ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο στην Αντιμάχεια με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή του Αγίου Νικήτα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ

4
8157


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με την προσέλευση πολλών προσκυνητών απ’ όλο το νησί τελέστηκε η εορτή του Αγίου Νικήτα σε μια πανέμορφη περιοχή στην Αντιμάχεια. Ο δρόμος είναι αμέσως μετά το αεροδρόμιο δεξιά σε χωματόδρομο καλά συντηρημένο που οδηγεί σε μια κοιλάδα με δέντρα και νερό πηγής στην περιοχή «ποτάμι».

Στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Καματερός εξ Αντιμαχείας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και κήρυξε το Θείο λόγο, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Παριάρο και τον δραστήριο εφημέριο του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας π. Αντώνιο Κασσιώτη όπου υπάγεται το εντυπωσιακά ανακαινισμένο ιερό εξωκλήσι.

Τους ύμνους απέδωσε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια χορός Ιεροψαλτών εξ  Αντιμαχείας υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη, τον Νίκο Παπαθωμά, τον Μανώλη Σχουλλή, τον Γιώργο Μιαούδη, τον Αποστόλη Κουτρουμάνο και τον Γ. Κιάρη.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που χρόνο με τον χρόνο βλέπει τον χώρο αυτό περιποιημένο και ομορφότερο, ευχαριστώντας θερμά τον π. Αντώνιο και τους συνεργάτες του για το έργο τους.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μνημόνευσε επίσης τον αείμνηστο «Τάκη Γιαλίζη που μας έδωσε το κτήμα αυτό για να κινούμαστε πιο άνετα».  Τον αείμνηστο «Γιάννη Ζουμπά που διακονούσε τόσα χρόνια στο ναό και τώρα μας κοιτάει από τον ουρανό».

Ενώ τόνισε ότι το πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνει επιστρέφοντας στην Μητρόπολη θα είναι στην κυρία Μαριάνθη (σύζυγο του αείμνηστου Τάκη Γιαλλίζη) στην Αθήνα,  η οποία κάθε φορά ρωτάει στο τηλέφωνο για τον Άγιο Νικήτα.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων: ο πρ. Δήμαρχος Ντ. Παπανικολάου, ο Πρόεδρος Αντιμάχειας Νίκος Φραζής, ο Δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΑΝΕΜ Νίκος Χατζηνικολάου, ο Διοικητής της 80 ΕΑΝΕΘ κ. Αντώνης Αναστασόπουλος, απόδημοι συμπολίτες μας όπως ο κ. Δήμος Σχουλλής κ.α., καθώς και πολλοί προσκυνητές απ’ όλο το νησί.

Αμέσως μετά προσφέρθηκε η καθιερωμένη βραστή γίδα με πιτταρίδια σε όλο τον κόσμο που μαγείρεψε ο Σεφ κ. Τ. Γιακούμαρος με την δυναμική ομάδα του, καθώς και δροσερό καρπούζι από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας και τους πολύ δραστήριους εθελοντές της.

Για την πολύ όμορφη αυτή τοποθεσία «το ποτάμι» ανάμεσα σε δύο πηγές με τα πολλά παλιά μποστάνια και το παλιό πανηγύρι του Αγίου Νικήτας μας μίλησε ο κ. Αντώνης Φώτης.

 

Βιογραφία
Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνεται με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’πρόςΤιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά σε όλο τόν κόσμο και βοήθεια τους ο άγιοςαμαρτια τοτοπίο και το εκκλησάκι και δεν είναι το μόνο πού ρημάζουν γιατί η αρχαιολογία κάνει τα στραβά μάτια κύριε καθηγητά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ