά) « The Greek Crisis and the Role of Audit » (2012).

Προφορικές εισηγήσεις: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (συνέδριο για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους 2013), στη γαλλική Γερουσία (συμπόσιο για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, 2010), στο London School of Economics (συνέδριο για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, 2010), στη διάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (IFAC) (σεμινάριο για τη λογιστική και την οικονομική κρίση, 2011), στο Chartered Institute of Public Finance and Accountability (CIPFA) στo Λονδίνο (διάσκεψη για την αξιοπιστία και τη λογοδοσία στους λογαριασμούς του δημοσίου τομέα, 2011).

*Λίγα λόγια για την οικογένεια του Γιάννη Σαρμά και οι δεσμοί  με την Κω.

Ο Γιάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957 όπου έκανε και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου(4ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως). Είναι ο δευτερότοκος γιος της οικογένειας του Δημητρίου Σαρμά και της Ευαγγελίας Λύκου Σαρμά. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Χρήστος που γεννήθηκε το 1952 και έφυγε από τη ζωή πριν 2 χρόνια περίπου.

Ο πατέρας του Δημήτριος Σαρμάς με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας, μετατέθηκε στην Κω το 1949 αμέσως μετά την ενσωμάτωση και υπηρέτησε στο Τμήμα Χωροφυλακής Κω ως Ενωμοτάρχης.

Στην Κω παρέμεινε μέχρι και το 1964 όταν  μετατέθηκε στην Αθήνα. Μετά τη συνταξιοδότηση εργάστηκε ως υπεύθυνος ασφαλείας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Την οικογένεια  Σαρμά συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με την Κω . Μάλιστα ο πατέρας Δημήτρης μετά τη συνταξιοδότηση του υλοποίησε ένα όνειρο χρόνων και κατασκεύασε διώροφη οικία, την οποία μεταβίβασε στα δύο παιδιά του Χρήστο και Γιάννη.

Επίσης τόσο οι γονείς όσο ήταν εν ζωή διέμεναν στην Κω τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και ο Γιάννης Σαρμάς και οι οικογένεια του επισκέπτεται ανελλιπώς το νησί.

Ο Γιάννης Σαρμάς είναι παντρεμένος από το 1987 με την Στέλλα Τσαγκαράκη Σαρμά, δικηγόρος, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά το Δημήτρη (1989) δικαστικός λειτουργός στο Συμβούλιο Επικρατείας και τον Ιάκωβο (1990) δικηγόρο. Ο Δημήτρης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Κω, ο δε Ιάκωβος στην Προεδρική Φρουρά.

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

 

    Με fast track διαδικασίες προχωρούν τα πάντα για να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που διήρκεσε μόνο μισή ώρα, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κλήθηκε να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στον Ιωάννη Σαρμά το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι παντρεμένος από το 1987 και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

    Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

    Την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

    Η επιλογή του ήταν δικαστής στο Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε το Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

    Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

    Το 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο “GETTING RESULTS” στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

    Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

    Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

    Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

    Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΣΟΥ ΕΠΙ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗ.ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ