ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Αγία Κλαυδία Κω-κ. Ναθαναήλ: «Γρήγορα και στα Θυρανοίξια» αισιοδοξία για το ενδιαφέρον από την Εφορεία Αρχαιοτήτων – Με κατάνυξη ο Αρχιερατικός εσπερινός

0
2431

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια και κατάνυξη αλλά και με την αναπτέρωση της ελπίδας για ταχεία αναστήλωση του Ιερού Ναού της Αγίας Κλαυδίας στο Πυλί, εψάλη απόψε ο εσπερινός της εορτής της Αγίας και της Μεσοπεντηκοστής στα ερείπια (στο δρόμο από λίμνη Πυλίου προς Άι Γιώργη).

Στον Εσπερινό χοροστάτησε για άλλη μια χρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον Γεν. Αρχιαρετικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, και τους Ιερείς: π. Ηρακλή Ζωγραφάκη, εφημέριο του ΙΝ Αγ. Γεωργίου όπου υπάγεται ο ναός, π. Κωνσταντίνο Κουκούλα, π. Κωνσταντίνο Καματερό και π. Ιωάννη Καραγιάννη .

Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Αγίου Γεωργίου κ. Εμμανουήλ Κυπραίος και κ. Αριστείδης Χαραμαράς.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία των διαδικασιών, μετά την εκσκαφή και την αποτύπωση του μνημείου για να προχωρήσει η μελέτη και «σύντομα εύχομαι η Αγία Κλαυδία να βοηθήσει να ολοκληρωθεί το έργο και να χαρούμε όλοι τα Θυρανοίξια».

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Ασφενδιού κ. Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές, ενώ από την ενορία Αγίου Γεωργίου προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα.

Βιογραφία
Οι Αγίες Αλεξανδρία, Κλαυδία, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλιανή, Ευφημία και Θεοδώρα (ή Θεοδοσία) άθλησαν κατά τους χρόνους του ασεβούς αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) στην Αμισό (ή Αμινσός ή Αμσός ή Εμήδ) του Πόντου, όταν ξεσηκώθηκε μεγάλος διωγμός κατά των ανθρώπων που ομολόγησαν τον Χριστό.

Οι Αγίες συνελήφθησαν από τον άρχοντα της Αμινσού, που ήταν ειδωλολάτρης και όταν στάθηκαν ενώπιόν του, ομολόγησαν ότι είναι Χριστιανές και τον έλεγξαν με παρρησία, αφού τον αποκάλεσαν σκληρό και άδικο και εχθρό της αλήθειας. Ο άρχοντας εξοργίσθηκε και έδωσε εντολή και τις τοποθέτησαν σε δημόσιο μέρος για θέαμα, όπου άρχισαν να τις χτυπούν με ραβδιά. Στην συνέχεια έκοψαν τους μαστούς αυτών με ξίφη και, αφού τις κρέμασαν, τις έγδαραν τόσο πολύ, ώστε φάνηκαν τα έντερά τους. Τέλος, τις έριξαν σε μεγάλο καμίνι φωτιάς και, ενώ έψαλλαν και προσεύχονταν στον Θεό, παρέδωσαν τις ψυχές τους.

Το μαρτύριό τους έγινε μεταξύ των ετών 303 – 305 μ.Χ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ