ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πολύς κόσμος & συμβολικά δώρα στα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Κώου & Νισύρου κ. Ναθαναήλ

5
3288
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

(Γιάννης Κιάρης)

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑ

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Τα ονομαστήρια του γιόρτασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, κ. κ. Ναθαναήλ την Κυριακή των Μυροφόρων στις 22 Απριλίου.

Την παραμονή έγινε ο καθιερωμένος κατανυκτικός Εσπερινός, για την γιορτή του Αποστόλου και Μαθητή του Χριστού, Ναθαναήλ. Σύσσωμος ο κλήρος παρέστη στον Εσπερινό στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού. Κατασυγκινημένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον βίο και το Σταυρικό μαρτύριο του Μαθητή του Χριστού Ναθαναήλ.

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου κ. κ. Ναθαναήλ, από κοινού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. κ. Χρυσόστομο και με συλλειτουργούς τον ιερέα π. Κωνσταντίνο και π. Αναστάσιο.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων: Ο βουλευτής Η. Καματερός, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής (ο Δήμαρχος Κω απουσιάζει στο εξωτερικό), ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Α. Κρητικός, Δημοτικοί, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Στην συνέχεια ο κ.κ. Ναθαναήλ ευχαρίστησε το Εκκλησίασμα για την παρουσία του, το οποίο του απηύθυνε τις καθιερωμένες ευχές, ενώ δήλωσε και πάλιν συγκινημένος για την αγάπη του κλήρου και του ποιμνίου του προς το πρόσωπο του.

Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύμης -ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο για την ημέρα των Μυροφόρων- για την παρουσία και τα δώρα του. Έκανε μάλιστα και ένα αξιοπρόσεχτο λαογραφικό σχόλιο μιας και ο Άγιος Σύμης έφερε ως «κέρασμα» για τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου συμιακά «ακούμια». Ο Σεβασμιώτατος διηγήθηκε πως την συνταγή αυτή πήρε από μια συμιακιά μετανάστρια στην Αμερική ένας ζαχαροπλάστης κι έφτιαξε τα γνωστά σε όλο τον κόσμο σήμερα «ντόνατς».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος έδωσε τις ολόθερμες ευχές τους στον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και τον κάλεσε να παρευρεθεί στην μεγάλη εορτή για την Σύμη στις 2 Μαΐου που είναι ημέρα μνήμης της ανακομιδής των λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας.

Μετά το Αντίδωρο ο Σεβασμιώτατος μοίρασε μικρά αντίγραφα εικόνων του μαθητή του Χριστού – Απόστολου Ναθαναήλ και γλυκά (συμιακά «ακούμια») στους προσκυνητές.

Ακολούθησαν οι ευχές που δέχθηκε στο Επισκοπείο ο Δεσπότης από τους ιερείς, τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και πλήθος κόσμου με πλούσια κεράσματα από τις κυρίες της αγαθοεργού αδελφότητος: Καφέ, πολύχρωμα λικέρ, σοκολατάκια, και πεντανόστιμες παραδοσιακές λαμπρόπιτες.

Πάρα πολλά τα δώρα που δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος από απλούς πολίτες και τοπικές αρχές, ενώ με ιδιαίτερο συμβολισμό ήταν το δώρο του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχου Λάμπρου Ναζίφη με μια ξιφολόγχη στην οποία αναγράφεται ρήση του Παπαφλέσσα, καθώς και ένα στρατιωτικό τζάκετ με το όνομα «Ναθαναήλ» και τα διακριτικά του βαθμού του.

Η ημέρα όπου σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Φίλιππος ο μαθητής κάλεσε τον Ναθαναήλ να γνωρίσει τον Ιησού τον Ναζαρινό, ήταν ξεχωριστή. Άλλος ένα πιστός υπηρέτης του Χριστού προστέθηκε στους Δώδεκα Μαθητές, όταν ο Φίλιππος βρήκε τον Ναθαναήλ.

Η ημέρα που το κατά κόσμο όνομα του Δεσπότη μας το Φίλιππος, συναντούσε το μοναχικό του Ναθαναήλ, ήταν πάλι ξεχωριστή για εκείνον, όπως και η χειροτονία του στο ύπατο αξίωμα της ιεροσύνης ως Μητροπολίτου. Δεν ήρθα για να διακονηθώ, αλλά για να διακονήσω μας είπε και εμείς του ευχόμαστε. Πολλά τα έτη σου Δέσποτα.

Ξανθίππη Αγρέλλη

================

Το 1ο  & 2o βίντεο από Δημοτικήτηλεόραση Κω

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Προς 1ο σχόλιο 22/4 20:14 :

      Αποκλείεται εκτός Κω να πει τον εαυτό του «προμάζεμα» ..

      Όσο βαριά είναι η λέξη προμάζεμα άλλο τόσο είναι το μπόχαλος .

      Και δεν λεγόσαστε ούτε Κότες ούτε κώτες !

      Εκτός αν πιστεύετε ότι έχετε σεις κάποια συγγένεια με το ευγενές παραγωγικό πτηνό μας !!
      ..

      Στο θέμα μας
      Πολλά τα έτη σας και στους 2 δέσποτες (της Κω & Σύμης!)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ