ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Βάρβαρα & λουκουμάδες» με πολύ κόσμο η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κω στη Λέσχη Αξιωματικών

1
9197
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

«Βάρβαρα & λουκουμάδες» με πολύ κόσμο τιμήθηκε το έθιμο των ημερών (του Αγίου Ανδρέα και της Αγίας Βαρβάρας που σηματοδοτεί και την έναρξη του χειμώνα) από το Λύκειο Ελληνίδων Κω στη φιλόξενη Λέσχη Αξιωματικών Κω».

Το Λύκειο Ελληνίδων τιμά τις παραδόσεις μας, στην ομιλία της η  Πρόεδρος του Παραρτήματος Κω κ. Σταματία Φάκκου αναφέρθηκε στις ρίζες του εθίμου και επισήμανε πως τα λαογραφικά δεδομένα συνιστούν το πολιτισμό κάθε τόπου και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Οι κυρίες του Λυκείου, ως οικοδέσποινες, προσέφεραν γλυκύτατους λουκουμάδες και νοστιμότατα ζεστά βάρβαρα σε όλες και όλους τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Δήμαρχος ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Ιεροκήρυκας της ΙΜ, π. Ιωακείμ και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Το έθιμο με τους λουκουμάδες του Αγίου Αντρέα, ξεκινώντας από την παραμονή οι νοικοκυρές κάνουν τους λουκουμάδες για την αντρειοσύνη. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Παρετυμολογικά (Ανδρέας – ανδρείος, αντρειεύομαι) πιστεύεται ότι, από αυτή την ημέρα αρχίζει το κρύο ν’ αντρειεύει, δηλαδή να δυναμώνει η ότι αντρειεύεται [μεγαλώνει] η νύχτα ή ότι ο άγιος αντρειεύει [μεγαλώνει αυξάνει] τα σπαρτά.

Το έθιμο με τα βάρβαρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης.Ο σατανικός νους του Διόσκουρου (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός κατά των Χριστιανών), είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές της περιοχής, δίνοντας τους εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα παρασκεύαζαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του, η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο βρέθηκε στο σπίτι.

Λουκουμάδες και βάρβαρα, από το Λύκειο Ελληνίδων Κω  (26/11/2022)

Μια πολύ ευχάριστη εκδήλωση, οργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Κω, το βραδάκι του Σαββάτου, στην φιλόξενη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κω. Αναβίωσαν τα παμπάλαια έθιμα, του Αγίου Ανδρέα με τους γλυκύτατους λουκουμάδες και της Αγίας Βαρβάρας, με τα νοστιμότατα βάρβαρα, που πρόσφερε στα μέλη και στις φίλες του, το Λύκειο Ελληνίδων Κω. Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω, κ. Σταματία- (Τέτη) Φάκκου, αφού ευχήθηκε Καλές Γιορτές, έκανε   εκτενή αναφορά στα ήθη και στα έθιμα, που πλαισιώνουν τις Γιορτές, όπου γίνονται οι λουκουμάδες και τα βάρβαρα. Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς,  εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Στρατού, καθώς και ο Διευθυντής των Επανορθωτικών φυλακών Κω, με  λοιπούς  παρισταμένους. Συγχαρητήρια στο  Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Κω, για την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.  Μια εκδήλωση που είχε παγώσει για δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Ξανθίππη Αγρέλλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ