Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Όχι τρίτη δόση στα υγιή άτομα πριν ξεκινήσουν εμβολιασμοί στις υπανάπτυκτες χώρες

0
1009

Δεν είναι σωστό να χορηγούμε τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid σε υγιή άτομα την ώρα που στις υποανάπτυκτες χώρες παραμένει ανεμβολίαστο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus

«Δεν είναι σωστό να χορηγούμε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε υγιή άτομα», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ρίχνοντας το γάντι στα εύπορα κράτη την ώρα που στις υποανάπτυκτες χώρες δεν έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CNBC», «σε oρισμένες χώρες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 2% (…) οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι στην Αφρική», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid έχει ήδη ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν το 54% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC), πάνω από 1,8 εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε εκ νέου τα εύπορα κράτη να σταματήσουν τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid με την ελπίδα να καταστούν διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για τις φτωχές χώρες με χαμηλό ποσοστό ανοσοποίησης.

«Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να «συγχωρήσει» την ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες για τα εμβόλια από τον περασμένο χειμώνα, ζητώντας από τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να επιβάλουν μορατόριουμ στην τρίτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους για να προωθήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

«Υπάρχουν χώρες με εμβολιαστική κάλυψη που είναι κάτω από το 2%, οι περισσότερες από αυτές στην Αφρική, και οι οποίες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη και τη δεύτερη δόση», τόνισε ο Τendros.

«Και το να ξεκινάς με την χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, ειδικά σε υγιή άτομα, πράγματι δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμός: Τρίτη δόση και στους υγειονομικούς – Ρεκόρ στα τεστ για να ελεγχθεί η πανδημία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ