Νίκος Στ. Μανούσης στην Καθημερινή: «Η συλλογική αυταπάτη των Χριστουγέννων»

1
1132

Μια τοποθέτηση του Ψυχιάτρου Νικου Στ. Μανούση στις 19/11/20 στην Καθημερινή. «Η συλλογική αυταπάτη των Χριστουγέννων»

Γιατί χρειαζόμαστε να φέρουμε τα Χριστούγεννα πιο κοντά;

Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων και την κανονικότητα της κοινωνίας.

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός.

Η απειλή της νόσησης και του θανάτου φαντάζουν πιο απειλητικές από ποτέ.

Πως λοιπόν αντιδρούν οι Έλληνες καταναλωτές στην πίεση του περιορισμού; Είναι εντυπωσιακή η μεταστροφή σε ότι αφορά στην στάση τους απέναντι στις αγορές μέσω διαδικτύου, για τα Χριστούγεννα αλλά και στον στολισμό, πολύ νωρίτερα από το σύνηθες.

Και πως ερμηνεύεται αυτό; Μα γιατί η θλίψη, η στενοχώρια, ο μαρασμός, η αγωνία, το άγχος και ο εγκλεισμός ζητούν διέξοδο στη γιορτή των Χριστουγέννων!

Τα Χριστούγεννα που είναι συνυφασμένα με την αγάπη, την προσφορά, την θαλπωρή, την οικογένεια, την παιδική ηλικία και τις διακοπές. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια από τις ομορφότερες γιορτές του χρόνου, την οποία και προσμένουμε πάντοτε με μεγάλη χαρά.

Η λέξη Χριστού-γέννα από μόνη της σηματοδοτεί την έλευση του Θεανθρώπου και μας οδηγεί υποσυνείδητα σε μια νέα αρχή, σε ένα νέο ξεκίνημα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και ερμηνεύσιμο, στις ειδικές και ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, όπου επικρατεί η στέρηση των διαπροσωπικών επαφών, η μη κανονικότητα στο χώρο της εργασίας, ο περιορισμός των εξόδων, το συναίσθημα της ανυπομονησίας να είναι εντονότερο, καθώς θεωρούμε ότι το «πνεύμα» των Χριστουγέννων θα μπορέσει να αναπτερώσει το «πεσμένο» ηθικό.

Η φετινή γιορτή των Χριστουγέννων θα είναι για όλους μας διαφορετική αλλά θα πρέπει να έχει ένα βαθύτερο νόημα, το οποίο πρέπει ο καθένας από εμάς να το αναζητήσει μέσα του.               Νίκος Στ. Μανούσης  Ψυχίατρος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ