Απάντηση ΦοΔΣΑ: “Ξαφνιάστηκε” ο Δήμος Κω από αποφάσεις που υπερψήφισε ! Με την θετική ψήφο του Δημάρχου Κω…

29
8729

Να τα, να τα…

“Ξαφνιάστηκε” ο Δήμος Κω από αποφάσεις που υπερψήφισε !

 

 

Με την θετική ψήφο του Δημάρχου Κω οι αποφάσεις του ΦοΔΣΑ που,  από το 2021, 2022 και 2023, περιγράφουν την σημερινή εξέλιξη ως προς τα απορρίμματα της Καλύμνου

 

“Μας ξάφνιασε δυσάρεστα” μας λέει ο Δήμος Κω, μέσα από το χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την επικείμενη μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω και «αντιδημοκρατική” η συμπεριφορά του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο Τύπου.

Όλα έχουν ένα όριο και κάποιοι πιστεύουν ότι τα όρια αφορούν μόνο τους άλλους και όχι τους ίδιους. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι νόμοι αφορούν μόνο άλλους και όχι τους ίδιους. Ως εδώ όμως σε όλους αυτούς και σε όσους ανακάλυψαν και την “δημοκρατία των σκουπιδιών τους”.

Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εφαρμόζει κανόνες περιβαλλοντικούς και διατάξεις νομοθεσίας.

 

Ας δούμε όμως πόσο ξαφνιάστηκε ο Δήμος Κω;

  1. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της 7ηςΑυγούστου 2021 και σε ότι αφορά τον Δήμο Καλυμνίων έχει ρητή αναφορά (Σελ. 115) σε θαλάσσια μεταφορά στον πλησιέστερο αποδέκτη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έως την κατασκευή των μόνιμων υποδομών. Στις 10 Αυγούστου 2021, με το υπ’ αριθμ. 558/10.08.2021 έγγραφο του ΦοΔΣΑ, απεστάλη στους Δήμους Μέλη του Φορέα με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη σχετικών τεκμηριωμένων απόψεων. Μετά από την διαβούλευση και αποστολή απόψεων εκ μέρους των Δήμων, εγκρίθηκε ο Επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων με την υπ’ αριθμ. 70/2022 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου α.ε.

Ο Δήμαρχος Κω, μέλος τότε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, ψήφισε θετικά την 70/2022 Απόφαση που περιελάμβανε και την ρητή αναφορά στα απορρίμματα της Καλύμνου.

 

  1. Με την 16/2023 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εγκρίθηκε ο επικαιροποιημένος φάκελος πρότασης ένταξης στις διατάξεις του ν.3389/2005 του έργου ΣΔΙΤ Κως-Κάλυμνος.

Ο Δήμαρχος Κω, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, ψήφισε θετικά την 16/2023 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο φάκελος του έργου που περιελάμβανε επίσης ρητή αναφορά και πρόβλεψη στην εν λόγω μεταφορά.

 Τέτοιο ήταν το… ξάφνιασμα!

Και πόσο «αντιδημοκρατικός» ήταν ο εκπρόσωπος του Δήμου Κω, Δήμαρχος Κω, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου όταν ψήφιζε θετικά,  με την Απόφαση 5/2022,  την μεταφορά απορριμμάτων της Άνδρου στην Μύκονο ;

Σήμερα, δε, εκτελούνται και άλλες “αντιδημοκρατικές” θαλάσσιες μεταφορές :

-Kάσος: θαλάσσια μεταφορά στον ΧΥΤ Νότιας Ρόδου

-Xάλκη: θαλάσσια μεταφορά στον ΧΥΤ Νότιας Ρόδου

-Σίκινος: θαλάσσια μεταφορά στην Ιο

-Αντίπαρος: θαλάσσια μεταφορά στην Πάρο

Αναφορές περί μεταφοράς των απορριμμάτων των νησιών του Βορείου συγκροτήματος είναι παντελώς αυθαίρετες, ανυπόστατες και ψευδείς.

Αναφορές περί μετακύλισης κόστους είναι επίσης αυθαίρετες, ανυπόστατες και ψευδείς, αφού : ο Δήμος Καλυμνίων θα επωμιστεί τα έξοδα διαχείρισης και λειτουργίας στον ΧΥΤΑ Κω στο ποσοστό που θα συμμετέχουν τα δικά του απορρίμματα στο σύνολο των ετησίων απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Κω και άρα ισόποσα θα ελαφρύνεται το κόστος για τον Δήμο Κω.

Και δύο λόγια για τον ΧΥΤΑ Κω, γιατί η ευγένεια των ανθρώπων του ΦοΔΣΑ, επιτέλους, δεν συνιστά αδυναμία:

Στο ΦΕΚ 2703 Β’ /9-5-2024 περιγράφεται με απόλυτη αποτύπωση η κατάσταση του ΧΥΤΑ Κω πριν εκδηλωθεί η φωτιά της 1ης Ιουλίου 2024.

Η εγκατάσταση στερείται άδειας λειτουργίας από το 2015 ενώ δεν έχει εκδοθεί άδεια πυρασφάλειας.

Ο χώρος είναι γεωτεχνικά προβληματικός, όπως ανέδειξε η εκτεταμένη κατολίσθηση το 2017. Μετακινήθηκε το πρανές που είναι η γεφυροπλάστιγγα. Επηρέασε τις δεξαμενές της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και το κτίριο του Η/Ζ το οποίο είναι στον αέρα και έτοιμο να καταρρεύσει. Επηρεάστηκε και το Α κύτταρο. Μετακινήθηκε καταστρέφοντας μέρος της περιμετρικής οδού και τις συνδέσεις του βιοαερίου και στραγγισμάτων.

Παρ’όλα τα έργα αντιστήριξης με πασσάλους και κεφαλόδεσμους που εκτελέστηκαν μετά την κατολίσθηση, πολλές από τις παραπάνω ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν, με κυριότερη την Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, και το Κτίριο Ενέργειας.

Υπάρχει δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων κατάντη του Α κυττάρου η οποία δεν λειτουργεί. Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στραγγισμάτων. Διαφεύγουν στραγγίσματα από παντού.

Ο Πυρσός καύσης δούλεψε 2-3 φορές πριν την κατολίσθηση του 2017. Έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του

Η χωματοκάλυψη γίνεται με λήψη χώματος από χώρο αδιευκρίνιστης προέλευσης. Τα μηχανήματα είναι ασυντήρητα και παροπλισμένα.

Σχετικά με την υδροδότηση του ΧΥΤΑ δεν υπάρχει μόνιμο σύστημα υδροδότησης και ως εκ τούτου πραγματοποιείται μέσω υδροφόρων οχημάτων του Δήμου με τη χρήση μικρής εγκατεστημένης δεξαμενής η οποία δεν επαρκεί. Δεν λειτουργεί το σύστημα Πυρόσβεσης.

Κτίριο συνεργείου : Υπάρχει μόνο το κτίριο. Ότι εξοπλισμός υπάρχει εντός του (εργαλεία, λιπαντικά κλπ) δεν ανήκει στο ΧΥΤΑ.

Φωτισμός: Λειτουργούν μόνο 2-3 ιστοί φωτισμού. Οι υπόλοιποι ιστοί όχι.

H διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι προσκρούει κυρίως σε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Αντιλήψεις που δεν προσβάλλουν μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και το πολιτικό. Με αυτές τις αντιλήψεις αναμετράται καθημερινά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που στην σύντομη πορεία του εφαρμόζει μόνο περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους.

Το περιβάλλον των νησιών μας θα καθαρίσει. Και από όσα βλέπουμε, φαίνεται ότι ευκολότερα θα καθαρίσει από απορρίμματα  παρά από αντιλήψεις και από τα πάσης φύσεως φαινόμενα αμνησίας.

 

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε»

29 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ολα αυτά όπως βλέπετε τα έχει ψηφίσει ο δημαρχο σας ο οποίος τώρα τα αρνείται.
    Μην ψάχνεται τους ενόχλους στην Ρόδο. Που στην τελική δίπλα σας στεκόμαστε συνέχεια.
    Ο δήμαρχος έχει να δώσει πολλές εξηγήσεις

  2. Το καλο παιδι ξεσκεπαστηκε αυτα βρε τα εκανε μονο ο κακος κυριτσης να δουμε τι θα πεις στα προβατα που σε ψηφισαν .φωτογραφιες να βγαλεις οταν θα υποδεχτειτε τα σκουπιδια της Καλυμνου

  3. Για αλλη μια φορα ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ δικαιωθηκε αλλα δεν εχει ουσια αυτο αλλα οι κωοι που στο τελος μεχρι να φυγει αυτος θα εχει καταστρεψει τα παντα για τον επομενο δημαρχο και την ΚΩ.ΚΑΛΗΧΤΑ ΚΩΟΙ ΠΑΡΤΑΚΙΑ.

  4. Του έταξαν ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που θα το δούμε του Αγίου Φανουρίου και ΜΑΣ ΈΧΩΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΎ. Μαζεύουμε ΛΑΘΡΟ από το μισό Αιγαίο και ΚΑΤΆΝΤΗΣΕ ΤΟ ΠΥΛΊ ΓΚΈΤΟ….
    ΤΏΡΑ ΘΑ ΜΑΖΕΎΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Σ…ΤΑ ΑΠΌ ΟΛΑ ΤΑ ΓΎΡΩ ΝΗΣΆΚΙΑ….

  5. Του έταξαν ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που θα το δούμε του Αγίου Φανουρίου και ΜΑΣ ΈΧΩΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΎ. Μαζεύουμε ΛΑΘΡΟ από το μισό Αιγαίο και ΚΑΤΆΝΤΗΣΕ ΤΟ ΠΥΛΊ ΓΚΈΤΟ….
    ΤΏΡΑ ΘΑ ΜΑΖΕΎΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Σ..ΤΑ ΑΠΌ ΟΛΑ ΤΑ ΓΎΡΩ ΝΗΣΆΚΙΑ….

  6. Έτσι είναι ….λέει μια παροιμία ….ο ψευτης ……τον πρώτο χρόνο χαίρονται …..κρίμα για το νησί ,μεγάλο κρίμα

  7. Αγαπητέ Φοδσα μόνο η περιγραφή σας για τον Χυτα προ φωτιάς φτάνει για να καταλάβουμε όλοι πόσο δυσκίνητο, ανικανοι, ανάλγητοι,αδιαφοροι είστε ΟΛΟΙ!

  8. να πάρουμε και από τα άλλα νησάκια γύρω, όχι μόνο της Καλύμνου , είμαστε προχώ στη Κω, όχι άλλα και άλλα

  9. είστε όλοι /////// από τον πρώτο μέχρι τον τελευταιο.Δημαρχοι έπαρχοι περιφερειάρχες.Μετα τα σκ…. και τα απόβλητα των λάθρο τώρα μας ρίχνετε και τα απόβλητα των Καλυμνίων.Κι άντε ο δήμαρχος είναι τενεκές,ο περιφερειάρχης και ο έπαρχος έχουν μυαλό μέσα στο κεφάλι τους ή τους έχουμε μόνο για τις παρελάσεις και τα ρουσφέτια.Δεν πειράζει Μπόρα είναι θα περάσει αλλά η μαυρίλα όλων αυτών των ανίκανων κυβερνητών θα ξεπεράσει το χρώμα της πίσσας.ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

  10. χαζημαρκο το ότι εχουμε ανδρείκελα στο νησί δεν σε απαλλάσσει από τις ευθύνες σου.Εχεις μαζέψει όλους τους λάθρο απ’ τα γύρω νησιά στη Κω τώρα μας μαζεύεις και τα σκ//// τους.Ελπιζουμε να φέρεις και της Ρόδου αφού έχεις τόσα βόδια που σε προσκυνάνε

  11. Αδιάφορη η περιφέρεια για τα θέματα υγείας του νησιού της Κω, αδιαφορία για το κέντρο αποκατάστασης αλλοδαπών στο Πυλι, στα αρχαια τους για τα έργα που έχει ανάγκη το νησί, λένε κάντε μελέτες αδειοδοτηστε τες και εμείς θα τα εντάξουμε ανεξάρτητα εάν η ωρίμανση των έργων κρατάνε 5 η 10 Χρόνια ενώ στην Ροδο τα προχωρά η ίδια η περιφέρεια . Τώρα
    μας κουνάνε το δάχτυλο Ναυροζιδη πουλιμ τι λες? Σβυνου Κρητικε μούγκα?

  12. Αβριθη το χέρι θα το χτυπήσεις στο τραπέζι τώρα? Κατά τα άλλα σε πειράζει που σε λένε δεξιοφρουρο

  13. Απάντηση Χατζημαρκου άκου εκεί Φοσδα, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου και νυν υπάλληλος του Φοσδα τι λέει φυσικά ότι πει το αφεντικό του

  14. Θα σας εξαφανησουμε. Αυτά κάνουν οι υποτελειες οι ανίκανοι εκπρόσωποι του νησιού. Με το γλύψιμο δεν έγινε ποτέ τίποτα για το νησι βούρλα

  15. Απλά ο δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται.Είναι άλλου ο άνθρωπος.Έτσι και αλλιώς αγαπητή Κωοι δεν είπε ποτέ ότι ήταν η θα είναι καλός δήμαρχος.Καλός άνθρωπος έλεγε ότι είναι και αυτός και οι υποστηριχτές του.Εμείς θα τα καταφέρουμε και χωρίς δήμαρχο.Τα ανθρωπάκια που τον ψήφισαν και περίμεναν βοήθεια έχουν το πρόβλημα.

  16. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΟ MASTER PLAN ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ……έργο προϋπολογισμού 11.945.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο, προβλέπει τη δημιουργία δύο θέσεων πλαγιοδέτησης, ενός φορτηγού και ενός τουριστικού πλοίου ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ, αλλά και μία θέση πρυμνοδέτησης ενός μεγάλου επιβατηγού και οχηματαγωγού πλοίου.Η νέα λιμενική εγκατάσταση θα δημιουργηθεί εξωτερικά του λιμανιού, πάνω στον ήδη υφιστάμενο προσήνεμο μόλο.
    https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/533806/sygcharitiria-ston-perifereiarchi-kai-ton-dimarcho-kalymnou-gia-master-plan/

  17. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.Οπως αντιπυρικες ζώνες αφαλάτωση συγκοινωνίες ,αξιοποίηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τα καινουργια σχολεια 60 αίθουσες προκατ!!!,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες

  18. Κανονίστε μετά την Ρόδο να τα ρίξετε στην Κάλυμνο….. Σε λίγο όπως τα έχει καταφέρει ο Δημαρχός σας με κανενα νησί δεν θα έχετε επαφές. Σας παραμυθιάζει για να κάνει φιλίες και εσείς τα ρίχνετε σε εμας. Ασ μην συμφωνούσε. Γιατί δεν βγαίνει να απαντήσει; Καταδικάζει αυτά που ψηφίζει

  19. Τώρα χαμηλώστε τα φώτα και διπλο κλειδωστε την Πόρτα!!
    Ποια με καταραστηκε στην ζωη μου να τιρανιεμαι ***
    Αχ Κουλα ΑΧ κουλα…

  20. Η απόφαση για την λειτουργία του φοσδα που αφορά περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν απαγορεύει να δοθεί η δυνατότητα απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του νησιού που θα δεχτεί σκουπίδια. Δεν μας τα λες καλά χατζημαρκο. Δήμαρχε να κλείσεις το λιμάνι του μαστιχαριου

  21. Λοιπόν επειδή ακούω αριστερά και δεξιά συζητήσεις περί οσονούπω παραιτήσεις μεγάλων ονομάτων της κάποτε » Ισχυρή Κως» … εγώ θα έλεγα αν αληθεύουν όλα αυτά να παραιτηθείτε γρήγορα, αν και θλίβομαι γιατί σας ψήφισα δυστυχώς, μπας και πάει και ο δήμαρχος και το παρεάκι του σπίτια τους και αναλάβει την διαλυμένη διαχείριση του νησιού κάποιος σοβαρός άνθρωπος και συνεφέρει λίγο τα συντρίμμια σας.

  22. Νίκο νομίζω πως ήρθε η ώρα σου. Εκλογές θέλουμε… ξανά. Να πάνε σπίτια τους όλοι αυτοί οι γυρολόγοι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ