Το έθιμο με τους παραδοσιακούς μαρμαρίτες αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας «Η Πρόοδος»

9
5552

Χαρίκλεια Χριστοφή

Το έθιμο με τους παραδοσιακούς μαρμαρίτες (φωτόπιτες) αναβίωσε για άλλη μια χρονιά με επιτυχία χτες παραμονή των Φώτων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας Η ΠΡΟΟΔΟΣ που είναι πάντα κοντά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Το πυρωμένο από τη φωτιά μάρμαρο έψηνε συνέχεια λαχταριστούς μαρμαρίτες τους οποίους συνοδεύουν σήμερα που είναι νηστεία (για τον αυριανό Αγιασμό) με Αντιμαχείτικο μέλι.

Από αύριο μπορούν να τους κάνουν τηγανίτες στο χοιρινό λίπος (γλίνα) με αυγό κουρκούτι και μέλι.

Μαρμαρίτες ή Φωτόπιτες:

Συνταγή: αλεύρι, μαγιά, νερό, κανέλα, μαστίχι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.

είναι μικρές πίτες με διάμετρο περίπου πέντε εκατοστών από ανεβατό ζυμάρι μου με το νερό γίνεται πολύ τρυφερό, χυλός, κι έπειτα το ρίχνουν σε πυρακτωμένο μάρμαρο, γι΄ αυτό λέγονται μαρμαρίτες, οπότε ο χυλός αυτός απλώνει κυκλικά και ψήνεται αφήνοντας πολλές τρυπίτσες. Αφού ψηθούν τους ξεκολλούν από το ζεστό μάρμαρο με ένα μαχαιράκι, ή με το ξυστρί και τους απλώνουν πάνω σε πετσέτα ή σεντόνι για να κρυώσουν. Τρώγονται σκέτοι βουτηγμένοι σε σιρόπι από ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι όταν είναι νηστεία όπως η παραμονή των Φώτων, γι’ αυτό λέγονται και Φωτόπιτες, αλλά και γιατί γίνονται τότε! Όταν δεν είναι νηστεία τηγανίζονται μέσα σε χτυπημένα αυγά και πασπαλίζονται με ζάχαρη ή βρέχονται με σιρόπι και ροδόσταμο. Αλλά και με μπουκιές χοιρινό, οι οποίες έχουν μπει κουμπάνια από τα χοιροσφάγια, αφού της τηγάνιζαν μέσα στην γλίνα (λιωμένο λίπος).

Στο τέλος όταν τελειώσουν με τους στρογγυλούς μαρμαρίτες κάνουν και σε σχήμα Σταυρού για να ταΐσουν τα ζώα του σπιτιού μιας και υπήρχε η παράδοση ότι απόψε «μιλάνε τα αμίλητα» και μαρτυρούνε στον Θεό αν τα προσέχουν οι άνθρωποι που τα έχουν ή τα αφήνουν νηστικά…

Επίσης υπήρχε το έθιμο να καίνε στο μάρμαρο κυρίως οι λεύτερες κοπέλες φύλλα ελιάς λέγοντας το όνομα του άντρα που είχαν στη σκέψη τους και ανάλογα αν το φύλλο τιναχτεί ή όχι έπαιρναν την απάντηση αν υπάρχει ανταπόκριση.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βλεπουμε τα τελευταια επεισοδια της μελοκοψιμιοκαταστασης……
    ταιριαζουν οι μαιντανοι με τις μαρμαριτες???

    • Στα χωριά προτιμούν λουκουμάδες, σαν τον ΓΡΑΦΙΚΌ ΤΡΙ@ΡΟΦΟ ΚΟΨΙΜΙΌ και τον Γιανάκη του Επαρχρείου… Λουκουμάδες ψηφίζουν στις εκλογές, λουκουμάδες τρώνε.

  2. Μπράβο στο σύλλογο και σε όσους βοηθούν σε όλες τις εκδηλώσεις του για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέες γενιές! Να συμπληρώσω και γω οτι στο τέλος έφτιαχναν και σταυρους με το ζυμάρι και τους έδιναν στα ζώα να τους φάνε. Και συροπι από τον μπακλαβά έβαζα ν στους μαρμαριτες. Καλη χρονιά σε όλους!!!

  3. Υπαρχει ακόμα πολιτιστικός σύλλογος Αντιμαχειας ελα Παναγία μου έτσι όπως τον κατάντησαν…
    Θα βλέπουν από εκεί ψηλά μερικοί άνθρωποι που πέρασαν πως τον έχουν καταντήσει και θα τρίζουν τα κοκκαλα τους..
    Οταν ξαναθυμηθουν τις εκδηλώσεις που έκανε ο σύλλογος τα θετρικα τις χοροσπεριδες τότε ξανά μιλάμε για τον πολιτιστικό σύλλογο Αντιμαχειας η Προοοδος που πλέον τον έχουν καταντήσει τσιφλίκι ..

    • Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη του συλλόγου που συνεχίζουν τις παραδόσεις! Για τους συγχωριανούς μας ( και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη κυρία _ _ _ _) που το μόνο νόημα έχει η ζωή τους είναι να κριτικάρουν αρνητικά δράσεις που πραγματοποιούνται, εύχομαι Καλή Χρονιά και του Χρόνου.

  4. Τι να σου πω απο παραδόσεις και από δράσεις αυτή τι στιγμη ο σύλλογος της ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ άλλο τίποτα ήθελα να ξερά ποιον κοροϊδεύουν..
    Ας ανοίξουν λίγο στο YouTube να δουν τι έκανε ο σύλλογος μήπως και παραδειγματηστουν και δουν τι ακριβώς πρέπει να επαναφέρουν στο προσκήνιο τώρα που ακόμα ζουν πέντε δέκα μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι να τους πουν πέντε πράγματα

  5. βρε παιδιά γιατί τόση χολή και κακία; για ονομα! εσείς όλοι οι φωτεινοί παντογνωστες που τα ξέρετε όλα, πιάστε τα μέλη του συλλόγου και πείτε τη γνώμη σας κ τις συμβουλές σας. μην κρίνετε από τον καναπέ όμως. έτσι δεν βελτιώθηκε κάνεις. Μπραβο στον σύλλογο που προσπαθεί κ προσφέρει!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ