DW: Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν;

0
1735

Οι λόγοι είναι πολυσχιδείς και δεν σχετίζονται πάντα με πιθανούς ενδοιασμούς σε σχέση με το εμβόλιο

Σε σχετικό άρθρο επιχειρείται να εξηγηθεί το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές διαστάζουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Η ελπίδα ήταν ότι όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η πανδημία θα τελειώσει. Τώρα που υπάρχουν εμβόλια, καταγράφεται διστακτικότητα από το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί. Οι αρμόδιοι θεωρούν όμως ότι είναι ζήτημα χρόνου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Μια τεράστια επιτυχία, κατά την άποψη πολιτικών και επιστημόνων. Αλλά σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το άρθρο, η ευφορία είναι περιορισμένη – τουλάχιστον σε τμήματα του πληθυσμού. Συγκρατημένες αντιδράσεις έρχονται κυρίως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ανήκει σε εκείνες στις πληθυσμιακές ομάδες, που εμβολιάζονται με προτεραιότητα. Οι λόγοι είναι πολυσχιδείς και δεν σχετίζονται πάντα με πιθανούς ενδοιασμούς σε σχέση με το εμβόλιο.

Ίσως να είναι ζήτημα χρόνου

«Η ετοιμότητα του νοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστεί διαφέρει» διαπιστώνει ο Μπερντ Μόιρερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιδιωτικών Παρόχων Κοινωνικών Υπηρεσιών: «Υπάρχουν δομές όπου το προσωπικό εμβολιάζεται σε ποσοστό σχεδόν 100%, αλλά κι άλλες που τα 2/3 δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολο σε αυτή την χρονική στιγμή να αποκομίσει κανείς μία σαφή εικόνα». Αλλά η διστακτικότητα του ιατρικού προσωπικού να εμβολιαστεί δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα. Ακόμη και για το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ μόνο ένα 79% των ιατρών και ένα 47% του προσωπικού δέχθηκε να εμβολιαστεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εμβολιαστεί ποσοστό 73% των ιατρών και 50% του προσωπικού στη Γερμανία. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε δημοσκόπηση της Γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής και Πρώτων Βοηθειών DGIIN και της Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Divi που δημοσίευσε η Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα. «Τα ποσοστά έχουν στο μεταξύ ξεπεραστεί, γιατί από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί θεωρούμε ότι πολλοί αναθεώρησαν τη στάση τους», υποστηρίζει εκπρόσωπος της Ένωσης. Το ότι παρόλα αυτά παρέμειναν πολλοί διστακτικοί, αποδίδεται πιθανότατα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ