Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία «Βήμα» βήμα οι απίστευτες Αποκαλύψεις… Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator...

«Βήμα» βήμα οι απίστευτες Αποκαλύψεις… Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα

10
6284

Μετά το Documento πήρε τη σκυτάλη των αποκαλύψεων το ΒΗΜΑ του Μαρινάκη…

Ήρθε τελικώς η ώρα που «οι τυφλοί θα δουν, οι κουφοί θα ακούσουν και οι άλαλοι θα λαλήσουν». Είναι επίσης και η ώρα που θα εμφανιστούν πολλοί ως αντιστασιακοί κατά του καθεστώτος Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Όταν ο βασιλιάς πάει στην γκιλοτίνα της Ιστορίας, οι γελωτοποιοί του, εμφανίζονται πρόθυμοι να τον μακελέψουν αφού τον διαπομπεύσουν περιφέροντάς τον γυμνό και αξιολύπητο.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο μια βιβλική φράση αποδίδει τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Για το Documento  και τους δημοσιογράφους του, φαίνεται ως ώρα δικαίωσης. Μετά από χρόνια μαχητικής αντιπαράθεσης με το καθεστώς, μετά από  διώξεις, μετά από έρευνες και επιμονή, ο Μητσοτάκης στέκεται μπροστά στην κοινωνία εισπράττοντας τη χλεύη που του αξίζει, ενώ συνεχίζει να ζει τα αποτελέσματα της αλαζονικής του αντίληψης που κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο επώδεινα για τον ίδιο.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξελέγη πρωθυπουργός και στράφηκε ενάντια στην κοινωνία, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία του Τύπου και έθεσε μέσα σε ένα παρακρατικό κλοιό παρακολούθησης ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους θεωρώντας ότι έτσι οικοδομεί ένα ακλόνητο καθεστώς. Πολιτικοί που έχουν τέτοιες προθέσεις και πρακτικές, σέρνουν τη χώρα μαζί τους στον κατήφορο και καταστρέφουν τα δομικά στοιχεία της Δημοκρατίας, αφού ενεργοποιούν βρόμικους μηχανισμούς που είχαν θαφτεί στην πορεία της  ιστορικής εξέλιξης.

Ήρθε η ώρα του Μητσοτάκη. Η ώρα της αλήθειας. Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, η εφημερίδα που ανήκει στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη (υπεράνω κάθε Αριστερής υποψίας), με πολυσέλιδο δημοσίευμά της, επιβεβαιώνει όλες τις αποκαλύψεις του Documento που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ας δούμε περιληπτικά που καταλήγει η έρευνα του ΒΗΜΑτος:

  1. Η εφημερίδα επιβεβαιώνει με δική της έρευνα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν υπό παρακολούθηση από το λογισμικό του predator.  Ταυτόχρονα με εκτεταμένα ρεπορτάζ η εφημερίδα αλλά και το αδελφό κανάλι Mega, κάνουν εκτεταμένα ρεπορτάζ επιβεβαίωσης για τις δύο λίστες παρακολουθήσεων που δημοσίευσε το Documento. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας λοιπόν, ήταν υπό παρακολούθηση, αλλά ούτε το αυτί της κυβέρνησης ιδρώνει, ούτε και της Δικαιοσύνης. Για τη μεν κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει παρακολούθηση και όλα ήταν ψέματα του Documento, για τη δε Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει πιθανότητα διάπραξης κατασκοπίας ή εσχάτης προδοσίας ώστε να διατάξει σχετική έρευνα. Αναζητά απλώς μερικά πλημμελήματα μέσα από πέντε διαφορετικές έρευνες για το ίδιο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν πιστέψουμε και σχετικό δημοσίευμα, αναζητά κυρίως τρόπο για να συλληφθώ γιατί έτσι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
  2. Το ΒΗΜΑ επιβεβαιώνει ότι όλο το σύστημα που εμφανίζεται ως ιδιωτικό σύστημα από τον Μητσοτάκη, οδηγεί στο γραφείο του αλλά και στην ΕΥΠ. Πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, το Documento είχε αποκαλύψει ότι έχει δημιουργηθεί μια παραΕΥΠ ως παράρτημα της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, η υπηρεσία ΚΕΤΥΑΧ, μέσα από το οποίο γίνονταν ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις πολιτών. Η παραΕΥΠ που στήθηκε έκανε παρακολουθήσεις με το πρόσχημα της κυβερνοασφάλειας. Μετά από τα δημοσιεύματα, το σύστημα έφυγε από τις εγκαταστάσεις τη ΕΥΠ και εγκαταστάθηκε σε ιδιωτικό χώρο, ώστε αν συμβεί το μοιραίο της αποκάλυψης, να δημιουργηθεί η επιχειρηματολογία των ιδιωτών που παρακολουθούν όπως συμβαίνει τώρα. Τα δύο συστήματα ΕΥΠ και predator ήταν αλληλοσυμπληρούμενα και με τον ίδιο πολιτικό εντολέα.
  3. Το ΒΗΜΑ δημοσιεύει επίσης έρευνα για την προέλευση του predator από την Κύπρο. Όπως έχει γράψει εδώ και έξι μήνες το Documento, το predator ήταν αποτέλεσμα της κουμπαριάς της ΝΔ με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) της Κύπρου, το κόμμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μέσω του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του δικηγόρου-συμβούλου του, Αλέξανδρου Σίνκα, φαίνεται να έγινε δυνατή η εξαγωγή του λογισμικού από την Κύπρο στην Ελλάδα.
  4. Το συγκρότημα του Μαρινάκη, επιβεβαιώνει ότι ο κύκλος των παρακολουθήσεων (φαίνεται από τις λίστες του Documento), περιλάμβανε από πολιτικούς, επιχειρηματίες, έως πρόσωπα που μπορούσαν να εκβιαστούν για να οδηγηθεί ο στόχος στην “επιθυμητή” πορεία.

Σε όσα γράφει το ΒΗΜΑ του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρέπει να προσθέσουμε τα δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, που και αυτά δείχνουν απευθείας σχέση τους συστήματος παρακολούθησης με τον πρωθυπουργό και το γραφείο του, αλλά (έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό) και ένα δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ της Κυριακής. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο Μητσοτάκης κάλεσε έναν από τους υπουργούς του, του οποίου το όνομα ήταν στη λίστα παρακολούθησης και του ομολόγησε ότι τον παρακολουθούσε γιατί όπως είπε, φοβόταν ότι «ρίχνει» τους φίλους του σε δουλειές για την ενέργεια.

Εκτός από το Documento  και άλλες εφημερίδες ξεφλουδίζουν το επικοινωνιακό αφήγημα του Μητσοτάκη περί άγνοιας. Τα ερωτήματα είναι: θα βγάλει ανακοίνωση ο Μητσοτάκης με την οποία θα αποκαλεί τον Μαρινάκη ψεύτη και συκοφάντη όπως έκανε με το  Documento; Θα πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και θα ζητήσει ως απόδειξη τη δημοσίευσή τους;  Θα απειλήσει ο Άδωνης Γεωργιάδης, τον Βαγγέλη Μαρινάκη με φυλάκιση 20 χρόνων αν τελικώς δημοσιεύσει τα στοιχεία; Θα τον αποκαλέσουν όργανο διακίνησης Ρωσικού χρήματος ή πράκτορα που έβαλαν οι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι όπως έλεγε ο συμπαθής Καραγκιόζης (στον πραγματικό Καραγκιόζη αναφέρομαι);

Ο Μητσοτάκης δεν είναι απλώς σε αδιέξοδο από τις πρακτικές του, αλλά οδεύει σταθερά προς το θορυβώδες τέλος του. «ΒΗΜΑ», βήμα μάλιστα. Και αυτό το ΒΗΜΑ, βήμα, δείχνει πλέον την απόφαση όσων τον στήριξαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του. Μαζί και την πετσέτα που κρύβει τα απόκρυφά του. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ αυτά των παρακολουθήσεων.

Και για να μην ξεχάσουμε τι είναι δημοσιογραφία επειδή μπλέξαμε με Φαμίλια

Δύο κουβέντες μόνο για τα λεγόμενα «στοιχεία». Κατ αρχήν όπως έχω διευκρινίσω από την πρώτη μέρα δημοσίευσης της λίστας, στοιχεία υπάρχουν πολλά. Κάθε είδους. Και από αυτά που είναι αναγκαία και αρκετά για να δεθεί μια δημοσιογραφική έρευνα και από τα άλλα που αποδεικνύουν το έγκλημα στην έκταση που το διέπραττε ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε το γνωρίζουν πρωτίστως οι υπουργοί του κυρίου Μητσοτάκη, οι οποίοι όταν επικοινωνούν μαζί μου, δεν το κάνουν για να αμφισβητήσουν την παρακολούθησή τους, αλλά για να μάθουν λεπτομέρειες για όσα έχει καταγράψει ο κοριός. Ναι, υπάρχουν στοιχεία όπως αυτό που ανακοίνωσα για τον Υπουργό που όδευε για Λάρισα για να εισπράξει χωρίς την άδεια του Μαξίμου. Αυτό λοιπόν είναι δεδομένο. Μια όμως που πολλοί συνάδελφοι αυτή την Κυριακή δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τις παρακολουθήσεις, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Αυτό που λέμε «στοιχεία» για έναν δημοσιογράφο, δεν είναι αυτό που απατηλά και με σκοπιμότητα, περιγράφεται στις ανακοινώσεις της ΝΔ. Στοιχεία για τον δημοσιογράφο, μπορούν να είναι έγγραφα, αλλά μπορεί να είναι και όσα εξασφάλισε μέσα από επαφές, συνεντεύξεις και πηγές του που αποδεικνύουν την αξιοπιστία τους. Αυτού του είδους τα στοιχεία, όταν επιβεβαιωθούν, συνδυαστικά ή άμεσα, όταν τεκμηριωθούν από την πορεία των πραγμάτων που γνωρίζει ο δημοσιογράφος, τότε μπορούν να δημοσιευτούν. Όταν ένας δημοσιογράφος λέει για παράδειγμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε μυστικές επαφές με απεσταλμένο του Ερντογάν, ούτε βίντεο μπορεί να έχει,  ούτε φωτογραφία, ούτε να περιμένει επιβεβαίωση από αυτούς που έκαναν τις μυστικές επαφές. Η επιβεβαίωση είναι άλλου είδους και προέρχεται από πηγές που δεν μπορούν να κατονομαστούν.  Όταν το 1972 η Washington Post αποκάλυψε το Watergate, δηλαδή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Νίξον, δεν δημοσίευσε στοιχεία σαν αυτά που δήθεν θέλει ο Μητσοτάκης. Δημοσίευσε στοιχεία με πηγή κάποιον που ανήκε στον πυρήνα των παρακολουθήσεων και τον ονόμασαν κωδικά «βαθύ λαρύγγι». Αυτός κατέδειξε τις παρακολουθήσεις αλλά και τον υπέυθυνο. Με βάση το δημοσίευμα (το οποίο ο Νίξον όπως και καλή ώρα ο Μητσοτάκης είχε αποκαλέσει αναληθές) κινήθηκε το  FΒΙ,  και ξετυλίχτηκε το κουβάρι.

Ακόμη και ένας Εισαγγελέας όταν ασκεί δίωξη για ένα έγκλημα, δεν απαιτούνται στοιχεία αλά Μητσοτάκη, αλλά αποχρώσες ενδείξεις. Δηλαδή μια σειρά πραγματικών γεγονότων που δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες,  ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί έγκλημα. Η δημοσιογραφική έρευνα δεν είναι ποινική έρευνα. Ο δημοσιογράφος μπορεί να μεταδώσει δεμένες πληροφορίες που έχει, ότι για παράδειγμα κατατέθηκε χρηματικό ποσό σε πολιτικό  από εταιρεία, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να καταθέσει την απόδειξη κατάθεσης. Είναι δουλειά των Αρχών να προχωρήσουν την έρευνα.  Αυτά για να μην ξεχάσουμε γενικώς τι είναι δημοσιογραφία, πηγή και στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά και την έρευνα του Documento «στοιχεία υπάρχουν» και από αυτά που δήθεν θέλει ο πρωθυπουργός. Ας ρωτήσει τον Κωστή  Χατζηδάκη, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Πηγή: documentonews.gr/

ο κ.Ντογιάκος θα φερθεί στις αποκαλύψεις του Βήματος με τον ίδιο τρόπο που φέρθηκε και στις αποκαλύψεις του Documento?.Θα καλέσει τους εκδότες να καταθέσουν στοιχεία?Ομοίως και τα στελέχη της ΝΔ όπως ο Άδωνις που απειλούσε τον Βαξεβάνη;

Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τις άγνωστες συναντήσεις σε γραφεία στο Χαλάνδρι και στο Νέο Ψυχικό με πρωταγωνιστές τους Φ. Μπίτζιο, Γ. Λαβράνο, Π. Κοντολέοντα και ισραηλινό επιχειρηματία – Ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη, η «γέφυρα» του παράνομου λογισμικού με την Κύπρο, η «σκοτεινή εξαίρεση» στη λίστα υποκλοπών και οι αποκαλυπτικές αδειοδοτήσεις

Ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» Σαχάκ Αβνί είχε συναντήσεις από το 2020 με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία (στενό φίλο του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη) Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο.

Στο ίδιο γραφείο έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Η σκοτεινή διαδρομή του Γιάννη Λαβράνου – Πλαστές ταυτότητες και αόρατοι επικεφαλής εταιρειών

Το «μυστικό» γραφείο και η «ψηφιακή» άδεια

Ο Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του κ. Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή με πρώτο «στόχο» αλλοδαπό για τον οποίο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την παρακολούθηση του αλλοδαπού, όπου δεν υπήρχε επιτυχία, οι στόχοι του «Predator» άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς (έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από 150 έως 200 κινητά ετησίως) και επεκτάθηκαν, με κύριο ενδιαφέρον για υπουργούς της ΝΔ αλλά και επιχειρηματίες, προς εξυπηρέτηση πολυποίκιλων συμφερόντων του ίδιου «κέντρου».

Σε δεύτερη φάση υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος «Predator»!

Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών. Στόχος τους, η δημιουργία «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Η εμπλοκή Δημητριάδη και η λειτουργία του… συστήματος

«Το Βήμα» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο, το πλέγμα και τη χρονική αλληλουχία διασυνδέσεων και συνεννοήσεων, όπως και τους πρωταγωνιστές τής σκανδαλώδους υπόθεσης της χρήσης του παράνομου λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα, μέσω του οποίου φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί παρανόμως δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πρώην αστυνομικοί.

Για πρώτη φορά καταγράφεται τι ακριβώς συνέβη και πώς συνδέονται πρόσωπα και… εγκαταστάσεις, μέσα από κρίσιμες μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Αναδεικνύονται, πλέον, σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλων «φιλικών» πολιτικών προσώπων στην ομιχλώδη υπόθεση, οι οποίοι φαίνεται να χρησιμοποίησαν και την ΕΥΠ στα ύποπτα σχέδιά τους.

Παράλληλα επρόκειτο για ένα σύστημα τοποθέτησης «φίλων», «κουμπάρων» κ.λπ. σε καίρια πόστα, οι οποίοι διευκόλυναν αμφιλεγόμενες συναλλαγές.

Είναι ίσως ενδεικτικό ότι πολιτικά πρόσωπα σε πόστα αιχμής, που ανήκαν σε αυτό το σύστημα γνωριμιών, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των παρακολουθουμένων από το λογισμικό κατασκοπείας «Predator». Σε μια δηλαδή… σκοτεινή, ενδεικτική «εξαίρεση».

Επιπλέον το ίδιο «παράκεντρο» υποκλοπών μέσω του ηλεκτρονικού «αρπακτικού» φέρεται να εξυπηρετούσε σχετικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις επιχειρηματιών, με τους οποίους διατηρούσε πολυετή γνωριμία, παρακολουθώντας ιδιώτες (ορισμένοι και αθλητικοί παράγοντες) εν ονόματί του ή και με το αζημίωτο.

Ο ισραηλινός επιχειρηματίας, ο Λαβράνος και τα ραντεβού

Ολα φαίνεται, λοιπόν, να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 (λίγους μήνες μετά τον ερχομό της ΝΔ στην εξουσία), όταν ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Αβνί, που κατέφτασε από την Κύπρο, επιχείρησε να πουλήσει το παράνομο λογισμικό «Predator» στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έψαχναν τα τελευταία χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα υποκλοπών κυρίως για την καταγραφή συνομιλιών από διαδικτυακές εφαρμογές (Viber, Signal κ.ά.).

Ο κ. Αβνί, που ήταν και πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο, θεωρούνταν ειδικός σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, κυρίως για την ασφάλεια εγκαταστάσεων αλλά και για συστήματα υποκλοπών.

Μαζί με τον συνεργάτη του, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Ταλ Ντίλιαν, συμμετείχαν και οι δύο ή κατά μόνας στην εταιρεία Poltrex, με μοναδικό μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Παρθένους Νήσους Intellexa Limited, αλλά και στις συνεργαζόμενες εταιρείες NCIS Intelligence and Security Systems LTD και WiSpear, που είχαν ασχοληθεί με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο κυβερνητικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου, στην τοπική Αστυνομία, ενώ υπήρχε έλεγχός τους για την ενεργοποίηση ύποπτων συστημάτων παρακολούθησης συνομιλιών όπως το «Predator» που είχε αναπτύξει αρχικά η εταιρεία Cytrox στα Σκόπια.

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2019, κατέφθασε στην Αθήνα, ήδη είχαν αρχίσει τα προβλήματα των επιχειρήσεών του στην Κύπρο με καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες με λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης.

Ο κ. Αβνί, λοιπόν, συνάντησε αρχικά στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας κοντά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι τους επιχειρηματίες Φ. Μπίτζιο (μετέπειτα βασικό μέτοχο της εταιρείας Intellexa που κατασκεύαζε το «Predator» στη χώρα μας) και ακολούθως και τον Γιάννη Λαβράνο προκειμένου το εν λόγω σύστημα να προωθηθεί στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σχεδιασμός περιλάμβανε και εκπαίδευση των μετέπειτα ελλήνων χειριστών του «Predator».

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που στέγασε αυτές τις πρώτες «κρούσεις» και τις διερευνητικές ενέργειες του ισραηλινού αντιπροσώπου του «Predator» στην Ελλάδα (χωρίς οι ίδιοι να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη συνέχεια) είχαν προηγούμενες, πολυετείς επαφές με τον Φ. Μπίτζιο, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί σε εταιρεία εφοπλιστή που είχε δανειοδοτηθεί από γνωστή συστημική τράπεζα. Με σημαντικά στελέχη της τράπεζας αυτής διατηρούσε γνωριμία ή προχωρούσε σε συναλλαγές και ο Γιάννης Λαβράνος.

Οι Μπίτζιος και Λαβράνος είχαν, μέσω αυτών των διαύλων, διαρκή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος έδινε διαρκώς το «παρών» στα γραφεία της προαναφερόμενης εταιρείας πώλησης και συντήρησης των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. KRIKEL, τα οποία είχαν μεταφερθεί κοντά στα γραφεία του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Στα ίδια γραφεία έδιναν το «παρών», εν κρυπτώ, και πολιτικά πρόσωπα.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο Κοντολέων και η Κύπρος

Οταν λοιπόν ο ισραηλινός επιχειρηματίας θέλησε να προωθήσει το σύστημα υποκλοπών στη χώρα μας, πρόσωπο-κλειδί θεωρήθηκε ο κ. Λαβράνος με κριτήριο ότι ήταν επί πολλά χρόνια στενός φίλος του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και μέσω αυτού φέρεται να είχε αποκτήσει, εκτός των άλλων, προσβάσεις στην ΕΥΠ.

Στην ΕΥΠ εξάλλου είχε τοποθετηθεί ως διοικητής ο «εκλεκτός» και πρώην συνεργάτης του κ. Δημητριάδη, Παναγιώτης Κοντολέων (οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη). Ο κ. Κοντολέων φαίνεται να είχε και εκείνος, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, δημιουργήσει δίαυλο επαφών με τον Λαβράνο.

Επιπλέον, ο εν λόγω επιχειρηματίας, εξαιτίας των προαναφερόμενων υψηλών γνωριμιών του στο πρωθυπουργικό γραφείο, θεωρείται ότι διεκδικούσε πολλές αντιπροσωπείες εταιρειών ή παρουσία σε κοινοπραξίες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς κυρίως στις αρχές ασφαλείας, προτάσσοντας τις καλές του σχέσεις με τον συγγενή του πρωθυπουργού.

Και αυτό διαπιστώνεται από την αναφερόμενη ανάμειξή του σε συμβάσεις, διαγωνισμούς και διαδικασίες για συστήματα επικοινωνίας, υποκλοπών, για τις νέες ταυτότητες, για έλεγχο drones κ.λπ. Μερικές από αυτές τις διαδικασίες προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σταμάτησαν προσφάτως, μετά την ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Είναι ακόμη ενδεικτικό αυτού του κύκλου των κλειστών γνωριμιών ότι και ο Φ. Μπίτζιος – πρόσωπο-κλειδί και αυτός στο σχέδιο για τη «φιλοξενία» του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας – είχε γνωρίσει τον Δημητριάδη. Μάλιστα ο παραιτηθείς στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε επαφή με συγγενικό πρόσωπο του Μπίτζιου σε εταιρεία που ασχολείται με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αποτέλεσμα της γνωριμίας του Μπίτζιου με τον Δημητριάδη είναι, όπως φαίνεται, ότι ο τελευταίος μεσολάβησε, πιθανώς και με την παρέμβαση Λαβράνου, ώστε ο πρώτος να έχει καλύτερη νομική και δικαστική «μεταχείριση» στην Κύπρο, όπου ήλθε σε δικαστική σύγκρουση με τον προαναφερόμενο εφοπλιστή-πρώην εργοδότη του.

Ο Δημητριάδης ήλθε σε επικοινωνία με τον κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που ήταν σημαντικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος και φίλος του για πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει εστίαση του ενδιαφέροντος στη δικαστική εκκρεμότητα του κ. Μπίτζιου στη Μεγαλόνησο.

Ο Α. Σίνκα, με τον οποίο επικοινώνησε «το Βήμα», επιβεβαίωσε αυτή τη συνεννόηση με τον Δημητριάδη. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Σαχάκ Αβνί από άλλες δραστηριότητες του ισραηλινού επιχειρηματία στην Κύπρο. Ομως σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή του στο ζήτημα του “Predator”».

Με άλλα πολιτικά στελέχη, ωστόσο, στην Κύπρο να μιλούν για συνεχή διευκόλυνση των εταιρειών των Αβνί και Ντίλιαν από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, για την προμήθεια προϊόντων από κυπριακές κρατικές υπηρεσίες και για την υποστήριξή τους όταν υπήρχαν δικαστικές εμπλοκές στη Μεγαλόνησο. Οπως εξάλλου και για την αδειοδότηση εξαγωγής ύποπτων προϊόντων τους από την Κύπρο.

Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα «δεδομένα» έφταναν στο Μαξίμου

Μέσω των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου και Κοντολέοντος («Το Βήμα» διαθέτει σαφείς μαρτυρίες για μεταγενέστερες συναντήσεις τους στο γραφείο του τρίτου στο Ν. Ψυχικό) και με αναφερόμενη ενημέρωση του Δημητριάδη, ενεργοποιήθηκε αρχικά το «Predator» σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.

Με κύριο πρώτο στόχο τον μνημονευόμενο αλλοδαπό που γνώριζε να αποφεύγει την παγίδευσή του. Ακολούθως άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω «παράκεντρο».

Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.

Σημειώνεται επίσης ότι η μνημονευόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ.

Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του «Pretador» στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο.

Η παρακολούθηση Κουκάκη και Ανδρουλάκη

Ενδεικτικό του συντονισμού μεταξύ της ΕΥΠ και των χειριστών του «Predator» – με βάση τις επαφές και τη συνεργασία των προαναφερόμενων προσώπων – ήταν η περίπτωση παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την προαναφερόμενη υπόθεση του εφοπλιστή και των ύποπτων συναλλαγών, όπου μνημονευόταν και το όνομα του Φέλιξ Μπίτζιου. Ακόμη, ο δραστήριος συνάδελφος είχε εστιάσει το ενδιαφέρον του σε «χαριστικές» αποφάσεις για τράπεζες που αφορούσαν το ίδιο πλέγμα ανθρώπων.

Αρχικά λοιπόν το τηλέφωνο του κ. Κουκάκη παρακολουθούνταν από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ (με επίκληση και πάλι «εθνικών λόγων»). Ομως, όταν ο δημοσιογράφος αντελήφθη και διαμαρτυρήθηκε για την παγίδευση του τηλεφώνου του από το «συμβατικό» σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, σχεδόν αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε, στις 12 Ιουλίου 2021, το «Predator» με την αποστολή μηνύματος στο κινητό του.

Κάτι παρόμοιο αλλά με αντίστροφη χρονική σειρά έγινε και στην περίπτωση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το φθινόπωρο του 2021. Και αυτό με επίκληση ενδιαφέροντος ξένων μυστικών υπηρεσιών (ύστερα από πιθανή υπόδειξη μεγάλης χώρας) για «συνεργασία» του με κινέζους αξιωματούχους σε θέματα «υψηλής τεχνολογίας». Κάτι που ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται κατηγορηματικά.

Αρχικά στον τότε ευρωβουλευτή επιχειρήθηκε να σταλεί το ύποπτο SMS με τον ηλεκτρονικό «δούρειο ίππο» του «Predator». Ομως επειδή απέτυχε αυτό το εγχείρημα, άρχισαν οι υποκλοπές σε βάρος του με το σύστημα της ΕΥΠ που διασυνδέεται με τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας.

Η εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό

Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της «γέφυρας» Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβνί.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην εταιρεία αυτή έδινε διαρκώς το «παρών» – σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Βήμα» – και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης που ήταν συγκατηγορούμενος με τον Φ. Μπίτζιο στην προαναφερόμενη υπόθεση με τον εφοπλιστή. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε στην Κύπρο (όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν) την ίδια περίοδο που υπήρχαν οι διεργασίες για τη χρήση του «Predator» στην Ελλάδα.

Ο Κυριακίδης εμφανιζόταν και συνδημιουργός δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο, όπου είχε αναπτύξει και εκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Ακόμη στην Intellexa, που πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα μας, εργάζονταν και άλλα στελέχη της μνημονευόμενης ανωτέρω συστημικής τράπεζας.

Η… διάσωση ατόμων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Είναι εντυπωσιακό ότι οι «σχέσεις» αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε «εντόπισε» με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω… αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να μιλούν για «μυθεύματα» που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά περιστατικά ή και σε τεχνικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας φερόταν κατά καιρούς σε συζητήσεις του να παραδέχεται ότι γνώριζε στοιχεία για τις πωλήσεις των εν λόγω λογισμικών κατασκοπείας στο εξωτερικό. Κάτι το οποίο στη συνέχεια αρνούνταν κατηγορηματικά λέγοντας ότι «μέσω εμού κτυπούν τον Δημητριάδη».

Τέλος, σημαντικό κρίνεται ποιος ήταν ο κύριος χειριστής του «Predator» για τους ελληνικούς στόχους, με αναφορές ότι αυτό δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ΕΥΠ (όπου ελλόχευε ο κίνδυνος αποκάλυψης). Ακόμη δεν επιβεβαιώνονται πλήρως πληροφορίες ότι κατευθυνόταν από τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό που ασχολούνταν κυρίως με την παραγωγή και πώληση διεθνώς συστημάτων ασφαλείας, συνακροάσεων, ανάλυσης πληροφοριών. Στρατολογώντας ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και άλλους από όλον τον κόσμο.

Γνώστες του παρασκηνίου αποδίδουν σχετικό ρόλο ίσως στον Φ. Μπίτζιο που διαμένει πλέον στην Ιταλία (τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας).

Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι κεντρικά πρόσωπα που μνημονεύονται στην υπόθεση σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να διατυπώσουν την άποψη ότι «το “Predator” μπορεί να παρακολουθεί τους έλληνες πολιτικούς από το εξωτερικό και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στην Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Υπάρχει ένα πρόβλημα όταν είσαι αρθρογράφος. Αν γράψεις για την επικαιρότητα, επειδή άλλος κάνει το ρεπορτάζ, άλλος το δημοσιεύει, κι άλλος το εμπλουτίζει το πρόβλημα είναι ότι κινδυνεύεις να μείνεις εκτός θέματος πέντε λεπτά μετά. Αν όμως περιμένεις να ολοκληρωθεί για το γράψεις ως ανάλυση, είναι πιθανό (ειδικά στις μέρες μας) να έχει ολοκληρωτικά καλυφθεί από ένα καινούργιο σκάνδαλο, και εκεί που πας να σχολιάσεις για το ξυλοκόπημα της οικογένειας Ινδαρέ ή για κάποια ελληνοποίηση με τις ευλογίες της ΕΥΠ, της εκκλησίας και του Άδωνη Γεωργιάδη, να σε προλάβει πχ ο Πάτσης ή, ακόμα χειρότερο, το τρίτο επεισόδιο παρακολουθήσεων.

Είναι ένα πρόβλημα που ομολογώ πως δεν το είχα παλιά. Παλιά, είχαμε ένα σκάνδαλο, και ως αρθρογράφος είχα άπλετο χρόνο να κατασταλάξω και να μοιραστώ μία σκέψη μέχρι να πάρει τον δρόμο του – όποιος και να ήταν αυτός. Τώρα, με ένα σκάνδαλο την εβδομάδα, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η διαχείριση με βραχυκυκλώνει – και γίνεται τόσο συχνά, που αρχίζω να αμφιβάλλω αν όλα αυτά απλώς συμβαίνουν, ή αν, τελικά, αυτή η κυβέρνηση με σχέδιο παράγει περισσότερα σκάνδαλα από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε.

Και υπάρχει ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό.

Τους προηγούμενους μήνες, το Reporters United, το Inside Story, το Documento, η Εφημερίδα των Συντακτών (με τυχαία σειρά και σίγουρα ξεχνάω κάποιους) έκαναν αλλεπάλληλα ρεπορταζ για την υπόθεση παρακολουθήσεων, κρατικών και ιδιωτικών – άλλοι ως θύματα, άλλοι ως ερευνητές.

Στο γαϊτανάκι μπήκαν δειλά οι υπόλοιπες εφημερίδες μόνο όταν στην λίστα των παρακολουθήσεων καταγράφηκε και το όνομα του Νίκου Ανδουλάκη. Μέχρι τότε, ο Κουκάκης κι ο Μαλιχούδης, είχαν από ελάχιστη, έως μηδαμινή παρουσία για το θέμα, και, αν απέκτησε κάποια βαρύτητα ήταν όταν ο Κουκάκης (γνωστός και τίμιος δημοσιογράφος, και πάντως όχι εκ θέσεως αντικυβερνητικός) έσπασε τα νεύρα όλων μας για να μην το ξεχάσουμε.

Ακόμα όμως, υπήρχαν απλώς αναφορές. Ρεπορτάζ, που να προσθέτει στις πληροφορίες, δεν είχαμε απο τα μεγάλα μέσα.

Ώσπου, ύστερα από το εμφατικο δημοσίευμα του Βαξεβάνη, άρχισαν να επιβεβαιώνονται μεγαλύτερα ονόματα. Του Δένδια, που κρατάει στα χέρια του όλη την εξωτερική πολιτική μας, και την εσωτερική διαδοχή επίσης, του Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της Καθημερινής και φημολογούμενου ως να έχει πλείστες καλές επαφές με ισχυρές πρεσβείες στην χώρα μας, συνεργατών του Σαμαρά, εσωκομματικού αντιπάλου της κυβέρνησης, συνεργατών του Μαρινάκη, ιδιοκτήτη αρκετών μέσων ενημέρωσης από ραδιόφωνο και τηλεόραση έως τύπου και διαδικτύου – μεταξύ πλείστων άλλων.

Και τότε – όλοι ασχολήθηκαν.

Ανακάλυψαν πλαστές ταυτότητες, ανακάλυψαν κουμπαριές, φιλικές σχέσεις, ύποπτα ραντεβού, έκαναν φύλλο και φτερό συνεργασίες, μίλησαν με θύματα και γνώστες, επιβεβαίωσαν ονόματα, άρχισαν να δείχνουν υπευθύνους.

Πέρασε τόσος χρονος, τόσος χαμένος χρόνος μέχρι να καταλάβουν όσοι (ξεκάθαρα κατ’ επιλογή) σιωπούσαν πως ήταν κι αυτοί θύματα δηλαδή, και να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, και να αρχίσουν να κάνουν το ελάχιστο: την δουλειά τους.

Τι τρομακτικό. Τι θλιβερό, και τρομακτικό συνάμα.

Όμως έτσι είναι τα πράγματα, και δεν είμαστε τυχαία στην θέση 108 – ή, μάλλον, τυχαία είμαστε, άνετα θα μπορούσαμε και πιο κάτω. Και να δείτε, ω ειρωνεία της τύχης, πως αυτή η δημοσιογραφική κριτική, θα θεωρηθεί και τίμια και αξιοπρεπής, και θα ανέβουμε θέσεις, αντί να κατέβουμε ακόμα περισσότερες όπως και μας αξίζει! Φευ.

Άκουσα τον Αλέξη Παπαχελά πχ να απολογείται για το αργό ξεκίνημα λέγοντας “δεν είχαμε δώσει στην είδηση την βαρύτητα που της άξιζε”, μία τόσο κυνική κουβέντα, που σε χτυπάει στο κεφάλι κατακούτελα αν κάτσεις έστω λίγο μόνο να σκεφτείς ποιο ήταν το διακύβευμα, αν θυμηθείς πόσο ούρλιαζε ο Κουκάκης για την ησυχία που προκαλούσε η περιπέτειά του, αν κάτσεις να θυμηθείς πόσο λοιδορήθηκε ο Βαξεβάνης. Φευ.

Φευ.

~

Πάμε όμως στα δικά μας, αν ενδιαφέρεται η δημοσιογραφία, είμαι βέβαιος πως μπορεί να διευθετήσει τα του οίκου της:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέφτει.

Είτε γιατί παρακολουθούσε όποιον της έκανε κέφι, από πολίτες για τελείως φθηνούς οικογενειακούς λόγους μέχρι ισχυρά οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά στελέχη, είτε, και δεν ξέρω αν είναι χειρότερο ή καλύτερο, γιατί κάποιος άλλος παρακολουθούσε την μισή κυβέρνηση, τις φίλες της γυναίκας του πρωθυπουργού ξέρω γω, κορυφαίους δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, και -αυτό επιμένω πως είναι εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη- τον Δένδια, και, εδώ και τόσους μήνες, αντί να προσπαθεί να λύσει την υπόθεση, σχολιάζει μόνο το νύχι από το δάχτυλο που τα δείχνει όλα αυτά, συμπεριλαμβάνοντας και σε κάθε τρίτη πρόταση, για πολιτικό κέρδος, τον Σύριζα.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε, αυτό είναι το καλό σενάριο, να φύγει, γιατί μία είτε αποτελούμενη από εκβιαστές είτε εκβιαζόμενη κυβέρνηση το να φύγει και να απαγκιστρωθεί από την εξουσία ίσως να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Είναι και θέμα ενστίκτων επιβίωσης, καταλαβαίνετε.

Εμένα όμως όπως πάντα, με ενδιαφέρει το μετά.

Παρακολουθήσεις, είχαμε από … πάντα. Όλοι θυμήθηκαν τον Μαυρίκη και τον Τόμπρα, κάποιοι λιγότεροι θυμήθηκαν την Vodafone και τον Τσαλικίδη, ελάχιστοι θα θυμηθούν το ΚΚΕ και κανένας, απολύτως κανένας την καταγγελία που έγινε (και) στο omniatv (Ποιοί κάνουν παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού; και Παρακολουθήσεις τηλεφώνων για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και συλλήψεις δι’ απαγωγής)

Όμως, είμαστε στο σήμερα. Σήμερα, το μισό πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, ίσως και διπλωματικό σκηνικό της χώρας, παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία επικοινωνίας, όπως παλιά – τώρα, ΟΛΑ είναι καταγεγραμμένα. Που πήγαν οι στόχοι μέσω των στοιχείων GPS, τι είδαν μέσω της πάντα ανοικτής κάμερας, τι επικοινωνίες είχαν, μέσω της ανάκτησης μηνυμάτων κάθε είδους εφαρμογής οθόνης, τι είπαν και τι άκουσαν από τους συνομιλητές τους σε δια ζώσης επαφές, μέσω των ανοικτών μικροφώνων, και πάει λέγοντας.

Και όλα αυτά, όλο το εικοσιτετράωρο. Δηλαδή, και στις κοινωνικές τους, αλλά και στις ιδιωτικές τους επαφές. Στις πολύ ιδιωτικές τους επαφές. Δηλαδή, προφανώς το τι έλεγε την ώρα του σεξ μία φίλη της συζύγου του πρωθυπουργού είναι για εκείνη προφανώς ένας βιασμός της ιδιωτικής της ζωής, αλλά αν κάποιος ξέρει τι έλεγε εκείνες τις προσωπικές του στιγμές ένας υπουργός, ή ένας επιχειρηματίας, ο (εκ)βιασμός δεν είναι μόνο ο προσωπικός του, αλλά δυνητικά όλης μας της κοινωνίας όπως την ξέρουμε.

Ένας ολόκληρος κόσμος παρακολουθείτω, και ακόμα και αν υποψιαζόμαστε τον δράστη, στην ουσία τα στοιχεία που έχει μπορεί να τα έχει πλέον ο οποιοσδήποτε. Ο οποιοσδήποτε. Και ακόμα και περισσότεροι του ενός – όποιος μπορεί να την αγοράσει για οποιοδήποτε αντάλλαγμα για τους δικούς του, σκοτεινούς και μολυσμένους σκοπούς.

Γιατί άπαξ και ανοίξεις το κουτί της πανδώρας, λυπάμαι, δεν θα ξανακλείσει ποτέ. Οτιδήποτε ηλεκτρονικό, μένει για πάντα. Για πάντα.

Αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή, ανάλογα του βαθμού της έκθεσής τους, μπορεί να είναι κατεστραμμένοι για μία ζωή. Είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό, να το αντιληφθούμε: Και μόνο η υποψία αυτού του φρικτού βιασμού των προσωπικών τους στιγμών, δεν θα τους αφήσει ποτέ. Για κάθε έναν από αυτούς, είναι μία διαρκής φρίκη αυτή η υπόθεση.

~

Οπότε, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Τι είναι αυτό το μετά που περιμένουμε;

Αρκεί να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός από κάποιον άλλον της Νέας Δημοκρατίας; Αρκεί να ονοματιστούν πέντε-δέκα συνεργοί; Αρκεί να πέσει η κυβέρνηση; Να γίνουν εκλογές; Αρκεί, την επόμενη μέρα να μην είναι απλώς αυτοί οι άνθρωποι στην εξουσία;

Αρκεί;

Γιατί αυτή η υπόθεση έχει μολύνει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας. Δεν είναι σαν εκείνες τις μολύνσεις που αντιμετωπίζεις με ένα μόνο φάρμακο: Έχει επηρεάσει τα πάντα, έχει απλωθεί παντού, και ξεκάθαρα (δείτε την σχεδόν απόλυτη απουσία αντιδράσεων από τα θύματα) το ίδιο το σώμα της κοινωνίας σχεδόν μοιάζει να πολεμάει όχι μόνο κάθε θεραπεία, αλλά και τον εαυτό του τον ίδιο.

Το φρικτό σενάριο θα είναι να κρυφτούμε – όπως έγινε με την Vodafone. Να ξεχάσουμε. Να πούμε “ό,τι έγινε έγινε, έπεσε ο Κούλης, προχωράμε και βλέπουμε”. Είναι κάτι που έχουμε ξανακάνει, με απόλυτη (θεωρώ) αποτυχία. Πιθανόν, το παραδέχομαι, μοιάζει πιο εύκολο…

…αλλά το πρόβλημα δεν θα φύγει. Τα όργανά μας θα είναι μολυσμένα. Ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε κάπως, ο,τι τα τροφοδοτεί κι αυτό θα είναι μολυσμένο. Ακόμα και αν κάνουμε ότι δεν υπάρχει, θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Ακόμα και αν πούμε “να, ανέβηκε σκάλες η δημοσιογραφία” για να σας γυρίσω στην αρχή του κειμένου, δεν σημαίνει ότι όντως έχουμε την δημοσιογραφία που μας αξίζει.

Αν πούμε “έπεσε ο Κούλης, ζήτω”, δεν θα έχουμε καταλάβει απολύτως τίποτα.

Αν δεν αφήσουμε πίσω τις προσωπικές μας ο καθένας επιδιώξεις, πολιτικές και οπαδικές, αν δεν οραμαστιστούμε έναν τόπο με ουσιαστική δημοσιογραφία, τυφλή δικαιοσύνη, αληθινή ανάγκη για ριζική κάθαρση και επανακαθορισμού των δημοκρατικών μας αξιών, δεν θα είμαστε στο μηδέν, καλά θα ήταν: θα παραμείνουμε στον βούρκο που κυλιόμαστε, ξεκάθαρα, τόσα χρόνια.

Και, πολύ φοβάμαι, δεν θα έχουμε -στο μετά που θέλουμε να ονειρευόμαστε- όταν κλείσουν πια τα τηλέφωνα, την δημοκρατία που (θα έπρεπε να) μας αξίζει.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απορώ.Γιατί πρέπει να το φέρουν στην Ελλάδα;Πρέπει να είναι δίπλα μα σου στείλουν email;Θα τρελαθούμε με τους εχθρούς της χώρας και τους Έλληνες προδωτες.Μπορεί να γίνει η παρακολούθηση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.Εξαλου τον Ανδρουλακη στις Βρυξέλλες του έστειλαν το email.

  2. Αχ Κουλη με τον Μαρινακη πηγες να τα βαλεις αθεοφοβε??!!Ειχαμε και εμεις μια ελπιδα για νεο νοσοκομειο, παει πεταξε.Μα καλα, τους βουλευτες σου που τον εχουν σπονσορα (βλεπε και Ροδο μερια) τους ρωτησες?

  3. Ακόμη και αν δεχτούμε τον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις υποκλοπές, τότε σίγουρα θα πρέπει να δεχτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ανίκανο και άκρως επικίνδυνο πρωθυπουργό αφού όλοι οι συνεργάτες του ήταν προσωπική του επιλογή.

  4. Αν ο Μητσοτάκης ήξερε και κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του, είναι δειλός.
    Αν δεν ήξερε κι επεσε θύμα του ανιψιού του, είναι βλαξ.
    Αν ήξερε κι έκανε τον κινέζο, είναι επικίνδυνος.
    Σε οποιαδήποτε περίπτωση «δεν κάνει το παιδί» που έλεγε κι η μάνα του. Δεν. Καθόλου όμως.

  5. Εμείς αγαπητοί μου, έχουμε υποχρέωση να ασχοληθούμε με το κομμάτι τής ΕΥΠ στην Κω.
    Για τους ντόπιου βεληνεκούς ρουφιάνους, για το καλό μας, συνωμοτούν με δημοσιογράφους και κουτσομπόλες πάσης φύσεως.
    Γνωστοί και μή εξαιρετέοι, πολύ κοινωνικοί και δραστήριοι στα μήντια τού διαδικτύου, αλλά κηφήνες στη δημιουργία κοινωνικού έργου για ωφέλεια της ζωής μας.

  6. Ποιος παρακολουθείται;
    Η ΝΔ.
    Ποιοι έχουν συμφέρον να την παρακολουθουν;
    Τούρκοι, ρωσοψεκ και Σύριζα.
    Ποιος εχει τις λίστες παρακολουθήσεων;
    Ο Σύριζα.

    Do the math…

  7. Ακόμα να πέσει ο Μητσοτάκης να έρθει ο Τσίπρας να ακυρώσουμε τις συμφωνίες για τα Rafale-Belharra,να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο, να χάσουμε και μερικά νησιά δεν πειράζει αφού η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός..

    Καλά δεν λέω ρε συντροφοι;

  8. Ε Αφου το λεει τον Ντοκουμεντο του γνωστου παπαγαλου του συριζα, ετσι θα ειναι..

  9. Απορώ γιατί εκεί στην ΝΔ δεν παρακολουθούν τα Συριζανελια; Παρακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη, όλη την κυβέρνηση και τίς οικογένειες τους, όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και τις οικογένειες τους, εκτός του Τσίπρα και των βουλευτών του.Δηλαδη αντίπαλο ο Μητσοτάκης έχει το εσωτερικό της ΝΔ.Βιαζεστε να κυλησετε την χώρα στο πολιτικό βούρκο.Εχουμε ακόμα 5-6 μήνες έως τις εκλογές.Τι άλλο θα ακούσουμε, δούμε, από τον ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Αλέξη και την παράταξη του; Αναμονή,θα έχει πάτο η κατρακύλα; Έως τότε για να μην ξεχνάμε: Ουστ κ@πρ@σκ@λ@…….

  10. Ο κοσμος μπερδευεται και αποδειξεις μηδεν. Μονο λογια λογια λογια, αποχρωσεις ενδειξεις, εικασιες και μπλα μπλα μπλα. Στο θεμα μας με αποδειξεις, εγγραφα και ντοκουμεντα αληθινα, οχι γιαλαντζι.
    Και για πειτε μας, εσεις που ξερετε τις συναντησεις των γενικων γραμματεων του πρωθυουργου με τους Ισραηλινους πισω απο το πενταγωνο και παει λεγοντας? Μηπως τελικα οι τυπου δημοσιογραφοι τους παρακολουθουν ολους? Η σχεδον ολους? Αυτους δηλαδη που θελουν να τους ριξουν…. Τι συμβαινει στα αληθεια? Σε λιγο θα πειστω οτι το predator το χειριζονται καποιοι «δημοσιογραφοι»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ