«Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο», των ιστορικών κτηρίων, Οινοποιείου- ΑΒΙΚΩ – 80 ΑΔΤΕ – Αλυκής -Λινοπότη -Θερμά -Υδροβιότοπου Ψαλιδιού | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

17
8687
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο, των ιστορικών κτηρίων, Οινοποιείου- ΑΒΙΚΩ  –       80 ΑΔΤΕ – Αλυκής -Λινοπότη -Θερμά -Υδροβιότοπου Ψαλιδιού.

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη) – 19/1/2023-

Υποσχέσεις, προγράμματα, σχέδια επί χάρτου, συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων, από όλα τα πολιτικά σχήματα και επί του θέματος, αποτέλεσμα μηδέν.

Όλα αυτά για να έχουν να λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού και να γίνονται σχόλια και διαμαρτυρίες των πολιτών, στο σύγχρονο ηλεκτρονικό καφενείο.                           (Με αφορμή την διαμαρτυρία, για την χωματερή του παλιού Οινοποιείου.)

Στην ουσία, κανένας υπεύθυνος δεν βλέπει την πραγματική φθορά και την τραγωδία, για τα ιστορικά κτήρια του νησιού και κατ’ επέκταση της χώρας μας. Παράλληλα κανείς δεν αντιλαμβάνεται, την μεγάλη ανικανότητα των πολιτικών και κυβερνώντων, να διαχειριστούν σωστά,  να διασώσουν και να αξιοποιήσουν την Δημόσια περιουσία, προς όφελος των πολιτών και του Δημοσίου συμφέροντος. Τελικά  ποιος θα νοιαστεί, για αυτά τα κτήρια κάποια στιγμή, για  να τα αλλάξει,  να τα ανακαινίσει, να τα συντηρήσει και να τα αξιοποιήσει, προς όφελος του νησιού; Ποιος  θα νοιαστεί, αυτόν τον τόπο και θα ασχοληθεί σοβαρά, αντί να κρύβει το ‘χάλι’ τους, κάτω από το χαλί της ανικανότητας; Παχυλές υποσχέσεις από παντού, για λαϊκή κατανάλωση και  προεκλογική ψηφοθηρία.            Αυτό  που ενοχλεί τους δημότες της Κω, είναι το κακό χάλι της ντροπής των πολιτικών, που εξευτελίζει το Δημόσιο και που δεν μπόρεσε, δεν μπορεί και ίσως δεν θα μπορέσει, ποτέ να αξιοποιήσει τίποτα. Μόνο  να ξεπουλά όσο, όσο,  ξέρει τα Δημόσια κτήρια.                               Η εικόνα εγκατάλειψης του παλιού θρυλικού Οινοποιείου, (έχουμε γράψει και σχετικό αφιέρωμα), είναι απαράδεκτη, ιδίως  για τους θερινούς τουρίστες και μας κάνει διεθνώς ρεζίλι.  Δεν  είναι δε πρωτόγνωρη, αφού στον Λινοπότη, στην 80 ΑΔΤΕ, στα Θερμά  και στα υπόλοιπα Δημόσια κτήματα, δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μας εκθέτει παντού.               Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βλέπε Ολυμπιακά κτήρια ή κατασχεμένα από το Δημόσιο, κτίσματα και ακίνητα. Παράδειγμα η πρώην Βασιλική περιουσία, στο Τατόι, που την τελευταία στιγμή οι μπουλντόζες προσπαθούσαν να το σώσουν, από τη ντροπή, για να μην το δυσφημίσουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, οι Ευρωπαίοι Βασιλείς και οι λοιποί επίσημοι.  Ωστόσο  μαθαίνουμε, πως πριν την Βασιλική ταφή και μετά την ταφή, μερικοί  ξένοι δημοσιογράφοι, ‘τρύπωσαν’ στο ερειπωμένο παλιό Παλάτι και έβγαλαν κρυφά  φωτογραφίες, της ερήμωσης και της ντροπής. Φυσικά,  εδώ και χρόνια λένε πως θα το ξαναφτιάξουν, μαζί με την οικονομική  βοήθεια από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δυστυχώς  παντού και πάντα, η απόλυτη αδιαφορία στη Δημόσια ακίνητη περιουσία, αφού ένα Κράτος, δεν μπορεί τίποτα να αξιοποιήσει σωστά και αφήνει ό, τι πλούτο ή κτήριο έρθει στα χέρια του  να ρημάζει ή  τρέχει την τελευταία στιγμή, για να περισώσει    ό, τι σώζεται.   Ένα   Κράτος, που διχάζει με την αδιαφορία και την ασυνέπεια του, τους πολίτες, χωρίς να βλέπει τη ζοφερή πραγματικότητα. Σε  όλα τα Κράτη του κόσμου, έχουν αξιοποιήσει τα Κάστρα, τα παλιά  Παλάτια και τα Ιστορικά τους κτίρια, σε αρμονική συνεργασία, με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία,  ώστε αυτά να γίνουν πηγή εσόδων από τον τουρισμό. Υπάρχουν  Δημόσια κτίρια στο νησί μας,  που διηγούνται το ιστορικό παρελθόν, τον τρόπο ζωής και επιβίωσης των κατοίκων, καθώς επίσης  της οικονομική ανθηρή  δραστηριότητα, την  εξουσία και την κοινωνική προσφορά του τόπου μας.                 Δυστυχώς όμως,  τα αφήσαμε στην μοίρα τους να καταστρέφονται, στην ανηλεή φθορά του χρόνου και στους βανδαλισμούς των επιτήδειων. Γιατί   να μην έχει περίσσια έσοδα ο Δήμος και το Κράτος, όταν μπορεί να φτιάξει αυτά τα κτίρια και με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Αντίθετα   φορολογεί  σκληρά και ξεζουμίζει, τον Έλληνα πολίτη. Παράλληλα  οι πολιτικοί κυβερνώντες, εγκαταλείπουν κτήρια μεγίστης αξίας και αφού ρημάξουν, τα ξεπουλούν ή τα νοικιάζουν, στα ξενόφερτα, αρπακτικά κοράκια, για να καυχώνται μετέπειτα, ότι επέτυχαν την πιο καλή και ποιο συμφέρουσα συμφωνία.          Τον  κόσμο δεν τον ενδιαφέρει σε πιο Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο, ή Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανήκει η Δημόσια, ακίνητη περιουσία του λαού. Τον  ενδιαφέρει να μην φθείρεται και εξαφανίζεται, μαζί με το πολύτιμο αρχείο και το ιστορικό παρελθόν του τόπου του. Καιρός  να αφυπνιστούμε πολιτικοί και υπεύθυνοι, στις Δημόσιες θέσεις, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, την ιστορία μας γραμμένη πάνω στην αξιοποίηση αυτών των Δημόσιων κτηρίων. Φυσικά  θα ακούσουμε και πάλι, πάρα πολλές προεκλογικές, ψηφοθηρικές υποσχέσεις.   Αλλά  ας κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί τα κεράσια εκτός από λίγα, είναι και πολύ σάπια.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχει νόημα να τα κρατάτε, το νησί έχει χάσει εδώ και καιρό την μοναδικότητά του και την πολιτιστική του ταυτότητα, κάντε τα και αυτά ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού μπας και χορτάσετε από τουρίστες.

 2. Μετά το τέταρτο μνημόνιο δημιουργήθηκε ένα υπερταμείο που για 99 χρόνια θα έχει στην ιδιοκτησία του τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου και όχι μόνο, θυμάστε που λέγαμε για τα ασημικά ή τα ξεχάσατε; Η περιουσία του ελληνικού λαού θα πωλείται θα ενοικιάζεται και οτιδήποτε κρίνει το διοικητικό συμβούλιο για την αποπληρωμή του χρέους. Τον πρώτο λόγο στο συμβούλιο τον έχουν οι διορισμένοι από τις τρόϊκες. Τι απ’τα παραπάνω ανήκουν στο υπερταμείο αυτό; Με τον κοβιντ ψιλό ξεχάσαμε ότι για 99 χρόνια άλλος κάνει κουμάντο στα χωράφια της Ελλάδος. Απορω πως θέλουν να σώσουν την χώρα όλοι αυτοί που την έφεραν εδώ.Ενας γνωστός δημοσιογράφος είχε πει ότι τέτοια εκποίηση κρατικής περιουσίας συνέβη δύο φορές πριν. Στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου και στην Βόρεια Κορέα. Αυτά.

 3. για να λύφουν το μελι. το δημοτικό χρήμα.αρπακτικα.

 4. Μα καλά δεν είπε ο πρωθυπουργός πως ξέμπλεξαμε από δάνεια τρόικα εποπτεία και μνημόνια;;

 5. Και πριν τα μνημόνια έτσι ρημαζανε αυτά τα κτήρια έχουν τώρα 40 με 50 χρόνια παρατημένα απο όλους.

 6. Ναι αλλά έχομε ανάπτυξη, και πάρα αρκετοί ακόμη συμπατριώτες μας, είναι ευχαριστημένοι με την πορεία της χώρας, μαζί και την δική μας. ΄Εχομε ανάπτυξη βλέπετε, σύμφωνα με τα νούμερα. Αλλά όπως έλεγε και ένας επιφανής, παλαιός δικός μας πολιτικός, οι αριθμοί ευημερούν, αλλά ο λαός πεινά!!! Στο 28% η φτώχεια στην Ελλάδα, στις πέντε πιο τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στους μισθούς η χώρα μας, και πρωταθλήτρια στο ενεργειακή κόστος!!!! Για όλα τα κακά της μοίρας μας? δεν φταίνε πάντα οι Κυβερνήσεις, και η εξουσία κάθε μορφής. Φταίμε και εμείς. Δεν φύτρωσαν ξαφνικά από το πουθενά. Εμείς, τούς επιλέξαμε. Εικόνα μας είναι, και μάς μοιάζουν!!! Η παράθεση απλώς ιδεών και διεκδικήσεων, δεν μπορεί να είναι κάθε φορά, πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως εριμένοι. Πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος, και η διεκδίκησή τους από τους πολίτες, να είναι, σταθερή, επιστημονικά τεκμηριωμένη, για να πείσει και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας, για την αναγκαιότητα υλοποίησής τους, από την εκτελεστική εξουσία!!!

 7. Γενικά όπου πάει ο Έλληνας και ο Αλβανός δείχνει την καταγωγή του

  Φέτος που δεν είχαμε χειμώνα,στην άμμο βλέπει κανείς γόπες και βρωμιές σκύλων.οι δήθεν φιλόζωοι έχουν κάνει χωματερή την παραλία.σκεφθειτε τα ανήλικα που ξεσπούν τις ορμές τους εκεί και τα αυτοκίνητα που μπαίνουν βραδιά μέσα… πρέπει να κλείσει ο τοίχος που άνοιξε κάποιος το 2011 και να βαφτεί..το κτίριο από τότε όπου το άφησαν και μέχρι το 2011 δεν ήταν τόση ντροπή για την περιοχή.ειχε τοίχο,δεν έμπαιναν αμάξια μέσα..απ την στιγμή που παραχωρήθηκε σε ιδιωτικά συμφέροντα και έγιναν παρεμβάσεις,τελείωσε,έγινε χωματερή.ειχε Δένδρα που κόπηκαν για να γίνει πάρκιγκ,όλα από κει ξεκίνησαν.ας τα χαίρονται τώρα οι ηθικοί αυτουργοί.

 8. ΆΜΕΣΗ ιδιωτικοποίηση ή μακρόχρονη ενοικίαση σε ιδιώτες!!!! Ό,τι προλάβουμε να σώσουμε από τα κοπρόσκυλα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!

 9. Ευτυχως που διωξαμε την πολυεξοδη βασιλεια και φέραμε την ευημερουσα δημοκρατια (!);. Κουπονια για καμια φρατζολα ψωμί και κανα μπουκαλι γαλα ποτε θα μοιρασουν; . Υπερηφανοι ηγετες απο το … 1821 δυστυχως.

 10. Ειναι ολοι..να διασχίζεις απο κω τιγκακι και να καταλήγεις χωρις σήμανση σε εναν σκαμενο δρομο

 11. και προσπαθεί να τα επεξήγηση, πιστεύω ότι το τραγικό λάθος για το οινοποιείο έγινε επί δημαρχίας καισερλη..ναι έκανε έργο και ίσως να μην μπορούσε να το μαζέψει,αλλά αυτή η συνεργατική με τους γύφτους που επί 6 μήνες γκρέμισαν ότι υπήρχε ήταν η αρχή του κακού, μετά ανέλαβαν οι συμμορίες με τα κλεμμένα,μετά τα παιδάκια και τους παραβάτες φιακείας,δεν έπρεπε να ανοίξουν οι είσοδοι για οποιαδήποτε δραστηριότητα.. άλλο να πηδήσουν την περίφραξη πέντε μεθυσμένοι να κατουρήσιυν,άλλο να γίνει ανοικτή τουαλέτα Ομόνοιας και όποιος θέλει να μπαίνει με το όχημα του,δηλαδή drive in όλο τον χρόνο….η ανήλικη παραβατικότητα ξέφυγε στο πανελλήνιο, οπότε ακολούθησαν τα αμούστακα,για την φύλαξη της περιοχής δεν θα πω κάτι,όλα έχουν καταγγελθεί.

 12. Γράφεις Ξανθίπη ..σε διαβάζουμε…θυμώνουμε με την κατάντια μας και το αποτέλεσμα;
  Πάμε σαν πρόβατα και τους ξαναψηφίζουμε.
  Πότε επιτέλους θα βρεθεί κάποιος που αγαπάει το νησί και όχι την τσέπη του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ