Κορoνοϊός: Έβγαινε θετικός έξι εβδομάδες μετά τον θάνατό του

0
1760

Θεμελιώδους σημασίας η ανακάλυψη ερευνητών ότι νεκρός βρέθηκε τουλάχιστον 28 φορές θετικός σε τεστ κορονοϊού μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά τον θάνατό του. Από ένα σημείο και μετά, ανιχνευόταν ο ιός αλλά όχι πλέον τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ιταλία ένας 41χρονος Ουκρανός και ένας φίλος του πήγαν για μια βουτιά στη θάλασσα. Δεκαέξι ώρες αργότερα, ήταν νεκρός από πνιγμό. Τίποτα δεν προμήνυε το ιατρικό μυστήριο που θα εκτυλισσόταν στη συνέχεια, καθώς για σχεδόν 6 εβδομάδες μετά τον θάνατό του, βρέθηκε θετικός τουλάχιστον 28 φορές στον κορονοϊό. Μια ανακάλυψη που οι ερευνητές λένε ότι είναι “θεμελιώδους σημασίας για τους παθολόγους”.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι, πριν πεθάνει, ο άνδρας ήταν “εντελώς ασυμπτωματικός”, έγραψε η ομάδα σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Journal of Medical Case Reports, και είναι πιθανό να είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο όταν πέθανε.

Αυτό “αντανακλά τη σημασία της λήψης δείγματος μετά θάνατον σε όλες τις περιπτώσεις νεκροψίας, και όχι μόνο σε ενδεχόμενο θάνατο που σχετίζεται με [COVID-19]”, σημειώνει η έκθεση – και δείχνει ότι οι παθολόγοι πρέπει να κάνουν τεστ για την παρουσία του κορονοϊού “για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη στιγμή του θανάτου, ακόμα κι αν εκτιμήθηκε χαμηλό αρχικό ιικό φορτίο”.

Αν και επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό, οι κανονισμοί στην Ιταλία απαιτούσαν τη διενέργεια τεστ COVID. Μόλις υποβλήθηκε σε εξετάσεις και είχε διεξαχθεί νεκροψία, το σώμα μεταφέρθηκε στο τοπικό νεκροτομείο, όπου φυλάχθηκε σε σφραγισμένη και απολυμασμένη αδιάβροχη σακούλα στους 4°C.

Μια καθυστέρηση στη λήψη άδειας ταφής σήμαινε ότι το σώμα θα έμενε εκεί λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Σαράντα μία μέρες, για την ακρίβεια.

“Ελήφθησαν 28 ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα από το πτώμα” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξηγεί η έρευνα και “πάντα από την ίδια ομάδα, επαρκώς προετοιμασμένη και με τυποποιημένες διαδικασίες σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και τα καθιερωμένα πρωτόκολλα”.

Κάθε τεστ ήταν θετικό – η ομάδα εξέτασε ξανά το καθένα από αυτά με ένα κιτ αντιδραστηρίων από άλλο προμηθευτή, απλώς για να είναι σίγουρη.

Ανιχνεύσιμος ο κορονοϊός αλλά όχι πλέον τα ανθρώπινα κύτταρα
Και όχι μόνο ήταν ανιχνεύσιμα τα σωματίδια του ιού για σχεδόν έξι εβδομάδες μετά το θάνατο, αλλά μέχρι το τέλος της περιόδου δοκιμής ήταν τα μόνα ανιχνεύσιμα σωματίδια. Να σημειωθεί ότι όταν οι ερευνητές κάνουν τεστ για κορονοϊό, μπορούν επίσης να κάνουν τεστ ελέγχου ταυτόχρονα για να επαληθεύσουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών προέρχονται πραγματικά από τα δείγματα που θέλουν. Αυτό το κάνουν δοκιμάζοντας για ανθρώπινο κυτταρικό RNA το οποίο παρασύρεται από τα ιικά σωματίδια όταν λαμβάνεται με στυλεό – εάν δεν βρεθεί ανθρώπινο RNA, τότε πιθανότατα δεν βγήκε από ανθρώπινη μύτη.

Στο διάστημα των 41 ημερών, τα τεστ δεν έπαιρναν κάποια στιγμή το ανθρώπινο RNA. Τα τεστ για τον COVID εξακολουθούσαν να είναι θετικά, αλλά τα ανθρώπινα κύτταρα είχαν γίνει μη ανιχνεύσιμα.

Η υπόθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία για το πώς αντιμετωπίζονται τα πτώματα στην εποχή του COVID. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ έχουμε πολλές καλές έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά του ιού σε ζωντανά σώματα και στο περιβάλλον, “υπάρχει έλλειψη δεδομένων για την ανθεκτικότητα του ιού σε νεκρά σώματα και για τον κίνδυνο μετάδοσης από πτώματα”. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς “η εκτέλεση αυτοψιών φέρνει διάφορες κατηγορίες εργαζομένων (παθολόγους, τεχνικούς κ.λπ.) σε επαφή με μια πιθανή πηγή βιολογικού κινδύνου, με επιπτώσεις όχι μόνο από άποψη υγείας αλλά και από ιατροδικαστική άποψη”.

Αν και πιο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού με την αναπνοή μεγάλων σταγονιδίων, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος: “έχει επίσης διαπιστωθεί μετάδοση μέσω επαφής με μολυσμένες σωματικές εκκρίσεις, από τον αέρα και από την επαφή κοπράνων με τη στοματική οδό”, σημειώνει η έκθεση. Αν και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη επιστημονικά επαληθευμένα δεδομένα για ζωντανούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από νεκρούς, τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι τα πτώματα μπορούν να παραμείνουν μολυσματικά για έως και 35 ώρες μετά το θάνατο – σημαντικές πληροφορίες για όσους είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα και την προετοιμασία των σωμάτων πριν τη ταφή ή την αποτέφρωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ