Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο

0
1993

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αυξάνοντας με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα κρούσματά της.

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού είναι όπως επισημαίνουν οι μέχρι στιγμής μελέτες τελείως διαφορετικά από αυτά τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη (όπως τη μετάλλαξη Delta), καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Ειδικότερα τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο είναι:

Ρινική καταρροή

Ξηρός λαιμός

Πονοκέφαλος

Κόπωση

Φτέρνισμα

 

Αθανάσιος Δημόπουλος: Η Omicron προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν περισσότερο με κρυολόγημα

dimopoulos_omicron_xr

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε στον Σκάι ότι η νόσηση είναι σαφώς πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους – Προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων λόγω μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά σημειώνει ότι οι νοσηλείες δεν θα αυξηθούν αναλογικά – Αν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, η πανδημία θα «σβήσει», ανέφερε

Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, είπε ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. 

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:

«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.»

Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck  έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ