Έχω βήχα και πυρετό: Είναι γρίπη ή COVID-19; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

1
2762

Διαβάστε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην εποχική γρίπη και την COVID-19 που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε από ποια ασθένεια νοσήσατε και πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε σε κάθε περίπτωση

Η εποχική γρίπη και η COVID-18 αποτελούν δύο μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η μεν COVID-19 προκαλείται από μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ η γρίπη από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Με βάση τις οδηγίες και τις πληροφορίες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention, δηλαδή του  Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) παραθέτουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο αναπνευστικές λοιμώξεις.

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη γρίπη και την COVID-19. Για παράδειγμα, η δεύτερη φαίνεται πως εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη και προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους, ενώ μπορεί να χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για την εκδήλωση των συμπτωμάτων της, με τους ανθρώπους να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι υπάρχει ήδη εμβόλιο κατά της γρίπης, σε αντίθεση με την COVID-19. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη λοίμωξη αυτή προς το παρόν είναι η αποφυγή έκθεσης στον ιό.

Επειδή κάποια από τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι παρόμοια, πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις διαφορές βάσει συμπτωματολογίας, γι’αυτό και ο έλεγχος μέσω τεστ κρίνεται απαραίτητος για τη διάγνωση. Γρίπη και COVID-19 παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές που μας βοηθούν να τις ξεχωρίσουμε.
Ας δούμε μερικά από τα ήδη γνωστά στοιχεία.

Ομοιότητες
Τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη έχουν διάφορα επίπεδα συμπτωμάτων, που ποικίλλουν από τα μηδενικά συμπτώματα (ασυμπτωματικοί ασθενείς) μέχρι τα πολύ σοβαρά. Κοινά συμπτώματα που μοιράζονται οι δύο ασθένειες είναι:

  • Πυρετός ή αίσθημα πυρετού/ρίγη•
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Μυαλγίες ή σωματικός πόνος
  • Πονοκέφαλος
  • Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν έμετο ή διάρροια, σύμπτωμα που όμως είναι συχνότερο στα παιδιά παρά στους ενήλικες

Διαφορές

Γρίπη: Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια, στην οποία περιλαμβάνονται συμπτώματα της παραπάνω λίστας.

COVID-19: Η COVID-19 φαίνεται πως προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους, με επιπλέον στοιχεία της, διαφορετικά από αυτά της γρίπης, να περιλαμβάνουν επίσης αλλαγή ή απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης,

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση και τη μόλυνση

Ομοιότητες
Τόσο για την COVID-19 όσο και για τη γρίπη, μπορεί να περάσει μία ή περισσότερες μέρες ανάμεσα στη στιγμή μόλυνσης του ατόμου και την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαφορές
Αν ένας άνθρωπος νοσήσει από COVID-19, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων σε σχέση με τη γρίπη.

Γρίπη: Συνήθως, ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.

COVID-19: Συνήθως ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν πιο νωρίς, έως και δύο ημέρες μετα τη μόλυνση ή και πιο αργά, 14 ημέρες μετά από αυτή, με το χρονικό διάστημα να ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Για πόσο διάστημα το άτομο μπορεί να μεταδίδει τον ιό

Ομοιότητες

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πιθανό το άτομο να μπορεί να μεταδώσει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα πριν την αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Διαφορές

Αν ένας άνθρωπος νοσεί από COVID-19, μπορεί να είναι μεταδοτικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στην περίπτωση της γρίπης.

Γρίπη: Οι περισσότεροι ασθενείς με γρίπη είναι μεταδοτικοί για περίπου μία ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη είναι πιο μεταδοτικοί κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες της ασθένειάς τους αλλά παραμένουν μεταδοτικοί έως και σχεδόν επτά ημέρες.
Τα μικρά παιδιά και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικοί για ακόμα περισσότερο.

COVID-19: Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό που προκαλεί την COVID-19 παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση.
Είναι πιθανό οι άνθρωποι να μεταδίδουν τον ιό για σχεδόν δύο ημέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων και να παραμένουν μεταδοτικοί για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά από αυτή. Αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός ή τα συμπτώματά του αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν, είναι πιθανό να παραμένει μεταδοτικός για τουλάχιστον 10 ακόμα ημέρες μετά το θετικό τεστ στην COVID-19.

Πώς μεταδίδονται οι ιοί

Ομοιότητες

COVID-19 και γρίπη μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, όταν έρχονται σε κοντινή επαφή (λιγότερα από δύο μέτρα). Και οι δύο ιοί μεταδίδονται κυρίως από τα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν ένα μολυσμένο άτομο (είτε με COVID-19 είτε με γρίπη) βήχει, φταρνίζεται ή μιλά. Τα σταγονίδια αυτά φτάνουν στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που είναι κοντά και οι οποίοι τα εισπνέουν καταλήγοντας στους πνεύμονες.

Πιθανό είναι ένα άτομο να μπορεί να μολυνθεί από τη σωματική επαφή (π.χ. χειραψία) ή αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που φέρει τον ιό κι έπειτα το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Και οι δύο ιοί είναι μεταδοτικοί ακόμα και πριν οι φορείς τους αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα,, με την εμφάνιση πολύ ήπιων συμπτωμάτων ή χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Διαφορές

Παρόλο που οι ιοί της COVID-19 και της γρίπης θεωρείται πως μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους, ο ιός της COVID-19 είναι πιο μεταδοτικός ανάμεσα σε ορισμένους πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζει περισσότερα περιστατικά υπερμετάδοσης σε σχέση με τη γρίπη, πράγμα που σημαίνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί εύκολα και γρήγορα να μεταδοθεί σε πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα τη συνεχή εξάπλωση με την πάροδο του χρόνου.

ygeiamou.gr

Ασθενείς με Covid-19 και με γρίπη: Ποιοι είναι πιο υγιείς; – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε και είναι λογικό αφού μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
    Το ένα μπορεί να είναι και έτσι αλλά μπορεί και να μην είναι όσο για το άλλο κάποιες φορές είναι έτσι και κάποιες δεν είναι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ