Μ. Κουτούζης: Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε μείωση των εμφραγμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

2
1267

Ο γνωστός συμπατριώτης μας επεμβατικός Καρδιολόγος Μιχάλης Κουτούζης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, του Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με άρθρο του  που συνυπογράφει με την Ειδικευόμενη Καρδιολόγο Κωνσταντίνα Γκινή και δημοσιεύουμε στο kalymnos-news.gr, δίνει απαντήσεις και εξηγεί του λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε μείωση των εμφραγμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μιχάλης Κουτούζης με πολυετή εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απλά και κατανοητά εξηγεί τους λόγους που παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό  και επισημαίνει ότι είναι είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με θωρακικό άλγος ιδιαίτερα αν έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή παλιού εμφράγματος να επικοινωνούν άμεσα με τον καρδιολόγο τους, καθώς μπορεί να πρόκειται για νέο ισχαιμικό επεισόδιο και η υγεία τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επίσης αναφέρει ότι  την περίοδο της πανδημίας οι επεμβατικές πράξεις, όπως οι στεφανιογραφίες και οι αγγειοπλαστικές πραγματοποιούνταν μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της πολιτείας. Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαίου 2020 θα αρχίσουν ξανά να πραγματοποιούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές και σε τακτική βάση.

Πριν παραθέσουμε το άρθρο οφείλουμε εκ μέρους του kalymnos-news.gr να ευχαριστήσουμε το Μιχάλη Κουτούζη και τη συνεργάτιδα του Κωνσταντίνα  Γκινή για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσαν για να ενημερώσουμε  τους αναγνώστες μας.

Παραθέτουμε το ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο

Το 2020 έχει πλέον σημαδευτεί από την πανδημία του ιού SARS-COV-2, που ξεκίνησε από την πόλη Wuhan της Κίνας τον Ιανουάριο και έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, καθώς σε πολλές χώρες εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά και για την προστασία των συστημάτων υγείας.

Αυτή την περίοδο παρατηρήθηκε, ανεξάρτητα από τη συνολική μείωση των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, και μείωση των εμφραγμάτων ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα οι καρδιολόγοι να αναρωτιούνται: “Που πήγαν τα εμφράγματα;”

Πρόσφατα δεδομένα από την Λομβαρδία αναφέρουν μείωση έως 70% των εμφραγμάτων, ενώ στην Ισπανία  η μείωση φτάνει το 40% και στην Ατλάντα των Η.Π.Α. η μείωση κυμαίνεται από 20% έως 50%.Η μείωση που περιγράφεται είναι πολύ μεγάλου βαθμού. Μεγάλες καταγραφές τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον υπόλοιπο κόσμο αναμένονται για να ερμηνεύσουν αυτή την μείωση.Τα οξέα στεφανιαία συμβάματα προκαλούνται από ρήξη της αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία που αιματώνουν την καρδιά ,αποτελούν την πρώτη σε συχνότητα αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο και έχουν ως κύριες αιτίες την αυξημένη ηλικία τον σακχαρώδη διαβήτη,το κάπνισμα, την αρτηριακή υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία.

Η μείωση των εμφράγματων που έχει παρατηρηθεί ανά τον κόσμο θα μπορούσε να εξηγηθεί ως εξής: είτε οι ασθενείς διστάζουν παρά τα συμπτώματα τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια στον φόβο της πιθανής έκθεσης στον ιό, είτε η μείωση των εμφραγμάτων εν μέρει είναι πραγματική, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με θωρακικό άλγος ιδιαίτερα αν έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή παλιού εμφράγματος να επικοινωνούν άμεσα με τον καρδιολόγο τους, καθώς μπορεί να πρόκειται για νέο ισχαιμικό επεισόδιο και η υγεία τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την περίοδο της πανδημίας οι επεμβατικές πράξεις, όπως οι στεφανιογραφίες και οι αγγειοπλαστικές πραγματοποιούνταν μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της πολιτείας. Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαίου θα αρχίσουν ξανά να πραγματοποιούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές και σε τακτική βάση. Προτεραιότητα είναι να γίνει διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας όλων των ασθενών  που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Κωνσταντία Γκινή

Ειδικευόμενη Καρδιολόγος,

Β’ Καρδιολογική Κλινική,

Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Μιχάλης Κουτούζης

Επεμβατικός Καρδιολόγος

Β’ Καρδιολογική Κλινική,

Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Πηγή: kalymnos-news.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως ο ιός υπερτιμηθηκε;Μήπως είναι η ώρα να πάρετε τις αρχικές σας εκτιμήσεις πισω;
    Μήπως οι θανατοι από καρδιά κατεγράφησαν ως θανατοι από Κορωνοιο;
    Ένας που ασθενεί από Aids και το ανοσοποιητικό του ειναι αδυναμο μια γριπη μπορεί να τον σκοτώσει…Αν πεθανει, πεθαινει από Aids ή γριπη;
    Καλώς παρθησαν τα αρχικά μέτρα γιατί δεν γνώριζαν οι επιστήμονες με τι ήταν αντιμέτωποι.Τωρα όμως βάλτε τα πράγματα στη θέση τους.Πρίν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα απο την οικονομική ανέχεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ