Ινδία: Τι είναι ο «μαύρος μύκητας» που δυσκολεύει τη μάχη κατά του κορονοϊού

0
977

Η ινδική κυβέρνηση έχει συστήσει σε γιατρούς να αναζητούν ίχνη μουκορμύκωσης (mucormycosis) ή «μαύρου μύκητα» σε ασθενείς με Covid-19, καθώς νοσοκομεία αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων της σπάνιας, μα εν δυνάμει θανατηφόρας μόλυνσης.

Το κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) ανέφερε το σαββατοκύριακο πως οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με Covid-19, διαβητικούς και ασθενείς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα έπρεπε να είναι σε επαγρύπνηση για πρώιμα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων πόνοι στη μύτη ή μπλοκάρισμά της στη μια πλευρά του προσώπου, καθώς και πονοκέφαλο, πρήξιμο, μούδιασμα πονόδοντο και χαλάρωση δοντιών στη μια πλευρά του κεφαλιού.

Η ασθένεια αυτή, που μπορεί να οδηγήσει σε μαύρισμα ή αποχρωματισμό στη μύτη, προβλήματα όρασης, πόνους στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή και αιμόπτυση στον βήχα, συνδέεται με τον διαβήτη. Και ο διαβήτης, με τη σειρά του, μπορεί να χειροτερέψει εξαιτίας στεροειδών όπως η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών περιπτώσεων Covid-19.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και σε πολλές άλλες χώρες- μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστρία, η Βραζιλία και το Μεξικό, μα η έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ινδία» είπε ο Ντέιβιντ Ντένινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ειδικός στο Global Action Fund for Fungal Infections. «Και ένας από τους λόγους είναι ο πολύς διαβήτης, και ο πολύς ελλιπώς ελεγχόμενος διαβήτης».

Η Ινδία δεν έχει δημοσιοποιήσει εθνικά δεδομένα για τη μουκορμύκωση, μα έχει πει ότι δεν υπάρχει μεγάλο ξέσπασμα. Αναφορές στα ΜΜΕ υποδεικνύουν κρούσμτα στη Μαραχάστρα και την πρωτεύουσά της Μουμπάι, καθώς και στη Γκουζαράτ.

H Απαρνά Μουχέρτζι, επιστήμονας στο ICMR, είπε ότι «δεν είναι κάτι για να πανικοβάλλεται κανείς, μα πρέπει να ξέρεις πότε να ζητήσεις βοήθεια».

Ωστόσο πρόκειται για κάτι που σίγουρα δεν διευκολύνει την κατάσταση στα ήδη «γονατισμένα» νοσοκομεία της Ινδίας, που έχουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο για την περίθαλψη ασθενών με Covid-19.

Ο Αρουναλόκε Τσακραμπάρτι, επικεφαλής του Center of Advanced Research in Medical Mycology στην ινδική πόλη Τσαντιγκάρ, είπε πως ακόμα και πριν την Covid-19, η μουκορμύκωση ήταν πιο κοινή στην Ινδία από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες, «εν μέρει λόγω εκατομμυρίων που έχουν διαβήτη».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ