Το Μαστιχάρι φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» του νησιού, ο αποδέκτης κάθε οχλούσας δραστηριότητας στο όνομα του γενικότερου συμφέροντος της Κω και των γειτονικών νησιών, στην προκειμένη περίπτωση της Καλύμνου.
Προφανώς, κάποιοι έκριναν ότι το Μαστιχάρι και η Αντιμάχεια δεν είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένες περιοχές ή ότι μία ακόμη υποβάθμιση δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοί τους. Η απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου προς τον ΧΥΤΑ Κω μέσω του λιμένα Μαστιχαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Δήμαρχος, ελήφθη από «άλλους».
Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο, είναι ότι τόσο η δημοτική όσο και η τοπική αρχή αποδέχονται αυτή την επιλογή.
Η θέση του Σωματείου μας, την οποία διατυπώσαμε με σαφήνεια στη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Δήμαρχος στις 9 Αυγούστου 2024 στο Δημαρχείο, παραμένει αμετάβλητη: δεν θέλουμε τα απορρίμματα της Καλύμνου να μεταφέρονται μέσω του λιμανιού του Μαστιχαρίου.
Και για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι:
Δεν θέλουμε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας.
Δεν θέλουμε πρόσθετη όχληση στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Δεν θέλουμε αύξηση της ηχορύπανσης.
Δεν θέλουμε επιπλέον καταπόνηση του οδικού δικτύου της περιοχής.
Δεν θέλουμε να είναι το χωριό μας διαχρονικά ο μόνιμος αποδέκτης αποφάσεων που μεταφέρουν προβλήματα, αντί να δίνουν λύσεις.
Ακούσαμε τη θέση του Δημάρχου. Θα θέλαμε, όμως, να γνωρίζουμε και τη θέση της Επάρχου κ. Σβύνου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κρητικού και του κ. Ναβροζίδη. Συμφωνούν με την επιλογή του Μαστιχαρίου ως σημείου διέλευσης των απορριμμάτων; Και αν ναι, με ποια αιτιολογία;
Δεν περιμένουμε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το Μαστιχάρι. Περιμένουμε, όμως, από τους τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους μας, που γνωρίζουν πολύ καλά τα βάρη που διαχρονικά σηκώνει το χωριό, να σταθούν στο πλευρό των πολιτών που εκπροσωπούν.
Το Μαστιχάρι έχει ανεχθεί πολλά.
Αντί να αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης, προοπτικής και ποιότητας ζωής, κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύμβολο υποβάθμισης, παρακμής και εγκατάλειψης. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ανοχή και την υπομονή των κατοίκων του.
Θέλαμε όλους τους θεσμικούς φορείς συμμάχους στην προσπάθεια αναβάθμισης του τόπου μας. Εξακολουθούμε να το θέλουμε.
Εμείς, πάντως, έχουμε ήδη επιλέξει πλευρά: την πλευρά του Μαστιχαρίου και των κατοίκων του.
Καλούμε τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Κοινότητας Αντιμάχειας να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα επί του ζητήματος.
Καλούμε, τέλος, όλους τους Κώους συμπολίτες μας να σταθούν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.
Απόφαση για την οποία η Δημοτική αρχή έχει προσφύγει στο ΣτΕ υλοποιείται μέσω της ΑΝΕΜ, εταιρείας στην οποία ο Δήμος Κω συμμετέχει με ποσοστό 51%.
Ως εδω,ο κύριος υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος.Αυτος έβαλε την υπογραφή του και την πληρώνουμε όχι μόνο στο χωριό μας,αλά όλο το νησί.Ας μαζςυτουμε ολα τα χωριά όλοι στην πόλη και να κατέβουμε στο δηναρχειο.Εκει να δουμε τι θσ πει ο δημαρχος που υποστηριξαμε.ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ -η- όχι.Απο το μπαλκόνι του δημαρχείου θα τα δώσει.Γιατι μας είπε πολλά ψέματα.Ο αρχιψευταρος.
Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα ματια μας.Εκει στον φοσδα υπαρχει η υπογραφή του δημάρχου και εδώ στην κω κάνουν ψευτο ανακοινωσεις για να αποφύγουν τις ευθυνες τους.Αυτους ψηφίσαμε συμπατριώτες.
Μας δουλεύουν όλοι
Ως εδω,ο κύριος υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος.Αυτος έβαλε την υπογραφή του και την πληρώνουμε όχι μόνο στο χωριό μας,αλά όλο το νησί.Ας μαζςυτουμε ολα τα χωριά όλοι στην πόλη και να κατέβουμε στο δηναρχειο.Εκει να δουμε τι θσ πει ο δημαρχος που υποστηριξαμε.ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ -η- όχι.Απο το μπαλκόνι του δημαρχείου θα τα δώσει.Γιατι μας είπε πολλά ψέματα.Ο αρχιψευταρος.
ΚΗΝΥΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ.
Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα ματια μας.Εκει στον φοσδα υπαρχει η υπογραφή του δημάρχου και εδώ στην κω κάνουν ψευτο ανακοινωσεις για να αποφύγουν τις ευθυνες τους.Αυτους ψηφίσαμε συμπατριώτες.
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΚΑΙ Η ΑΝΕ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!