Γλαύκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας

0
167

Θα μπορούσε μία αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες να λειτουργήσει ως ασπίδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος; Δείτε τα -προκαταρκτικά- συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η ανάλυση δεδομένων από τρεις μεγάλης κλίμακας και διάρκειας μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ένα διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του γλαυκώματος, θα μπορούσε ωστόσο ενδεχομένως να αποτελέσει ένα μέσο πρόληψης της σοβαρής οφθαλμικής νόσου σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη που υπογράφουν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Eye.

Το γλαύκωμα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και συχνά διαγιγνώσκεται δύσκολα καθώς τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται παρά μόνο όταν η νόσος είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σχετικά με τη διατροφή και τη γενική «πορεία» της υγείας 185.000 νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 1976 και του 2017.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως η μακροχρόνια διατήρηση μίας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες και υψηλής σε λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοικτής γωνίας με πρώιμη παρακεντρική απώλεια όρασης.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του γλαυκώματος εάν το έχετε ήδη, αλλά μπορεί να είναι ένα μέσο για την πρόληψη του γλαυκώματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν περισσότεροι ασθενείς σε αυτές τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου -συμπεριλαμβανομένων εκείνων με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος- ακολουθήσουν αυτή τη διατροφή, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις απώλειας όρασης» επισήμανε ο Δρ Louis Pasquale αναπληρωτής επικεφαλής για την οφθαλμολογική έρευνα στο Mount Sinai, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλότερη σε λιπαρά και πρωτεΐνες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεταβολιτών ευνοϊκών για την πλούσια σε μιτοχόνδρια κεφαλή του οπτικού νεύρου, όπου εντοπίζεται η βλάβη στο πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επισήμαναν πως προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει πως μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών όπως η κετογονική δίαιτα, ενδέχεται να προσφέρει προστασία έναντι νευρολογικών διαταραχών.

Ο Δρ Pasquale έσπευσε, σε κάθε περίπτωση, να υπογραμμίσει πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή. Εξήγησε πως είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη συσχέτιση αυτού του διατροφικού μοντέλου με το γλαύκωμα και το επόμενο βήμα είναι η αντικειμενική ποσοτικοποίηση, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, της παρακεντρικής απώλειας όρασης και η επανάληψη της ανάλυσης. Και προσέθεσε πως το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο θα μπορούσε να ωφελεί μόνο ανθρώπους με συγκεκριμένο γενετικό τύπο.

Διαβάστε ακόμη

Γλαύκωμα: Nέα μέθοδος υπόσχεται πρώιμη διάγνωση

Κετογονική διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο δημοφιλή δίαιτα

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ