Γυναικομαστία και τα αίτια που την προκαλούν: Πότε προτείνεται επέμβαση για αφαίρεση στήθους

0
595

Ως γυναικομαστία χαρακτηρίζουμε την κατάσταση κατά την οποία ένα αρσενικό άτομο, παρουσιάζει σημαντική διόγκωση στους ιστούς των μαστών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε αυτοί να προσομοιάζουν το γυναικείο στήθος. Η γυναικομαστία είναι αρκετά συνηθισμένη και μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά ακόμα και σε αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία αλλά και σε νεογέννητα μωρά.

Τα αίτια φυσικά ποικίλουν ανάλογα την περίσταση, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την παχυσαρκία ή και κάποια ορμονική διαταραχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η γυναικομαστία, αν και δε θεωρείται απειλητική για την υγεία, απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση στήθους, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την αυτοπεποίθηση του ασθενούς.

Τι την προκαλεί

Σε γενικές γραμμές η γυναικομαστία θεωρείται φυσιολογική, και μάλιστα ένα συντριπτικό 70% των αγοριών την εμφανίζει κατά την εφηβεία. Από τα βασικότερα αίτια της είναι άλλωστε οι αλλαγές στα οιστρογόνα και στην τεστοστερόνη κατά την περίοδο αυτή.

Επιπλέον και ορισμένα νεογέννητα αγόρια παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμη γυναικομαστία, καθώς διατηρούν στο αίμα τους τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα, τα οιστρογόνα της μητέρας.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί επίσης και σε μεσήλικες ή και ηλικιωμένους, ενώ στα αίτια της μπορεί να περιλαμβάνονται

  • Παχυσαρκία
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Νεφρικές παθήσεις
  • Ορμονικές παθήσεις
  • Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Διαραταχές ορμονών λόγω γήρατος

Ουσιαστικά οτιδήποτε είναι σε θέση να ταράξει την ισορροπία των ορμονών και ειδικά των οιστρογόνων στον οργανισμό των ανδρών μπορεί να εκδηλωθεί ως γυναικομαστία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Γενικά η γυναικομαστία μπορεί να φύγει και από μόνη της με εξισορρόπηση των ορμονών, ειδικά στα νεογέννητα αγόρια και τους εφήβους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στους ενήλικες, η κατάσταση μπορεί να απαιτεί αφαίρεση στήθους με χειρουργική επέμβαση.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό, ο γιατρός να έχει διαγνώσει και εντοπίσει τα αίτια που προκάλεσαν εκ πρώτης τη γυναικομαστία και να εστιάσει πρώτα στην επίλυση αυτών των προβλημάτων – απώλεια κιλών, ρύθμιση ορμονών, διακοπή φαρμακευτικής αγωγής κ.α.- ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανεμφάνισή της μετά.

Εφόσον η κατάσταση της υγείας του ασθενούς θεωρείται ισορροπημένη, πλέον ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να προχωρήσει σε αφαίρεση του λιπώδους ιστού που περισσεύει στην περιοχή του στήθους, επαναφέροντάς το στη φυσιολογική του όψη.

Μάθετε περισσότερα για τη γυναικομαστία, τα αίτια και την αντιμετώπισή της με χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση στήθους, στην ιστοσελίδα του κορυφαίου πλαστικού χειρουργού Δρ. Ζήση Μπουκουβάλα και κλείστε σήμερα ραντεβού για εξέταση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ