Τι πραγματικά συμβαίνει στην Σανγκάη; Καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναλύει

1
248

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με το… στόμα ανοιχτό τα όσα διαδραματίζονται στην Σανγκάη, με τις σκηνές να θυμίζουν δυστοπικό μέλλον. Είναι όμως η κινεζική πολιτικής της μηδενικής ανοχής η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Χάος. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα όσα διαδραματίζονται στη Σανγκάη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι είναι δέσμιοι ενός πρωτοφανούς αγριότητας lockdown, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, της ΒΑ.2.

Άνθρωποι πεινασμένοι από την εξοντωτική καραντίνα προσπαθούν να βρουν τρόφιμα σπάζοντας τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας, ωστόσο καταλήγουν στη… φυλακή, καθώς το Πεκίνο έχει επιβάλει από την αρχή της πανδημίας την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Μια πολιτική η οποία έδειξε αποδοτικότητα στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα όμως;

Shanghai Residents Forced From Their Homes

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ανέλυσε στο Newsbomb.gr τα όσα συμβαίνουν στην αχανή κινεζική μητρόπολη και την πορεία αυτών των μέτρων που έχουν σοκάρει τον πλανήτη.

«Είναι αλήθεια πως βλέπουμε την εξέλιξη μιας πολιτικής που εφαρμόζεται στην Σανγκάη και είναι σοκαριστική. Είναι μια πολιτική μηδενικής ανοχής η οποία έχει υιοθετηθεί από την Κίνα από την αρχή της πανδημίας και πράγματι είχε μια αποτελεσματικότητα καθώς η χώρα κατέγραφε χαμηλά νούμερα σε κρούσματα. Στην Κίνα, επίσης, υπάρχει μια μερική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, οπότε η ανοσία έχει φθίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο αναγνώσεις για όσα συμβαίνουν στην Σανγκάη», σχολίασε ο κύριος Παναγιωτόπουλος.

Ποιες είναι όμως οι δυο όψεις του κινεζικού… νομίσματος; Ο κύριος Παναγιωτόπουλος αναλύει: «Η μια ανάγνωση αναφέρει πως στις πανδημίας υπάρχει μια φοβερή εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να προλάβουν ένα βίαιο ξέσπασμα κρουσμάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει τη δυνατότητα να ανέβει δραματικά. Έτσι εφαρμόζεται η πολιτική της μηδενικής ανοχής που προανέφερα. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση. Βλέπουμε απάνθρωπα μέτρα έξω από κάθε προσέγγιση της Δημόσια Υγεία. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να πείθει. Δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί με αυταρχισμό. Κάποιος ο οποίος πεινάει θα κάνει το οτιδήποτε για να τραφεί, είναι βασικό ανθρώπινο ένστικτο. Νομίζω πως το μέτρο αυτής της σκληρής καραντίνας είναι λανθασμένο σε αυτή τη χρονική στιγμή της πανδημίας».

Ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με μια πανδημία, για την οποία δεν είχε προετοιμαστεί. Έμαθε η ανθρωπότητα από το μάθημα του κορονοϊού, όντας κατάλληλα προετοιμασμένη για την επόμενη πανδημία; Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας απαντά: «Μάθαμε πολλά. Ήρθαμε αντιμέτωποι με συνθήκες που δεν είχαμε σκεφτεί και είδαμε εφαρμογή κοινωνικών μέτρων που δεν είχαμε συναντήσει ξανά. Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν λειτούργησε συλλογικά. Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι πανδημίες χρειάζονται συμμετοχή. Δυστυχώς η ανθρωπότητα πήρε ένα μάθημα αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το έχει εμπεδώσει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και την πορεία της πανδημίας, ο κύριος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η άρση των μέτρων είναι η ενδεδειγμένη λύση; «Βλέπω μια ανεμελιά και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό θανάτων και δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί συμβαίνει αυτό. Βιαζόμαστε πολύ να πετάξουμε τις μάσκες, θα μπορούσαν να συνεχιστούν τα τεστ στα σχολεία. Οι τουρίστες δεν θέλουν να έρθουν σε μια ανέμελη χώρα, θέλουν να έρθουν σε μια προσεκτική χώρα».

«Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο», λέει ο Έλληνας πρόξενος

Για το αυστηρό lockdown στη Σανγκάη, τη μεταφορά ακόμα και των ασυμπτωματικών ασθενών σε κέντρα απομόνωσης, αλλά και τον βίαιο αποχωρισμό παιδιών από τους γονείς του, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη, Βασίλης Κονιάκος, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο».

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στην πόλη, ο κ. Κονιάκος τόνισε ότι τα τεστ, είτε σελφ είτε PCR, είναι γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιιτροπές στις συνοικίες. «Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει.

Ωστόσο, ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, οι οποίες επίσης μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμούς. Όπως εξηγεί, η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. «Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει.

Σχετικά με τις περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι Αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής». Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. «Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με… δαγκάνες – Απομακρύνουν παιδιά από τις οικογένειές τους

Δεν τολμούν οι άνθρωποι στην Σανγκάη να βγουν από τα σπίτια τους, ούτε καν στο μπαλκόνι. Όσοι, δε, τολμούν δέχονται επίθεση με δαγκάνες από τις αρχές, τους χτυπούν και τους συλλαμβάνουν.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας και πολλά ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα. Πολλοί ανησυχούν ότι ίσως «ξέφυγε» κάποιο νέο στέλεχος ιού.

Εκτιμήσεις λένε ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου. Σε βίντεο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας.

«Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν. Με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα. Σε άλλο βίντεο χτυπούν και κλωτσούν μια γυναίκα για να μπει σε λεωφορείο καραντίνας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είναι «φυλακισμένοι» και πεινασμένοι.

Πολλοί αναγκάζονται να λεηλατήσουν σούπερ μάρκετ. Επίσης, μικρά παιδιά με ειδικές στολές απομακρύνονται από τις οικογένειές τους και οδηγούνται σε μονάδες καραντίνας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ