Τα Θυρανοίξια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Παρασκευής Κω 6 χρόνια μετά τον σεισμό

4
16489

(περισσότερες φωτο σε λίγο…)

(Για άνοιγμα όλων των φωτογραφιών πατήστε πάνω στο μπλε F) 

Με έκδηλη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν απόψε τα Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο και επισκευασμένο Ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας Παρασκευής Κω, σχεδόν έξι χρόνια μετά τον σεισμό της 21ης Ιουλίου του 2017 που είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές και σε αυτόν τον ιστορικό  ναό της πόλεως Κω.

Η αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με  συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στο ποσό των 560.000,00 €, λόγω αναθεωρήσεων της μελέτης και για αυτό το λόγο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη και ονομαστικά όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση των εργασιών.

Τα Θυρανοίξια τελέστηκαν παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Ἀγκύρας κ.Ιερεμία και  Σύμης Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομου, καθώς επίσης  και του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ (οι δύο τελευταίοι μοίρασαν και τα εικονάκια στο τέλος ως ευλογίας, μιας και από μικροί υπηρέτησαν στον συγκεκριμένο ναό ως «παπαδάκια», όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος).

Παρόντες ήταν ακόμη ο Ιερός κλήρος σχεδόν απ΄όλο το νησί, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω γερόντισσα Ευπραξία με τη συνοδεία της, το σύνολο των τοπικών αρχών Περιφερειάρχης, Έπαρχος, Δήμαρχος, Ταξίαρχος Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητές, οι Βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Παππάς, ο πρ. Υπουργός Γιώργος Νικητιάδης, ο πρ. Βουλευτής Ηλίας Καματερός και οι Υποψήφιοι  Βουλευτές Λίτσα Φτακλάκη, Κατερίνα Γαβαλά και Αντώνης Γιαννικουρής, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος προσκυνητών.

Έψαλλαν χοροί ιεροψαλτών με τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, οι Πρωτοψάλτες του ΙΝ Ηλίας Καματερός και Δημήτρης Διακονικολής και αρκετοί Ιεροψάλτες του νησιού.

Το πρωί θα ψαλλεί επίσης με τη δέουσα λαμπρότητα ο Όρθρος και θα τελεστεί η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, της Ε’ Κυριακής των Νηστειών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ και του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μετά που πήγανε να φάνε οι επίσημοι?
  πόσοι πήγανε?
  Ποιος πλήρωσε?

  • Τι ακριβώς ξέχασα. Τα καλώδια του επαρχιακού τέσσερα χρόνια. Οι εκκλησίες έξι χρόνια…Τι ακριβώς ξέχασα…
   Με πιά λογική πρέπει εγώ να πληρώσω και φαγοπότι στο Τσελσομίνο…
   Λεφτά δόξα το Θεό έχει και ο περιφερειάρχης και η εκκλησία…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ