Χοληστερόλη: Το ένζυμο που τη ρίχνει – Το τρόφιμο που το περιέχει

0
3276

Η βιταμίνη Α και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο φαίνεται ότι ρίχνουν την χοληστερόλη. Απαιτείται όμως ένα ενεργό ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή του β-καροτένιου σε βιταμίνη Α – Σε ποιο τρόφιμο βρίσκεται κατά κόρον;

Τα καρότα αποτελούν καλή πηγή β-καροτίνης, η οποία αποτελεί την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης A. Η β-καροτίνη είναι η βιοενεργή ένωση που δίνει στο καρότο το πορτοκαλί του χρώμα. Μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια δείχνουν ότι η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α μειώνει την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα. Επομένως, η β-καροτίνη μπορεί να μας προστατεύσει από την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις επιδράσεις της β-καροτίνης στην καρδιαγγειακή υγεία, επιβεβαιώνοντας βέβαια της σημασία της, αλλά εντοπίζοντας και ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία.

Η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α με τη βοήθεια ενός ενζύμου που λέγεται οξυγενάση της β-καροτίνης 1 (BCO1). Μια γενετική παραλλαγή προσδιορίζει αν κάποιος έχει πολλή ή λίγη από την ενεργή εκδοχή της BCO1 και οι άνθρωποι που έχουν λιγότερη ενδεχομένως να χρειάζονται άλλες πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή τους.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, ανέλυσε δείγματα αίματος και DNA 767 υγιών ενηλίκων 18-25 ετών, διαπιστώνοντας -όπως αναμενόταν- ένα συσχετισμό ανάμεσα στη δραστηριότητα του ενζύμου BCO1 και των κακών επιπέδων χοληστερόλης.

«Οι άνθρωποι που είχαν γενετική παραλλαγή σχετική με τη μετατροπή του ενζύμου BCO1 σε πιο δραστήρια μορφή είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη στο αίμα τους. Αυτή ήταν και η πρώτη μας παρατήρηση», σημειώνει ο Jaume Amengual, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Για να παρακολουθήσουν αυτά τα ευρήματα, ο Δρ. Amengual και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια δεύτερη μελέτη σε ποντίκια, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research.

«Στην ανθρώπινη μελέτη είδαμε ότι η χοληστερόλη ήταν υψηλότερη στους ανθρώπους που δεν παρήγαγαν αρκετή βιταμίνη Α. Για να μάθουμε αν αυτή η παρατήρηση έχει μακροπρόθεσμη επίδραση, θα έπρεπε να περιμένουμε 70 χρόνια ώστε να δούμε αν οι άνθρωποι αυτοί θα αναπτύξουμε καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρεαλιστικά αυτό δεν είναι εφικτό, γι’αυτό και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ποντίκια στη μελέτη, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία», εξηγεί ο ειδικός και συνεχίζει:

«Τα βασικά ευρήματα της μελέτης στα ποντίκια αναπαράγουν όσα βρήκαμε και στους ανθρώπους. Είδαμε ότι όταν χορηγούμε β-καροτίνη στα ποντίκια, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα ποντίκια αυτά αναπτύσσουν μικρότερες πλάκες στις αρτηρίες, πράγμα που σημαίνει ότι όσα τρέφονται με β-καροτίνη είναι πιο προστατευμένα έναντι της αθηροσκλήρωσης από εκείνα που ακολουθούν διατροφή χωρίς την βιοενεργή αυτή ένωση».

Στη δεύτερη αυτή μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν, επίσης, τα βιοχημικά μονοπάτια αυτών των διαδικασιών, προσδιορίζονται το σημείο του σώματος όπου συμβαίνει η επίδραση.

«Καταλήγουμε στο ήπαρ, ως το υπεύθυνο όργανο για την παραγωγή και την έκκριση λιποπορωτεϊνών στη ροή του αίματος, μεταξύ των οποίων και λιποπρωτεΐνες γνωστές ως κακή χοληστερόλη. Παρατηρήσαμε ότι σε ποντίκια με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η έκκριση των λιπιδίων στη ροή του αίματος επιβραδύνθηκε», σημειώνει ο Δρ. Amengual.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ένζυμο BCO1 σχετίζεται με την χοληστερόλη έχει σημαντικές συνέπειες. Παραδοσιακά, τα υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στο αίμα σχετίζονται με οφέλη για την υγεία, αλλά θα μπορούσαν, επίσης, να αποτελούν σημάδι λιγότερου ενεργού ενζύμου BCO1, το οποίο δε μετατρέπει τη β-καροτίνη που προσλαμβάνουμε σε βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε.

Έως και το 50% του πληθυσμού έχει λιγότερο ενεργές παραλλαγές του ενζύμου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους καθυστερεί να παράγει βιταμίνη Α από μια φυτική πηγή όπως τα καρότα και ότι ενδεχομένως να χρειάζεται να λάβουν αυτό το θρεπτικό συστατικό άμεσα από μια ζωική πηγή, όπως το γάλα ή το τυρί.

Διατροφή: 10 tips για απώλεια λίπους, μείωση χοληστερόλης και καθαρές αρτηρίες

Διατροφή: 10 tips για απώλεια λίπους, μείωση χοληστερόλης και καθαρές αρτηρίες

Τι πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να μειώσετε τη χοληστερόλη, να χάσετε βάρος, να ρυθμίσετε το σάκχαρο, να τονώσετε την καρδιά και το μυαλό και να μειώσετε το άγχος

Η διατροφή ανέκαθεν αποτελούσε τον φυσικό σύμμαχο για την προαγωγή της υγείας μας. Μεμονωμένα τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και διατροφικά σχήματα αποδεδειγμένα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παράλληλα, τρώγοντας σωστά μπορούμε να χάσουμε βάρος, να ενδυναμώσουμε την καρδιά και μειώσουμε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας.

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, θυμόμαστε τα 10 κορυφαία – σε αναγνωσιμότητα – θέματα που διαβάστε στο ygeiamou.gr το 2022:

Το ξεχασμένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Στρογγυλά και πλατιά, μοιάζουν με φασόλια και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ήρθε η ώρα να γνωρίστε ένα από τα άσημα όσπρια που όμως δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι της νηστείας

Δίαιτα: Τι να τρώμε περισσότερο ώστε να «χάσουμε» λίπος και όχι μύες

Η σωστή κατανομή των γευμάτων και των θερμίδων είναι το Α και το Ω σε μια δίαιτα που θα μας οδηγήσει σε απώλεια λίπους. Για να μην χάσουμε όμως και μυϊκή μάζα, αρκεί να αυξήσουμε μια σημαντική κατηγορία τροφίμων – Δείτε ποια

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Μικρές ποσότητες αυτού του νορβηγικού μαλακού τυριού σε ημερήσια βάση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, χωρίς να προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης

Υψηλή Χοληστερόλη: Δεν είναι τα λιπαρά ένοχα – Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός

Για τη ρύθμιση της αυξημένης χοληστερόλης σε άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές η λύση μάλλον δεν είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, αλλά μιας άλλης πολύ πιο δύσκολο να… αποχωριστούμε κατηγορίας τροφίμων

Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα

Όσοι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν την Αθήνα, δε θα παραλείψουν και ένα ταξίδι αστραπή στην Αίγινα, όχι μόνο για να θαυμάσουν τις ομορφιές της αλλά και για να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι τον πολύτιμο καρπό του νησιού και σύμμαχο της υγείας μας: τα κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης!

Το μαγικό βοτάνι που διώχνει το άγχος, τονώνει τη μνήμη και την άμυνα

Ένα «μαγικό» αρωματικό υπάρχει στα ντουλάπια και τα ράφια της κουζίνας πολλών νοικοκυριών ή και φυτεμένο σε γλαστράκια, το οποίo υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την υγεία

Το θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερόλη – 3 γρ. αρκούν

Καρύκευμα με χρήση από αρχαιοτάτων χρόνων σε πλήθος χωρών και ηπείρων, το εν λόγω αρωματικό φυτό διακρίνεται για το άρωμά του και την γήινη γεύση που προσδίδει στα φαγητά

Τα φρούτα που ξανανιώνουν τις αρτηρίες και την καρδιά – 100 γρ. την ημέρα αρκούν

Έχουν βαθυκόκκινο χρώμα και ελαφρώς ξινή γεύση και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μια ακόμα όμως ιδιότητά τους τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία μας σύμφωνα με το King’s College του Λονδίνου

Τέσσερα κιλά μείον και λιγότερο λίπος στην κοιλιά με αυτό το φρούτο πριν το γεύμα

Ένα μήλο την ημέρα περιορίζει το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και τέσσερα κιλά το χρόνο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να το καταναλώνετε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ