Μέτρα και οδηγίες για την Ευλογιά των Πιθήκων – Ποιοι συστήνει η Εθν. Επ. Εμβολιασμών να εμβολιαστούν | Προειδοποιήσεις στους ευρωπαίους τουρίστες

0
1568

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από την Ευλογιά των Πιθήκων, περιγράφει όσα γνωρίζουμε για την μεταδοτική ασθένεια, εξηγεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για την συγκεκριμένη νόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και συστήνει τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων.

Όπως αναφέρει: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη».

Και συνεχίζει: «Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις».

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποιήσεις στους ευρωπαίους τουρίστες για την ευλογιά των πιθήκων – Το σχέδιο της Ελλάδας

Οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακοπές τους.
Προειδοποιήσεις προς τους Βρετανούς οι οποίοι αναμένεται να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε άλλες χώρες κάνουν επιστήμονες, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μία έξαρση της ευλογιάς στη Βρετανία.

Οι αρχές της Βρετανίας ειδικά μετά τον συναγερμό που σήμανε σε Ελλάδα και Ισπανία με την εξέταση δύο Βρετανών ως ύποπτα κρούσματα για την ευλογιά των πιθήκων, συμβουλεύουν τους τουρίστες να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακοπές τους.

Κρούσματα σε τουρίστες
Σημειώνεται πως εκτός από τον 29χρονο Βρετανό στην Ελλάδα, ο οποίος τελικά είχε ανεμοβλογιά, ένας Βρετανός τουρίστας που έκανε διακοπές στα Κανάρια νησιά υποβάλλεται τώρα σε εξετάσεις για την ευλογιά των πιθήκων.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι ο παραθεριστής ήταν ένα από τα πέντε ύποπτα νέα κρούσματα που αναλύονται επί του παρόντος.

Η ηλικία του ανώνυμου άνδρα, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος Βρετανός τουρίστας στην Ισπανία που ενδέχεται να έχει μολυνθεί, παραμένει άγνωστη.

Συναγερμός σε Βρετανία και Ισπανία
Η Ισπανία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 40 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και δήλωσε ότι άλλα 67 άτομα εξετάζονται.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μια σάουνα στη Μαδρίτη και σε ένα pride festival στη Γκραν Κανάρια, στο οποίο συμμετείχαν 80.000 άτομα από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η είδηση του ύποπτου κρούσματος στο νησί Φουερτεβεντούρα έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις της επικεφαλής ιατρικής συμβούλου Dr Susan Hopkins προς τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τον ιό στις διακοπές τους.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει εξαιρετικά χαμηλός», επισήμανε η ίδια.

Τη  Δευτέρα το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία σχεδόν τριπλασιάστηκε, καθώς οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι άλλοι 37 ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον τροπικό ιό.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 57 κρούσματα σε λίγο περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο.

Το σχέδιο της Ελλάδας
Δεδομένου πως τώρα ξεκινάει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί, τότε δεν θα αργήσει να επισκεφτεί και τη χώρα μας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων υπάρχει και η γνώση και τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικά περιστατικά, ωστόσο για όλα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο.

Τα βασικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση συναγερμού είναι τα εξής:
Η αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων με τον τρόπο που έγινε η μεταφορά του νεαρού Βρετανού από την Κεφαλονιά στην Αθήνα
Αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής όπως έγινε με την πανδημία
Ιχνηλάτηση και απομόνωση για τις στενές επαγές
Καραντίνα για όσους έχουν προσβληθεί ή ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα

Πηγή in.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.