Βιταμίνη D: Πρόκειται για τη βιταμίνη από την έλλειψη της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η απουσία ηλιακού φωτός, που είναι η πιο αποτελεσματική πηγή βιταμίνης D, προκαλεί πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε οστεομαλακία και ραχίτιδα, δύο μεταβολικές παθήσεις των οστών. Τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το κόκκινο κρέας, είναι καλές πηγές βιταμίνης D, αλλά συχνά δεν είναι αρκετές. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D καθημερινά (10 mg) και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.
Βιταμίνη Β: Υπάρχουν οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β -Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12- που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο ρόλος της Β12 όμως, είναι κρίσιμος κατά τους ψυχρούς μήνες. Η βιταμίνη Β12, η οποία υπάρχει στο κρέας, το γάλα και το τυρί, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από συμπτώματα κατάθλιψης ή εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Βιταμίνη C: Αν και, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη C δεν μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και την ταχύτερη ανάρρωση. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C βοηθά στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων, την υγεία του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και του χόνδρου, αλλά και την επούλωση των πληγών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, μία σπάνια κατάσταση που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, κόκκινα σημάδια στο δέρμα και αιμορραγία των ούλων. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες. Αν είστε μεταξύ 19 και 64 χρειάζεστε 40mg την ημέρα.