Το Ιράν κατέστρεψε αμερικανικό Awacs 300 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία | Είμαστε μέρες από το να χτυπήσουμε όλους τους στόχους, λέει το Ισραήλ – «Σας περιμένουμε» απαντά η Τεχεράνη

0
70

Η επίθεση έγινε στην αεροπορική βάση Prince Sultan – Το E-3 Sentry αποτελεί το «μάτι» στον ουρανό και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απειλών σε μεγάλες αποστάσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν την πρώτη επιβεβαιωμένη πολεμική απώλεια ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης τύπου E-3 Sentry, μετά από ιρανικό πυραυλικό πλήγμα σε στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομο με γνώση των επιχειρήσεων, η επίθεση σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Prince Sultan τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη και καταστρέφοντας ολοσχερώς το συγκεκριμένο AWACS, αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων.

Σε βίντεο αποτυπώνεται το πίσω τμήμα του αεροσκάφους να έχει αποκοπεί, καθιστώντας το μη επιχειρησιακό.

Το E-3 Sentry, γνωστό και ως AWACS, αποτελεί το «μάτι» στον ουρανό, καθώς διαθέτει περιστρεφόμενο ραντάρ πάνω από την άτρακτο και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απειλών σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και για τον συντονισμό μαχητικών αεροσκαφών. Η απώλειά του, αν και μπορεί να αναπληρωθεί από τον στόλο των άνω των 60 μονάδων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, θεωρείται επιχειρησιακά και οικονομικά σημαντική.

Όπως σημείωσε στο Bloomberg ο Πίτερ Λέιτον, πρώην αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, «είναι μεγάλο πλήγμα», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και μεγάλα και κρίσιμα αεροσκάφη παραμένουν ευάλωτα όταν βρίσκονται στο έδαφος, παρά τα μέτρα προστασίας./

Παγκόσμιος τρόμος: Ο πόλεμος στο Ιράν φέρνει νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ποιοι πρωταγωνιστούν

Ο πόλεμος στο Ιράν αναζωπυρώνει τον ανταγωνισμό, με κράτη σε όλο τον κόσμο να επανεξετάζουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων απειλώντας τη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα

Είμαστε μέρες από το να χτυπήσουμε όλους τους στόχους «κορυφαίας προτεραιότητας», λέει το Ισραήλ – «Σας περιμένουμε» απαντά η Τεχεράνη και απειλεί το αεροπλανοφόρο USS Lincoln

Είμαστε μέρες από το να χτυπήσουμε όλους τους στόχους «κορυφαίας προτεραιότητας», λέει το Ισραήλ - «Σας περιμένουμε» απαντά η Τεχεράνη και απειλεί το αεροπλανοφόρο USS Lincoln
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

– Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) απέχουν μέρες από το να χτυπήσουν όλους τους στόχους στο Ιράν που χαρακτηρίζουν ως «κορυφαίας προτεραιότητας», δήλωσε σήμερα, Κυριακή, εκπρόσωπος τους στο CNN

– Το Ισραήλ δηλώνει, επίσης, έτοιμο για πολυμέτωπο πόλεμο μετά τις επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης

– Ο ιρανικός στρατός περιμένει τις χερσαίες δυνάμεις των Αμερικανών, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Ιρανικής Βουλής.

– Νωρίτερα δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για εβδομάδες χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν (διαβάστε περισσότερα)

– Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν πάνω από 17.000 χερσαία στρατεύματα κοντά στο Ιράν εάν ο Τραμπ το εγκρίνει

LIVE UPDATES

Ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται προς τον ποταμό Λιτάνι στο Λίβανο

Λιβανέζικη στρατιωτική πηγή ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούν την εισβολή τους σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Η πηγή ανέφερε ότι οι δυνάμεις έχουν παρακάμψει το Αϊταρούν και έχουν φτάσει στα περίχωρα του Ουάντι αλ-Σαλούκι, ενώ παράλληλα έχουν εισέλθει στην πόλη αλ-Μπαϊάντα στον δυτικό τομέα και έχουν εγκαταστήσει θέσεις εκεί.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς τον ποταμό Λιτάνι από κάτω από την πόλη Καντάρα κοντά στο αλ-Μουχαϊσμπάτ, και έχουν επίσης φτάσει σε έναν από τους παραποτάμους του ποταμού στον ανατολικό τομέα.

Αναφορές για πλήγμα σε βιομηχανική ζώνη κοντά στη Μπεερ Σεβά

Οι ιατρικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις διάσωσης ανταποκρίνονται σε αναφορές για πλήγμα σε βιομηχανική ζώνη κοντά στη Μπεερ Σεβά, μετά την τελευταία επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματίες.

Το Ιράν απειλεί να στοχεύσει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln εάν πλησιάσει εντός εμβέλειας βολής

Ο αρχηγός του ναυτικού του Ιράν, Σαχράμ Ιρανί, δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln θα γίνει στόχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας εάν πλησιάσει εντός εμβέλειας βολής.

«Μόλις η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln πλησιάσει εντός εμβέλειας βολής, θα εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων του πολεμικού πλοίου Dena εκτοξεύοντας διάφορους τύπους πυραύλων θάλασσας-θάλασσας», φέρεται να δήλωσε ο Ιρανί από την κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στην ιρανική φρεγάτα που βυθίστηκε από τις ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των στρατηγικής σημασίας υδάτων κοντά στο Στενό του Ορμούζ

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας διοικητής του ιρανικού ναυτικού προειδοποίησε για αντίποινα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο διοικητής, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε ότι το Ιράν περιμένει τις αμερικανικές δυνάμεις να εισέλθουν στην εμβέλεια των πυραύλων του, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων.

Ισχυρίστηκε ότι το USS Abraham Lincoln αναγκάστηκε να απομακρυνθεί εκατοντάδες μίλια από τα ιρανικά χωρικά ύδατα λόγω των πυραυλικών επιχειρήσεων και κινήσεων του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι η ανατολική πλευρά του Στενού του Ορμούζ και η Θάλασσα του Ομάν βρίσκονται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Τα ΗΑΕ εντόπισαν νέα πυραυλική απειλή προς τη χώρα

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ αναφέρει ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της χώρας ανταποκρίνονται σε απειλή πυραύλων, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους και να παρακολουθούν τις επίσημες ενημερώσεις.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν σήμερα 42 drones και 16 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Τα ΗΑΕ αναφέρουν ότι αναχαίτισαν 16 βαλλιστικούς πυραύλους και 42 drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.

Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι έχουν αναχαιτιστεί συνολικά 414 βαλλιστικοί πύραυλοι, 15 πύραυλοι κρουζ και 1.914 drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου.

Αναφορές για ζημιές στον κόλπο της Χάιφα από θραύσματα πυραύλου

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι έχουν προκληθεί υλικές ζημιές στον κόλπο της Χάιφα λόγω θραυσμάτων πυραύλου.

Το Ιράν κατέστρεψε αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης στην αεροπορική βάση Πρίγκιπα Σουλτάν

Σε μια σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones έπληξε την αεροπορική βάση Πρίγκιπα Σουλτάν στη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα αμερικανικό E‑3 Sentry AWACS – ένα από τα πλέον σημαντικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το κόστος αντικατάστασης ενός σύγχρονου AWACS ή παρόμοιου αεροσκάφους, όπως το Boeing E‑7 Wedgetail, εκτιμάται σε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια το ένα, καθιστώντας την απώλεια ιδιαίτερα σημαντική για τις αμερικανικές ικανότητες επιτήρησης και συντονισμού στην περιοχή.

Η επίθεση, που επίσης προκάλεσε ζημιές σε αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού και τραυματισμούς Αμερικανών στρατιωτών, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα σε αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές.

Σειρήνες και εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ μετά από προειδοποίηση για πυραυλική επίθεση

Πολλές σειρήνες ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Ασντόν, αφού ο ισραηλινός στρατός εντόπισε κύμα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν και ενεργοποίησε τα συστήματα προειδοποίησης για να ειδοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό. Λίγο μετά, ακούστηκαν σειρές εκρήξεων στην περιοχή καθώς ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι οι σειρήνες ηχήσαν δεκάδες φορές τις τελευταίες ώρες, ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία του κεντρικού Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις αεράμυνες να επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις απειλές και τον πληθυσμό να λαμβάνει συνεχείς προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ φτάνει στο Πακιστάν για διπλωματικές συνομιλίες

Ο Σαουδάβας Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο Ισλαμαμπάντ για συναντήσεις που περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους από Πακιστάν, Αίγυπτο και Τουρκία, με στόχο τη συζήτηση τρόπων αποκλιμάκωσης της τρέχουσας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Πάπας Λέων XIV καταδικάζει τη χρήση της θρησκείας για την αιτιολόγηση του πολέμου

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Λέων XIV τόνισε ότι ο Θεός δεν δικαιώνει τον πόλεμο και προσφέρει παρηγοριά στους καταπιεσμένους.

«Ο Ιησούς, Βασιλιάς της Ειρήνης, απορρίπτει τον πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει πολεμικές ενέργειες», δήλωσε. «Δεν ακούει τις προσευχές αυτών που κάνουν πόλεμο, αλλά τις απορρίπτει».

Η ομιλία του ήρθε καθώς ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα και η Ρωσία συνεχίζει την εκστρατεία της στην Ουκρανία, με ηγέτες και στις δύο συγκρούσεις να έχουν επικαλεστεί τη θρησκεία για να αιτιολογήσουν τις ενέργειές τους.

IDF: Απέχουμε ημέρες από το να χτυπήσουμε όλους τους στόχους «κορυφαίας προτεραιότητας» στο Ιράν

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) απέχουν μέρες από το να χτυπήσουν όλους τους στόχους στο Ιράν που χαρακτηρίζουν ως «κορυφαίας προτεραιότητας», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τους στο CNN.

Οι στόχοι χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες, «θα μπορούσαν να είναι βαλλιστικοί πύραυλοι, παραγωγή (όπλων), πυρηνικά, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι. Μέσα σε κάθε ομάδα, υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες – «ουσιώδεις, σημαντικοί και πρόσθετοι».

Και σε λίγες μέρες, «θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση εναντίον των στόχων κορυφαίας προτεραιότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαντλούμε τους στόχους μας… αλλά μιλώντας για την κορυφαία προτεραιότητα αυτού που ορίσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα, θα είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε μέσα σε λίγες μέρες».

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο, οι IDF χτύπησαν δύο χαλυβουργεία στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρησιμοποιεί ραδιενεργό υλικό καθώς και ένα εργοστάσιο βαρέος ύδατος στο Αράκ, το οποίο περιλαμβάνει βασικές μονάδες παραγωγής πλουτωνίου.

Χεζμπολάχ: Επιθέσεις σε ισραηλινά στρατιωτικά σημεία σε Νότιο Λίβανο και Βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της στόχευσαν ένα ισραηλινό άρμα κοντά στην πόλη Beit Lif στο Νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενοι ότι σημειώθηκε άμεσο πλήγμα.

Ανέφερε επίσης ότι εκτόξευσε πυραύλους σε στρατιωτικό βιομηχανικό χώρο κοντά στην Άκρα στο Βόρειο Ισραήλ.

Το Μπαχρέιν αναφέρει εκατοντάδες αναχαιτίσεις πυραύλων και drones

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ