6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε

1
4626

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές πριν από το μπάνιο και πόση ώρα μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος πρέπει να περάσει μέχρι να μπείτε σε θάλασσα ή πισίνα

Επίσης: πόση ώρα μετά την κατανάλωση γεύματος είναι ασφαλές να μπείτε σε θάλασσα ή πισίνα

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να χωνέψουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, για κάποιον παράξενο λόγο, το καλοκαίρι και με τον πειρασμό της θάλασσας ή έστω της πισίνας κοντά μας, αυτή την οδηγία την ξεχνάμε. Κι όμως, σε αυτές τις 4 ώρες όλοι γνωρίζουμε τις διαδικασίες του οργανισμού για τη λειτουργία της πέψης: όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα πιο απλά: όταν χωνεύουμε το φαγητό, κατά τη διάρκεια της πέψης δηλαδή, αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).

Καλό, λοιπόν, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει.

Ωστόσο, τα χειρότερα προκύπτουν μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε αν πρόκειται να κολυμπήσουμε.

Συγκεκριμένα, αν ετοιμαζόμαστε για μια μέρα στη θάλασσα, καλό είναι να αποφεύγουμε:

#1

Φασόλια / φακές / αρακάς

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν ειναι να κολυμπήσετε.

#2

Πικάντικο, καυτερό φαγητό

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρεπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό.

#3

Ο καφές

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέγεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. είναι ανοησία, μόνο αν είσαι πολύ μεγάλος ή αδύναμος.. Παλιά έλεγαν ότι δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο αφού έχεις φάει, είναι μύθος, δεν έχει σημασία πότε λούζεσαι αφού έχεις φάει. …

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ