Καρδιακή προσβολή: Το δημοφιλές παυσίπονο που αυξάνει τον κίνδυνο έως και 97%

0
2509

Με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συνδέεται, σύμφωνα με μελέτη, ένα πασίγνωστο παυσίπονο, το οποίο έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε όλους μας πάρα πολλές φορές.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την ιβουπροφαίνη, η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλα τα φαρμακεία, χωρίς συνταγή γιατρού, με τη μορφή δισκίου, κάψουλας ή υγρού και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων πόνων. Από πόνους στην πλάτη μέχρι πονόδοντο.

Η ιβουπροφαίνη ανήκει σε ένα είδος φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τη ναπροξένη, τη σουλινδάκη, τη δικλοφενάκη και άλλα.

Αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με το Medline Plus.

Αυτό μάλιστα «μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση, προκαλώντας ακόμα και θάνατο» προειδοποιεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας με θέματα υγείας.

ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 440.000 συμμετέχοντες και έδειξε ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 97%.

Ο Δρ William Grossman, Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακών και Αγγειακών Νόσων στο UCSF, εξήγησε τους μηχανισμούς πίσω από αυτόν τον κίνδυνο.
«Η ιβουπροφαίνη, όπως το Advil, το Motrin ή το Ibuprofen, μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της υπάρχουσας υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή ανάπτυξη νέας υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό», προειδοποιεί.

Σημειώνεται ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση [140/90 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg) ή οτιδήποτε υψηλότερο] είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Ένας κίνδυνος που αυξάνεται σημαντικά σε κάποιον που καταναλώνει ιβουπροφαίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν μάλιστα να μην παίρνετε κάποιο παυσίπονο εάν έχετε πρόσφατα υποστεί καρδιακή προσβολή ή ιβουπροφαίνη για περισσότερες από 10 ημέρες, εκτός εάν σας το έχει πει επαγγελματίας γιατρός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), τα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής προσβολής είναι τα εξής:

Πόνος στο στήθος

Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος (χέρια, γνάθο, λαιμός, πλάτη και κοιλιά)

Αίσθημα ζάλης

Ιδρώτας

Δυσκολία στην αναπνοή

Ναυτία ή έμετος

Υπερβολικό αίσθημα άγχους

Βήχας ή συριγμός.

πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ