Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί ως τώρα – Αυξάνονται παντού τα μέτρα

0
622

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας. Τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εντοπίστηκε το στέλεχος.

Ήταν 24 Νοεμβρίου όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, προερχόμενη από τη Νότια Αφρική. Το πρώτο γνωστό δείγμα συλλέχθηκε στις 9 Νοεμβρίου από τη Μποτσουάνα, για αυτό και αρχικά για τους περισσότερους αυτό το νέο στέλεχος ονομαζόταν ως «η μετάλλαξη της Μποτσουάνας», ωστόσο, ο ΠΟΥ γρήγορα προχώρησε στην ονομασία του ως «Μετάλλαξη Όμικρον», αναφέροντας μάλιστα πως πρόκειται για μια παραλλαγή ανησυχίας.

Από την πρώτη ημέρα της ανίχνευσης του νέου στελέχους, υπήρξε και δεύτερη περίπτωση από τη Νότια Αφρική η οποία μάλιστα ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ αλλά και μια επιβεβαιωμένη μόλυνση με τη μετάλλαξη που ανιχνεύτηκε στο Ισραήλ κι αφορούσε ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Μαλάουι. Στην πορεία, επιβεβαιώθηκαν και περιπτώσεις ταξιδιωτών που γύρισαν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε μια επιβεβαιωμένη περίπτωση που αφορούσε σε θετικό πρόσωπο που είχε νοσήσει στην Αίγυπτο πριν από τις 11 Νοεμβρίου.

Οι τέσσερις αρχικές περιπτώσεις με το νέο στέλεχος, αφορούσαν ανθρώπους από τη Μποτσουάνα και ήταν πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Τα τρία αρχικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ισραήλ, επίσης ήταν πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι, όπως και το πρώτο ύποπτο κρούσμα της Γερμανίας.

Στις 27 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν επίσημα δυο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια άλλα δυο στο Μόναχο. Η Ιταλία, επίσης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος, ενώ στη διαδικασία της ανίχνευσης κρουσμάτων είναι η Ολλανδία, καθώς στις 26 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ προσγειώθηκε αεροπλάνο με 61 θετικούς επιβάτες, από τους 600, προερχόμενο από τη Νότια Αφρική. Θεωρείται βέβαιο πως ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιθανότατα έχουν νοσήσει από το νέο στέλεχος του κορονοϊού. Τέλος, το βράδυ του Σαββάτου επιβεβαιώθηκε κρούσμα και στην Τσεχία.

Συναγερμός και μέτρα σε όλο τον πλανήτη

Ο συναγερμός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον πλανήτη γενικότερα, ήχησε ξανά με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματά πτήσεις από τις χώρες της Νότιας Αφρικής, και τις ΗΠΑ να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από τις ίδιες χώρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση κυρίως στη Νότια Αφρική, όπου επί της ουσίας παραμένουν «εγκλωβισμένοι» αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να φύγουν, την ώρα που οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι στο Γιοχάνεσμπουργκ, και την περιοχή Γκάουτενγκ, η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει στην κοινότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ του Σαββάτου (27.11), έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα προστασίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έκανε τις ανακοινώσεις και ενημέρωσε για τις αλλαγές στα μέτρα που αφορούν τόσο τους ταξιδιώτες προς το «Νησί», όσο και τους κατοίκους. Μέτρα αναφορικά με τους ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες χώρες, είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η Ελλάδα, ενώ πέντε Έλληνες πολίτες που επέστρεψαν από τη Νότιο Αφρική έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν πρόκειται για κρούσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ