«Έφυγε» από τη ζωή η αγαπητή συμπολίτισσά μας Φωτεινή Τσαγκάρη | Από τις πιο δυναμικές και πρωτοπόρες γυναίκες της εποχής της

3
2350

«Έφυγε» από τη ζωή η αγαπητή συμπολίτισσά μας Φωτεινή Τσαγκάρη, σε ηλικία 92 ετών.

Από τις πιο δυναμικές και πρωτοπόρες γυναίκες της εποχής της, παρέμεινε ενεργή και διαυγέστατη με οξεία αντίληψη ως το τέλος (μόνο που τα τελευταία ένα με δύο χρόνια  κάποια αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας την κράτησαν περιορισμένη στο σπίτι με την κόρη της Κίτσα και την αγαπημένη της εγγονή Φωτεινή πάντα στο πλευρό της, γεγονός που της κόστισε πολύ).

Μεγαλωμένη στο Λαγούδι, τα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας και στη συνέχεια του πολέμου, με τη φτώχεια και την ανέχεια σε πρώτο πλάνο. Κατόρθωσε με την αγωνιστικότητα και το δυναμισμό της να ξεπεράσει με αξιοπρέπεια και απαράμιλλο ζήλο όλα τα εμπόδια της ζωής και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες γυναίκες.

Από τις πρώτες μοδίστρες με μηχανή Singer, χαιρόταν να διδάσκει την τέχνη της και σε άλλες νέες κοπέλες της εποχής της (δείχνοντας μας με καμάρι τις σχετικές φωτογραφίες).

Στην συνέχεια (1975) εξελίχθηκε σε πρώτη και εξαιρετικά επιτυχημένη πλασιέ πλαστικών ειδών σπιτιού (τάπερ κλπ) στην γνωστή εταιρεία Tupperware.

Η εταιρεία μάλιστα της διάθετε δωρεάν αυτοκίνητο και εκείνη χωρίς να χάσει χρόνο ξεκίνησε αμέσως τα μαθήματα και πήρε το δίπλωμα πολύ γρήγορα, εξελισσόμενη σε μία από τις πρώτες και καλύτερες οδηγούς της εποχής της (οδηγούσε μέχρι πριν τρία-τέσσερα χρόνια ανεβαίνοντας κάθε Κυριακή και σχόλη στην αγαπημένη της Παναγία στο Λαγούδι).

Είχε οδηγήσει σε όλους τους δρόμους του νησιού και είχε μπει στα περισσότερα σπίτια με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό και επιτυχία στη δουλειά της.

Παντρεμένη με τον αείμνηστο Αντώνη Τσαγκάρη (Κλητήρα επί χρόνια στην Κοινότητα Ασφενδιού και επαγγελματία ομπρελών στο Τιγκάκι), μητέρα τριών πολύ αξιόλογων παιδιών (της Κίτσας, του Γιάννη και της Μαρίας), με εγγόνια και δισέγγονα, που υπεραγαπούσε και την υπεραγαπούσαν.

Η μεγάλη της αγάπη όμως πρώτα και πάνω απ’ όλα, ήταν η πρώτη ενορία της, το Λαγούδι. Υπηρέτησε για πάρα πολλά χρόνια με ιδιαίτερο ζήλο, αγάπη, προσφορά σε χρόνο, εργασία, αλλά και είδος στην Αδελφότητα της Παναγίας «Γενέσιο της Θεοτόκου», με αμέτρητες κατσαρόλες, ντολμαδάκια (τα οποία έφτιαχνε με μοναδική νοστιμιά), κεφτεδάκια κλπ για τα πανηγύρια της εκκλησίας αλλά και των εξωκκλησίων της ενορίας, όπως του Αγίου Θεολόγου που γιορτάζει μεθαύριο (πως να μην σε θυμηθούμε κι εκεί Φωτεινή…) της Αχούσας κ.α.

Μια πραγματικά φωτεινή και χαρισματική γυναίκα, καλοσυνάτη, πρόσχαρη, ευγενική, κοινωνική και επικοινωνιακή, αεικίνητη, διακριτική (αλλά και ‘τσεκουράτη’ όπου χρειαζόταν), δοτική, εξυπηρετική. Με έναν καλό λόγο για όλους, όπως και όλοι είχαν και έχουν να πουν τα καλύτερα για το «Φωτεινάκι», όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά. Γεμάτη αγάπη, χαμόγελο και πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά.

Και κάτι ακόμα σημαντικό, χάρη στη Φωτεινή η οποία είχε κρατήσει ως ενθύμιο από στενούς συγγενείς της στην Αυστραλία που τα είχαν καταγράψει με κάμερα, διασώθηκε μοναδικό υλικό με ανθρώπους και τοπία του 1983, τα οποία ανεβάσαμε στο Youtube για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να τα βλέπουν οι νεότεροι.

Είναι τόσες πολλές οι διηγήσεις της από τα παλιά, που θα θέλαμε -όπως της είχαμε πεί- εκπομπές ολόκληρες για να τα καταγράψουμε όλα.

Για αυτά και για πολλά άλλα -που σίγουρα ξεχάσαμε- το «ευχαριστώ» είναι πολύ λίγο, αγαπητή μας Φωτεινή.

Καλή ανάπαυση και καλό Παράδεισο. Θα μας μείνεις πραγματικά αξέχαστη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 07 Μαΐου 2025 (παραμονή του Αγίου Θεολόγου τον οποίο τιμούσε κάθε χρόνο ανελλιπώς) και ώρα 3μμ στον ΙΝ Θείας Αναλήψεως στο Ζηπάρι (η σορός θα βρίσκεται μια ώρα νωρίτερα εντός του ιερού ναού και ο ενταφιασμός θα γίνει στο κοιμητήριο Οσίου Χριστοδούλου στο Ζηπάρι όπου έχει ταφεί και ο σύζυγός της Αντώνης).

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά, τα εγγόνια και όλους τους λοιπούς συγγενείς.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό ταξίδι θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη
    Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια

  2. Καλό παράδεισο αγαπημένη μας Φωτεινή.Δεν είναι τυχαίο που έφυγες μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο όπου οι πύλες του Παραδείσου είναι ανοιχτές.Ησουν απ’ τις πιο δραστήριες και τις πιο αγαπητές γυναίκες του Ασφενδιού κ γενικά του Νησιού.Βοηθουσες πάντα απλόχερα όπου χρειαζόταν χωρίς να το ξέρει κανείς και κατάφερες να κερδίσεις την αγάπη και τον σεβασμό όλου του κόσμου.Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη κ θα είσαι πάντα το αγαπημένο μας Φωτεινακι.Τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά,στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς.

  3. Μεγάλη απώλεια μια αληθινή κύρια σύζυγος μητέρα και γιαγιά υποδειγματική στην οικογένεια της και καλή Χριστιανή.
    Θερμά συλλυπητήρια στους αγαπητούς οικείους της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ