Η δυστυχία του να είσαι Έλλην (ή Κώος) & η έλευση Μητσοτάκη («δεν σε χάλασε Τσίπρα…»)

27
2516

Η δυστυχία του να είσαι Έλλην (ή Κώος) & η έλευση Μητσοτάκη («δεν σε χάλασε Τσίπρα…»)

Η όξυνση των παθών δυστυχώς συνεχίζει να μας κατατρύχει. Όχι μόνο ως τοπική κοινωνία αλλά και ως χώρα. Αρκεί μια μικρή θρυαλλίδα για να ανάψει το φυτίλι και…είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες (κάποτε καφενειακούς και στις μέρες μας από το…πληκτρολόγιο).

Το καταδικαστέο ασφαλώς γεγονός τογ ξυλοδαρμού του δημοτικού συμβούλου Νίκου Κανταρζή από οργισμένο επαγγελματία, μας έφερε στη μνήμη την πολύ εύστοχη και γλαφυρή περιγραφή του Νίκου Δήμου για τον νεοέλληνα και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, τα οποία κυριολεκτικά «βγάζουν μάτι». Το παραθέτουμε αντί σχολίου στα όσα συνέβησαν και στο νέο «διχασμό» απόψεων που επακολούθησε.

Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, το καλύτερο σχόλιο που ακούστηκε από δυσαρεστημένο πρώην Συριζαίο ήταν το: «δεν σε χάλασε Τσίπρα…» (από τη στιγμή που επέλεξε να  προσπεράσει για άλλη μια φορά την Κω (ή το «άλλο νησί, κατά μια παλαιότερη δήλωσή του στον Ν. Χατζηνικολάου) κρατώντας το «μανιάτικο» λόγω δημάρχου ή των έντονων αντιδράσεωνγια το hotspot), ουσιαστικά είναι σαν να έστρωσε ο ίδιος το χαλί της θερμής υποδοχής στον αντίπαλο του…
Νίκος Δήμου: «Η δυστυχία του να είσαι Έλλην»

Υπάρχουν Έλληνες που προβληματίζονται με τους εαυτούς των και Έλληνες που δεν προβληματίζονται. Οι σκέψεις αυτές αφορούν περισσότερο τους δεύτερους. Είναι όμως αφιερωμένες στους πρώτους.

Ορίζουμε σαν ευτυχία την (συνήθως προσωρινή) κατάσταση, όπου η πραγματικότητα συμπίπτει με τις επιθυμίες μας.

Σε αναλογία, δυστυχία πρέπει να είναι η μη σύμπτωση ανάμεσα σε επιθυμία και πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, δυστυχία μπορούμε να ονομάσουμε την απόσταση ανάμεσα σε επιθυμία και πραγματικότητα.

Όσο μεγαλύτερη η απόσταση, τόσο πιο δυστυχισμένοι είμαστε.

Αξίωμα: Ένας Έλληνας κάνει ότι μπορεί για να μεγαλώσει το άνοιγμα ανάμεσα σε επιθυμία και πραγματικότητα.

Ο Έλληνας ζει κυκλοθυμικά σε μόνιμη έξαρση ή ύφεση. Μία συνέπεια: απόλυτη αδυναμία αυτοκριτικής και αυτογνωσίας.

«Το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθές». Εμείς χρόνια τώρα, προσπαθούμε να πεισθούμε για το ανάποδο.

Ο Έλληνας, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξανδρο είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε τουλάχιστον τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη. Κι όμως στην πραγματικότητα είναι ο Καραγκιόζης, που ονειρεύεται τον εαυτό του σαν Μεγαλέξανδρο. Ο Καραγκιόζης με τα πολλά επαγγέλματα, τα πολλά πρόσωπα, την μόνιμη πείνα και την μία τέχνη: της ηθοποιίας.

Πόσοι είναι οι Έλληνες, εκτός από τον Εμμανουήλ Ροΐδη, που έχουν δει το πρόσωπό τους στον καθρέφτη;

Για τούτο ο Έλληνας δεν συγχώρησε ποτέ όσους «μισέλληνες» ζωγράφισαν το πορτραίτο του (Καημένε Αμπού!).

Ο Έλληνας προσπαθεί σε κάθε τομέα, να είναι εκτός πραγματικότητας. Και μετά είναι δυστυχής, διότι είναι εκτός πραγματικότητας (και μετά είναι ευτυχής… διότι είναι δυστυχής).

Βασικά ο Έλληνας αγνοεί την πραγματικότητα. Ζει δύο φορές πάνω από τα οικονομικά του μέσα. Υπόσχεται τα τριπλά από αυτά που μπορεί να κάνει. Γνωρίζει τα τετραπλάσια από αυτά που πραγματικά έμαθε. Αισθάνεται (και συναισθάνεται) τα πενταπλάσια από όσα πραγματικά νοιώθει.

Η υπερβολή δεν είναι μόνο εθνικό ελάττωμα. Είναι τρόπος ζωής των Ελλήνων. Είναι η συνισταμένη του εθνικού τους χαρακτήρα. Είναι η βασική αιτία της δυστυχίας τους αλλά και η μεγάλη τους δόξα. Γιατί στο αυτοσυναίσθημα, η υπερβολή λέγεται λεβεντιά.

Ο Νεοέλληνας μοιάζει ευτυχισμένος όταν είναι δυστυχισμένος. Όταν όλα πάνε καλά, αισθάνεται ανήσυχος και απροσάρμοστος. Αν δεν έχει αίτια δυστυχίας, θα ψάξει να βρει.

Η ευτυχία της δυστυχίας του Νεοέλληνα εκφράζεται τέλεια στην «ελληνική γκρίνια
Απομεινάρι της σκλαβιάς; Γνώρισμα των ταλαιπωρημένων λαών; Πάντως το καλύτερο που θα ακούσετε, είναι ένας βαθύς αναστεναγμός με νόημα και η φράση; «έ! ας τα λέμε καλά…».

Σε κανένα λαό η φράση Τι κάνεις; δεν οδηγεί σε πλήρη ανάλυση του ιατρικού ιστορικού, της οικογενειακής κατάστασης, των οικονομικών δυσχερειών και των σεξουαλικών προβλημάτων του (τυπικά) ερωτηθέντος.

Ο ελληνικός «νόμος του Parkinson»: Δύο Έλληνες κάνουν σε δύο ώρες (λόγω διαφωνίας) ό,τι ένας Έλληνας κάνει σε μία ώρα.

Βαθιά μέσ’ την ψυχή του Έλληνα συζούν ο Χατζηαβάτης και ο Μεγαλέξανδρος. Η υπερβολή της κακομοιριάς και της λεβεντιάς. Η περηφάνια της ύβρης και η ύβρη της γκρίνιας. Μόνιμες και αρχαίες αιτίες δυστυχίας και δημιουργίας.

Στο θέμα της κληρονομιάς τους, θα χώριζα τους Έλληνες σε τρεις κατηγορίες-τους συνειδητούς, τους ημι-συνειδητούς και τους μη-συνειδητούς.

Οι πρώτοι (λίγοι) ξέρουν. Έχουν νοιώσει το τρομερό βάρος της κληρονομιάς. Έχουν καταλάβει το απάνθρωπο επίπεδο τελειότητας του λόγου ή της μορφής των παλιότερων. Και τούτο τους συντρίβει.

Οι δεύτεροι (και οι περισσότεροι) δεν ξέρουν άμεσα. Έχουν όμως «ακουστά». Είναι σαν τους γιους του διάσημου φιλόσοφου, που δεν μπορούν να καταλάβουν τα έργα του, βλέπουν όμως πως όσοι ξέρουν, τα τιμούν και τα βραβεύουν. Τους ενοχλεί αλλά και τους κολακεύει η φήμη. Επαίρονται πάντα όταν μιλούν σε τρίτους.

Η τρίτη κατηγορία-οι μη συνειδητοί- είναι οι παρθένοι και αγνοί (γράφε ασπούδαχτοι: Μακρυγιάννης, Θεόφιλος, Λαός). Έχουν ακούσει για τους παλιούς σε μύθους και θρύλους, που τους έχουν αφομοιώσει σαν λαϊκά παραμύθια. Αυτοί οι αγνοί δημιούργησαν την λαϊκή παράδοση και τέχνη.

Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ημιμαθών με το μόνιμο κρυφό πλέγμα κατωτερότητας απέναντι στους αρχαίους, καθορίζει τη στάση και το ύφος του συνόλου.

Η σχέση μας με τους αρχαίους είναι μία πηγή του εθνικού πλέγματος κατωτερότητας. Η άλλη είναι η σύγκριση στο χώρο και όχι στο χρόνο. Με τους σύγχρονους «ανεπτυγμένους». Με την «Ευρώπη».

Όταν ένας Έλληνας μιλάει για την Ευρώπη, αποκλείει αυτόματα την Ελλάδα. Όταν ένας ξένος μιλάει για την Ευρώπη, δεν διανοούμαστε ότι μπορεί να μη περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Γεγονός είναι πως-ό,τι και αν λέμε-δεν νιώθουμε Ευρωπαίοι. Νιώθουμε απ’ έξω. Και το χειρότερο είναι, που τόσο μας νοιάζει και μας καίει, όταν μας το λένε…

Φθονούνε τους άλλους λαούς, ενώ διατυμπανίζουμε την ανωτερότητά μας. Ξενομανείς, ξενόφοβοι και ξενόδουλοι κι όχι μόνο (τουριστικά) φιλόξενοι.

Στις ρίζες της ελληνικής δυστυχίας είναι τα δύο εθνικά πλέγματα κατωτερότητας. Το ένα στο χρόνο με τους προγόνους. Το άλλο στο χώρο με τους Ευρωπαίους. Αδικαιολόγητα ίσως πλέγματα αλλά όχι για τούτο, λιγότερο πραγματικά.

Είμαστε διαφορετικοί. Κι όμως προσπαθούμε με απόγνωση να ενταχθούμε κάπου. Γιατί άραγε αισθανόμαστε την μοναδικότητά μας σαν ελάττωμα; Γιατί ντρεπόμαστε γι’ αυτή; Άραγε επειδή δεν είμαστε αρκετά μεγάλοι ή δυνατοί, ώστε να κάνουμε την αδυναμία μας παντιέρα; Η μήπως επειδή δεν είμαστε αρκετά σίγουροι για τον εαυτό μας;

Αυτή η έλλειψη σιγουριάς, και όχι το μέγεθός της, μας έκανε πάντα να αναζητάμε προστάτες. Και άλλοι λαοί είναι μικροί, αλλά δεν κρέμονται από τους μεγάλους…

Ποτέ δεν θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ιδιομορφία μας. Πάντα προσπαθούμε να ανήκουμε κάπου και όχι να είμαστε εμείς. Προσπαθήσαμε να ξαναγίνουμε αρχαίοι. Πασχίσαμε να αποδείξουμε την καθαρότητα της ράτσας μας, πολεμώντας φανατικά τον Falmereyer, αλλά ποτέ δεν ερευνήσαμε ψύχραιμα τα πραγματικά συστατικά της. Μισήσαμε και καταστρέψαμε την γλώσσα μας, γιατί δεν ήταν εντελώς ίδια με την γλώσσα των αρχαίων προγόνων μας. Μισήσαμε τον εαυτό μας, γιατί δεν ήταν ψηλός, ξανθός με ελληνική μύτη σαν τον Ερμή του Πραξιτέλη. Μισήσαμε τους γείτονές μας γιατί τους μοιάζουμε.

Τελικά ποίοι είμαστε; Οι ευρωπαίοι της ανατολής ή οι ανατολίτες της Ευρώπης; Οι αναπτυγμένοι του Νότου ή οι υποανάπτυκτοι του Βορρά; Οι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Αχαιών ή η πανσπερμία της Βαβυλωνίας:

Είμαστε ένας λαός χωρίς πρόσωπο και χωρίς ταυτότητα. Όχι επειδή δεν έχουμε πρόσωπο, αλλά επειδή δεν τολμάμε να κοιταχτούμε στον καθρέπτη. Επειδή μας έκαναν να ντρεπόμαστε για το πραγματικό μας πρόσωπο. Τόσο που να φοβόμαστε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Έτσι μάθαμε να παίζουμε διάφορους ρόλους: τον αρχαίο, τον Ευρωπαίο …

Δεν θέλει μόνο αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει κυρίως γνώση και κρίση.

Σύμπτωμα ουσιαστικό της ελληνικής ψυχής η μυθοπλασία. Πλάθουμε μύθους για τον εαυτό μας. Και μετά είμαστε δυστυχισμένοι, γιατί φαινόμαστε κατώτεροι από τους μύθους, που εμείς πλάσαμε. Ένας μύθος: Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό… Αναζητώ με προσοχή άλλο λαό, του οποίου ο τράχηλος να έχει υποφέρει τόσους ζυγούς, όσο ο δικός μας.

Μόνο που κι εδώ μας σώζει η μυθοπλασία μας. Μόλις για κάποιο λόγο, πέσουν οι τύραννοι ή φύγουν οι ξένοι, πεταγόμαστε επάνω σαν τον Καραγκιόζη με τον Όφη και λέμε: εμείς τους διώξαμε!

Άλλος μύθος: Οι Έλληνες σαν εκλεκτός λαός. Ο μύθος της καπατσοσύνης. Και ο αντι-μύθος του κουτόφραγκου. Κάποιος πρέπει να γράψει κάποτε το παράξενο ρομάντζο της ελληνικής ξενολατρίας και ξενοφοβίας.

Άλλος μύθος, η ξένη επέμβαση. Ποτέ οι νεοέλληνες δεν μπόρεσαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πάντα έφταιγε κάποιος τρίτος: ο αγγλικός δάκτυλος, η Ιντέλλιντζενς Σέρβις, το ΝΑΤΟ, η ΣΙΑ…

Άλλωστε αυτός ο μύθος δουλεύει και στις προσωπικές μας ιστορίες: Ποίος υποψήφιος πιστεύει πως δίκαια απέτυχε στις εξετάσεις; Ποίος υπάλληλος αναγνωρίζει πως δίκαια πήρε προαγωγή ο συνάδελφός του: Οι άλλοι έχουν πάντα τα μέσα.. Όχι φυσικά πως δεν υπάρχουν τα μέσα ή οι ξένες επεμβάσεις. Ωστόσο η σημασία που παίρνουν αυτές οι παρεμβάσεις στην φαντασία του Ρωμιού, είναι πραγματικά μεταφυσική. Άλλο σύμπτωμα, η συνεχής απομυθοποίηση των άλλων και η μυθοποίηση του εαυτού μας. Η απόλυτη αδυναμία του νεοέλληνα να μιλήσει για οποιονδήποτε αξιόλογο συμπατριώτη του χωρίς να πει: ναι – αλλά…

Υπάρχει άραγε νεοέλληνας που να μην αμφισβητήθηκε ο ανδρισμός του; Και τώρα ας θυμηθούμε τις δύο συχνότερες νεοελληνικές βρισιές.

Άλλο σύμπτωμα έλλειψης σιγουριάς, η νεοελληνική καχυποψία. Πρώτη αντίδραση σε ό,τι πεις: Με…δουλεύεις;

Ο Έλληνας δεν αισθάνεται άνετα μέσα στον κόσμο. Σαν συγγενής από την επαρχία, κάθεται στην άκρη της καρέκλας και κρύβει την έλλειψη σιγουριάς κάτω από την σοβαροφάνειά του. Σπάνια γελά.

Ανάμεσα στον μύθο και τον φόβο, ζουν και δημιουργούν οι Έλληνες. Οι άλλοι λαοί έχουν θεσμούς. Εμείς έχουμε αντικατοπτρισμούς.

Τα μόνα επικίνδυνα κατεστημένα στην Ελλάδα είναι η γεροντοκρατία, η γραφειοκρατία και η μητριαρχία. Η γραφειοκρατία είναι εκείνη η αρρώστια, της οποίας νομίζει ότι είναι η θεραπεία.

Ρωμαίικο management. Αντί για κίνητρα, η φάπα του Καραγκιόζη.

Το πρόσφατο ειδύλλιο του Έλληνα με την καταναλωτική κοινωνία-ένας μακρύς, οδυνηρός αρραβώνας, χωρίς γάμο.

Η Ελληνική Παιδεία είναι ένας μηχανισμός μαζικής βεβιασμένης τροφοδότησης γνώσεων, που τον κινούν αμόρφωτοι άμουσοι και υπαμοιβόμενοι εκπαιδευτικοί. Το πρόβλημα της Ελληνικής Παιδείας είναι πρόβλημα διδασκόντων. Μόνο προσωπικότητα μπορεί να διαμορφώσει προσωπικότητες. Θα Θυμάμαι πάντα τους καθηγητές που έτρεμαν όσους μαθητές είχαν μάθει να σκέπτονται.

Η αρχή στην οποία στηρίχθηκε η Ελληνική Παιδεία, ήταν κάτι χειρότερο από το μηδέν. Ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Δύο αλληλογρονθοκοπούμενες έννοιες σε ένα επίθετο. Πόσο χαρακτηριστικό για την εσωτερική μας αντίφαση!

Άλλοι λαοί έχουν θρησκεία. Εμείς έχουμε παπάδες. Η μόνη επαφή της Ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα τα τελευταία εκατό χρόνια, ήσαν οι αφορισμοί του Ροΐδη, του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη.

Τον αιώνα που πέρασε η Ελληνική εκκλησία υπηρέτησε, πιστά και αφοσιωμένα πολλούς κυρίους. Εκτός από τον Ένα.

Ζει στην ακριβότερη χώρα της Ευρώπης-σε σχέση με τις αμοιβές του έχει την χειρότερη κοινωνική ασφάλιση, τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, το φτωχότερο εκπαιδευτικό σύστημα και τις μικρότερες κυκλοφορίες βιβλίων.

Ο απότομα αστικοποιηθείς βλάχος είναι το πιο λυπηρό ζώο στην Ελλάδα. Η ζωή του έχει τελείως εκφυλιστεί. Έχασε όλο το παραδοσιακό πατριαρχικό μεγαλείο, χωρίς να αποκτήσει τίποτα στη θέση του. Ούτε είχε η ελληνική αστική τάξη σημαντική παράδοση να του την προσφέρει, αλλά και αν είχε, δεν ήταν δυνατό μερικές χιλιάδες αστοί, να αφομοιώσουν μερικά εκατομμύρια βλάχους σε μία γενιά.

Έτσι ο αστικοποιηθείς βλάχος ζει στο κενό. Δεν έχει γη δεν έχει γλώσσα (έρχομαι εξ Ομονοίας), δεν έχει θρησκεία. Δεν ξέρει πια πως να χαρεί, να κλάψει. Δεν ξέρει να ζήσει.
Αλλά ούτε και να πεθάνει. Το σημαντικότερο κριτήριο για την αυθεντικότητα μίας κοινωνίας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον θάνατο. Στην Ελλάδα μόνο στα χωριά ξέρουν να αντικρίσουν τον Χάροντα.

Αν έπρεπε να διαλέξω το χαρακτηριστικότερο σύμβολο της νεοελληνικής φτήνιας και κακογουστιάς, θα διάλεγα τις γελοίες αμερικάνικες νεκροφόρες με τις μπαρόκ κρυστάλλινες απλίκες. Ποτέ πράγμα πιο σοβαρό δεν εξευτελίστηκε χειρότερα από το σύμβολό του.
Ενώ οι μισοί Έλληνες προσπαθούν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ξένη χώρα, οι άλλοι μισοί ξενιτεύονται. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που έχει περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες από κατοίκους.

Οι Έλληνες πάντα θα γυρεύουν την πατρίδα τους σε άλλες πατρίδες και τις άλλες πατρίδες στην δική τους.

Όπως ο άνθρωπος κουβαλά το προπατορικό αμάρτημα, ο Έλληνας κουβαλά το σόι του. Οι άλλοι λαοί έχουν συγγενείς. Ο Έλληνας έχει συνεταίρους στη ζωή (και στο θάνατο). Όταν ο Έλληνας δεν έχει σόι, έχει παρέα. Μοιάζει σε τούτο με το σόι: είναι το ίδιο μόνιμη, το ίδιο απαιτητική και το ίδιο βαρετή.

Η σεξουαλική ζωή του Έλληνα κινείται σε δύο επίπεδα, το πραγματικό και το φανταστικό. Η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγάλη. Η σεξουαλική ζωή της Ελληνίδας κινείται κι αυτή σε δύο επίπεδα, το πραγματικό και το εμπορικό. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη.

Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει.
Κλείσε μέσα στην καρδιά σου την Ελλάδα και θα πάθεις έμφραγμα.

Το θλιβερότερο θέαμα είναι δέκα Έλληνες διανοούμενοι σε ένα δωμάτιο. Ο καθένας θα προσπαθήσει να μεταβάλει τους άλλους σε ακροατήριο.

Διανοούμενος είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί (συνήθως μάταια) να κάνει τις ιδέες του πράξη. Ο Έλληνας διανοούμενος είναι αυτός που προσπαθεί να βρει ιδέες για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από τα καλύτερα άρθρα, αν και δεν συμφωνώ σε όλα, παραθέτει πικρή καυστική αλήθεια γιά προβληματισμό.
  Η κάθαρση έρχεται με δύο φράσεις αναδιατυπωμένες: ‘ Κλείσε μέσα στην καρδιά σου την Ελλάδα και θα βρεις την μαγεία της’ και ‘ Διανοούμενος είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί (ας αποδειχθεί και μάταια) να κάνει τις ιδέες του πράξη.’
  Καλά Χριστούγεννα σ᾽όλους με την ευχή να προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι Έλληνες, γιά ένα καλύτερο μελλον, για το καλό όλων μας!

 2. Γιάννη, πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο με νοήματα και προβληματισμό.
  ΝΙΚΟΣ ΙΕΡΟΜΝΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

 3. ΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ»; 1

  Κι όμως, η άθλια εικόνα των λεγόμενων «προσφύγων» στις σκηνές των hotspots δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έχουν προβλεφθεί χρήματα για να διαμένουν αξιοπρεπώς. Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, επιρρίπτονται ευθύνες σε τρεις πλευρές: στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Echo (το τμήμα αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, έχει και το γενικό πρόσταγμα.
  Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο τρόπος με τον οποίο η συγκυβέρνηση των συριζοψεκασμένων διαχειρίστηκε τα περίπου 190 εκατ. ευρώ της ειδικής χρηματοδότησης από την ΕΕ, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα hotspots πριν από την έλευση του χειμώνα (τοποθέτηση θερμαινόμενων κοντέινερ αντί των σκηνών), είναι αδιαφανής, καθώς δεν υπάρχει ένας μόνο φορέας για την διαχείριση της υπόθεσης, αλλά… πολλοί. Προφανώς, για να διαχέονται οι ευθύνες και να μασάνε καλά πολλοί! Και η αλήθεια είναι, πως μόνο σε λίγα hotspots έχουν αντικατασταθεί οι σκηνές, ενώ θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί –και μάλιστα προ καιρού- σε όλα.

 4. ΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ»; 2

  Άκρη δε βρέθηκε βεβαίως ούτε με το ρεπορτάζ, αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικώς με την «αλληλεγγύη», «τσιμπάνε» κι από κάτι, εις βάρος αυτών των φουκαράδων, που υποτίθεται πως έχουν υπό την προστασία τους!

  Βλέπετε, η «αλληλεγγύη» είναι πολύ… ακριβό «σπορ»!

 5. ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ. ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ.
  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ ΚΕΝΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ.
  ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΝΕΚΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.http://attikanea.blogspot.de/2016/12/blog-post_680.html

  • Αυτό που κάνεις επικόλληση είναι hoax..Έλεος με τον κάθε καραγκιόζη εδώ μέσα που αναπαράγει θεωρίες συνομοσίας…

 6. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΝΔ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
  ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. 8Ο% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΟΜΩΣ, Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΚΥΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ.
  ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ.
  ΜΟΝΟ ΤΟ BBC ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΒΗΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΡΝΟΚΑΝΑΛΟ:http://attikanea.blogspot.de/2016/12/blog-post_680.html

 7. …είναι μεγάλη τύχη να γεννηθείς Έλληνας και είναι μεγάλη τύχη να πεθάνεις Έλληνας!!…το ενδιάμεσο όμως, είναι μεγάλη ατυχία!!

 8. Η Συριακή γενοκτονία αποτελεί συνέχεια της Αρμενικής και Ποντιακής. Και οι τρεις αυτές γενοκτονίες έχουν τον ίδιο εμπνευστή , την Γερμανία η οποία αποτελεί τον μέντορα της Τουρκίας.
  Η Ελληνική ή καλύτερα η Ελλαδική γενοκτονία είναι ήδη σε εξέλιξη απόν το 2010 με τρομακτική επιτυχία. Στόχος είναι η διασπορά των μορφωμένων Ελλήνων σε Γερμανία και όλο τον κόσμο, την βιολογική εξαφάνιση των εναπομεινάντων γερόντων και χαμηλής κατάρτισης που θα παραμένουν πίσω και την αντικατάσταση τους με μετανάστες-παράτυπους μετανάστες-πρόσφυγες κτλ κτλ.
  Ακριβώς οπως και στην πτώση του Βυζαντίου στους βάρβαρους και Τούρκους , ακριβώς όπως και στην πτώση της Κωνσταντινούπολης , υπάρχουν και σήμερα αφελείς προδότες οι οποίοι νομίζουν ότι θα αποτελέσουν την νομενκλατούρα, την άρχουσα τάξη των νεοραγιάδων.

 9. Οι Έλληνες απογοητευμένοι από το κράτος είναι έτοιμοι να παραδοθούν στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
  Πολύ σύντομα τουρκοι επιχειρηματίες με Καταριανά κεφάλαια θα αγοράσουν όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όλα το ΄΄φιλέτα΄΄ του ΤΑΙΠΕΔ και θα επιβάλουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες(ΕΟΖ) οι οποίες θα περικλείουν ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα.Στις ΕΟΖ θα μπορούν να εργασθούν Έλληνες και παράτυποι μετανάστες.
  Οι Έλληνες εγκατελειμένοι από το κράτος θα διαπιστώνουν ότι θα αυτοί θα γίνουν μετανάστες στην ίδια τους την χώρα και ότι οι μουσουλμάνοι πρώην παράτυποι θα παίρνουν προαγωγές και προνόμια .Σταδιακά ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι Έλληνες τις δουλειες τους θα είναι η αποκήρυξη της θρησκείας τους και η προσχωρηση τους στην μουσουλμανική πλευρά.

 10. Γάμοι Ελλήνων και μουσουλμάνων, διωγμός της εκκλησίας,προώθηση της τουρκικής γλώσσας, διακριτικές και εύσχημες αρχικά παρεμβάσεις υπέρ των μουσουλμάνων και φυσικά κατά των χριστιανών, εργασιακοί εκβιασμοί αλλά και προνόμια για όσους τελικά υποκύψουν θα αποτελέσουν τον τρόπο της νέας άλωσης της Ελλάδας. Οι Έλληνες έιναι χωρισμένοι σε τρία κομμάτια,σε αυτούς που πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτα και εξαθλιωμένοι παρακολουθούν την πτώση, σε αυτούς που ακόμα διατηρούν προνόμια και χρήμα και είναι έτοιμοι να συνεργασθούν με όποιον ήθελε προκύψει κατακτητή και σε αυτούς οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό όπου πλεον διάγουν μια φυδιολογική ζωή και προσπαθούν να ξεχάσουν.

 11. Η συγκλονιστική εξιστόρηση της πρώτης εφαρμογής γενοκτονίας κατά Ελλήνων και χριστιανών με οικονομικά μέσα απο Γερμανούς και Τούρκους το 1942. Διαβάστε και θα καταλάβετε το προσχέδιο της σύγχρονης επίθεσης των Γερμανών εναντίον του Ελληνισμού. Ωστόσο στο παρακάτω συγκλονιστικό κείμενο πουθένα δεν αναφέρεται η συνδρομή γραικύλων προδοτών διότι τότε απλά δεν υπήρχαν.Σήμερα οι προδότες έχουν σχηματίσει ορδές.
  22/12/16.Χριστούγεννα 1942: Η πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας στους Έλληνες της Πόλης.https://hellenicsunrise.blogspot.de/2016/12/1942.html

 12. Ο Στόχος είναι να έρθουν στην Ελλάδα αλλοδαποί τους οποίους τους στέλνουν οι Τούρκοι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ιθαγένεια, γεννάνε, υπογεννητικότητα εμείς σε 2 γενεές εξαφανιζόμαστε σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, θα ψηφίζουν και ενώ θα είναι πλειοψηφία θα βγάζουν τους δικούς τους δημάρχους νομάρχες εμείς θα εξαφανιζόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν Σκοπιανούς να ψηφίζουν τους δικούς τους στην Φλώρινα, τους Αλβανούς να ψηφίζουν τους δικούς τους στα Ιωάννινα, στην Θράκη θα γίνει σε απόλυτους αριθμούς τι έχει αν γίνει.
  Μέχρι τότε θα παίξει «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο, δηλαδή παραδίνουμε το Αιγαίο στους Τούρκους, ήδη η Θράκη είναι στα χέρια τους (έχουν βγάλει και σημαία) και απλά περιμένουν να κυλήσει ο χρόνος για να σβήσουμε.

  • Πράγματι την Ελλάδα την προορίζουν να σβήσει. Είναι ήδη διαπιστωμένο εδώ και χρόνια σε εκθέσεις Ευρωπαικών οργανισμών

 13. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ……ΔΕΝ ΤΗ ΣΚΙΑΖΕΙ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΜΙΑ…….
  ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ ……ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ. …..

 14. Παιδιά συγνώμη αλλά σαν έθνος θα εξαφανιστούμε,όχι για τούς λόγους που αναφέρουν διάφοροι στα σχόλια,αλλά γιατί κουβαλάμε μυαλά σαν κι αυτά. Που ήσασταν τότε που 1.500.000 Αλβανοί έμπαιναν στην Ελλάδα; Να σας πω εγώ. Χωμένοι στα κόμματα του Πασοκ και της Νέας Δημοκρατίας, μασούσατε και εσείς τα ψίχουλα. Θέλατε φτηνούς εργάτες ,και υπηρέτριες για τις κυρίες σας. Τώρα που κόπηκε η μάσα γίνατε όλοι εθνικιστές ,φασίστες,ακροδεξιοί ψευτοεπαναστάτες.

 15. Όταν έκλειναν ΑΒΙΚΩ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙΟ ΑΛΥΚΕΣ κ.λ.π. που ήσασταν; Στο ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. Όταν σας έλεγαν να μην κάνετε Ολυμπιακούς αγώνες γιατί είστε λαμόγια και θα φάτε τα φράγκα,τούς λέγατε προδότες και Ανθέλληνες. Είχατε λέει μοντέλο οικονομικό την κατανάλωση και οι άλλοι που φώναζαν δεν ήξεραν. Καλά να πάθετε.Ήρθε η ώρα να πληρώσετε. Βίλες ,μεζονέτες,κότερα πέντε αυτοκίνητα το κάθε σπίτι,φουσκωτά συναγρίδες,κινητά των 500 ευρώ κ.λ.π. Πάπαλα….Με πια παραγωγή Ελληναράδες. Κόπηκε η μάσα και κλαίμε.ε.

 16. Πού ήσασταν κ.καθηγητά και κ.δάσκαλε από το σωματείο Θερμοπύλες,και από το σωματείο ενεργών πολιτών το 2002-2007; Να σας πω εγώ.Στην Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα βρήκαμε αβανταδόρικο θέμα το μεταναστευτικό και βγήκατε από σκοτάδι σας. Ότι ανοησίες επιλέγατε τότε,τις ίδιες ανοησίες λέτε και σήμερα..Συγνώμη αλλά τα προβλήματα αυτά σας ξεπερνάνε.Είναι μεγάλα,είναι σοβαρά ,δεν είναι για τα φτωχά μυαλά σας…Ούτε βέβαια για τα μυαλά των κυβερνώντων μας είναι αλλά αυτοί εκλέχτηκαν από τον λαό,τι να κάνουμε…

 17. Ακούω τον κ.καθηγητή, τον δάσκαλο των Θερμοπυλών να αρνούνται την Ελληνική παιδεία στα προσφυγόπουλα.Λάθος κύριοι.Οι άνθρωποι αυτοί για διάφορους λόγους θα μείνουν στην Ελλάδα (δεν είναι της παρούσης).Άστε τα παιδιά αυτά στα χέρια κάποιου φανατικού ισλαμιστή σε κάποιο hot-spot και ελάτε να με βρείτε μετά από κάμποσα χρόνια. Τάξεις υποδοχής αλλοδαπών υπάρχουν εδώ και χρόνια στα σχολεία. Δηλαδή ένα κινεζάκι ,ένα Φιλλιπινεζάκι,ένα φιλανδεζάκι πως πάει σχολείο;
  Υ.Γ. Βαρέθηκα δεν γράφω άλλο..πάω να φάω…

  • ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΑΤΤΕΙ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

 18. κατωτατο μισθο 752 ευρω!!!!1 ευρω περισσοτερα απο τον τσιπρα και ο μητσοτακης θα γινει πρωθυπουργος!!!

 19. Μετανάστες: Η δυστυχία που έγινε εργαλείο του ιμπεριαλισμού.http://ydrohoosbooks.com/

  Το πρόβλημα των μεταναστών θα είναι το μέγα πρόβλημα του αιώνα στον οποίο μόλις μπήκαμε. Μια πραγματική «αρρώστια», η οποία διαρκώς επεκτείνεται στο σύνολο του Πλανήτη. Μια πανώλη, η οποία μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα της κάθε κοινωνίας.
  Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί τίποτε δεν φαίνεται όπως πραγματικά είναι. Θύτες και θύματα εναλλάσσονται στους ρόλους και δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πραγματικά κτήνη μπορούν να παριστάνουν τους ανθρωπιστές και ευαίσθητοι και διορατικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίζονται σαν ρατσιστές.Η μετανάστευση είναι το απόλυτο όπλο του σημερινού ιμπεριαλισμού. Η τέλεια λύση.
  Οι Αμερικανοί κλέβουν τον πλούτο των λαών και τα θύματά τους αποζημιώνονται από τα μεροκάματα των φουκαράδων που θα έρθουν αντιμέτωποι με τα θύματα αυτά. Τις κλοπές των ισχυρών τις πληρώνουν φτωχοί εργαζόμενοι, οι οποίοι χάνουν τα μεροκάματά τους στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία κλπ.

 20. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό. Θράκη, Κύπρος και Βόρεια Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.

 21. Βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα νέο Μεσαίωνα, πολύ χειρότερο από τον προηγούμενο. Ένα Μεσαίωνα, όπου οι λίγοι θα έχουν τα πάντα στον απόλυτο βαθμό και οι πολλοί δεν θα έχουν τίποτε στον ίδιο απόλυτο βαθμό. Ιδιωτικοποιήθηκε στην κυριολεξία το σύνολο του Πλανήτη. Μερικές χιλιάδες ιδιωτών ελέγχουν πλέον το σύνολο του παγκόσμιου κεφαλαίου. Μερικές χιλιάδες ιδιωτών καθημερινά αποφασίζουν για τη ζωή και το θάνατο δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η μόνη ιδιομορφία της σύγχρονης μεσαιωνικής εποχής είναι ότι υπάρχει αντιστροφή των όρων σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στον ιστορικό Μεσαίωνα.
  Κάποτε η γνώση δεν έφτανε και οι λαοί έβγαιναν στους δρόμους για ν’ αγωνιστούν, χωρίς να έχουν εφόδια. Σήμερα, που υποτίθεται περισσεύουν οι γνώσεις, οι λαοί περιμένουν από τον καναπέ, για να τους σώσουν άλλοι. Κάποτε οι λαοί πετούσαν το μπαλάκι στον πνευματικό κόσμο, για να τους βρει εκείνος λύσεις. Σήμερα ο πνευματικός κόσμος έχει τις λύσεις και άρα το μπαλάκι είναι πλέον στη μεριά των λαών. Έχουν οι λαοί το σθένος να απαιτήσουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ