ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εσπερινός του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου με κ. Ναθαναήλ στο Πυλί | Συγκίνηση και ευλάβεια στην αναδειχθείσα σπηλιά του πατρός Λεοντίου από την Αντιμάχεια

0
11614


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια και κατάνυξη εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο εσπερινός της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην ενορία Αγίου Γεωργίου στο Πυλί (στο δισυπόστατο εξωκκλήσι Αγίας Μαρίνας & Αγίου Ανδρέα, στο γεφύρι αριστερά προς Αμανιού).

Με ευλάβεια και συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε σε όλους μας την σπηλιά του πατρός Λεοντίου η οποία ήταν για πάρα πολλά χρόνια σκεπασμένη και κρυμμένη από πολλά κλαδιά και θάμνους στο πάνω μέρος του εξωκκλησίου (αφού ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό ο π. Ηρακλής) και την οποία ο Σεβασμιώτατος θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια στο Αμανιού.

Υπό την επίβλεψη του π. Ηρακλή τις εργασίες ανάδειξης της διεκπεραίωσαν το τελευταίο δεκαήμερο με εθελοντική εργασία οι Μιχάλης Γιωργαλλής (του το είχε αναθέσει ο Σεβασμιώτατος) και Νίκος Μαρκάκης, φωτισμός: Γιάννης Κοσαρής, τα σκαλοπάτια τα έφτιαξε ο Γιάννης Στούππος, τους εξωτερικούς καθαρισμούς οι άνθρωποι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και την αποκομιδή των κλαδιών (συνολικά 5 φορτηγά) η Κοινότητα Πυλίου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι ιερείς της περιοχής: ο εφημέριος της ενορίας Αγίου Γεωργίου π. Ηρακλής Ζωγραφάκης και ο π. Κωνσταντίνος Κουκούλας

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Αγίου Γεωργίου: Εμμανουήλ Κυπραίος και οι Μιχάλης Γκινής και Γ. Κιάρης.

Ο ναός ανηγέρθη -αρχικά ο αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα- το 1978 δαπάνη του αείμνηστου Γεωργίου Τσαλαπατάνη και της συζύγου του Αθανασίας και αργότερα προστέθηκε το δεύτερο κλίτος που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα από την κόρη τους και τον γαμπρό τους αείμνηστο Α. Χόνδρο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και στην ανάδειξη της σπηλιάς όπου παρέμενε στις διανυκτερεύσεις του πηγαίνοντας προς τον Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο πίσω από τον Δικαιό ο μακαριστός γέροντας πατέρας Λεόντιος Μαύρος από την Αντιμάχεια (κάνοντας αναφορά στο βίο και τη μνήμη του

ΒΙΝΤΕΟ)

Τέλος, οι κυρίες της ενορίας στους βοηθητικούς χώρους του εξωκλησίου έφτιαξαν και πρόσφεραν παραδοσιακούς λουκουμάδες σε όλους τους προσκυνητές σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας.

(Φωτό από βιβλίο Νίκου Γιακαλλή «Ένα σχολείο σε ένα χωριό, έναν αιώνα»)
(Φωτό από Τόμο Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου Α. Χατζημιχαήλ)

Βιογραφία Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου

Ἀντίστροφον σταύρωσιν Ἀνδρέας φέρει,
Φανεὶς ἀληθῶς οὐ σκιώδης ἀντίπους.
Σταυρὸν κακκεφαλῆς τριακοστῇ Ἀνδρέας ἔτλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ