Απλά μέτρα προφύλαξης που οφείλουμε να κάνουμε δεύτερη φύση μας προτείνει ο Durland Fish επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Yale
Ο Durland Fish, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, συνταξιούχος πλέον, στην ηλικία των 75 εκφράζει δημόσια την ανησυχία του για την έλλειψη πληροφόρησης ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά όσον αφορά την αποφυγή μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.
Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος στην παρούσα φάση για την διενέργεια μελετών για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει και κρατώντας ως δεδομένο ότι ο ιός της γρίπης και ο κορωνοϊός έχουν παρόμοιες οδούς μετάδοσης, προτείνει μερικές συμβουλές βασισμένες στην κοινή λογική για την προστασία μας.
1
Πλένετε σε κάθε ευκαιρία τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τα συνιστώμενα 20 δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι ξεπλένουν στα γρήγορα τα χέρια τους για λίγα δευτερόλεπτα, μια αναποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των ιών. Είκοσι δευτερόλεπτα κατ΄ελάχιστο.
2
Αποφύγετε να πιάνετε χρήματα. Τα χαρτονομίσματα που σας δίνουν μπορεί προηγουμένως να βρίσκονταν στα χέρια ενός φορέα του ιού. Χρησιμοποιείτε πλαστικό χρήμα (χρεωστική κάρτα) σε κάθε ευκαιρία.
3
Έχετε μαζί σας το δικό σας στιλό για τις περιπτώσεις που πρέπει να βάλετε την υπογραφή σας.
4
Χρησιμοποιείτε το αριστερό χέρι αν είστε δεξιόχειρας για να ανοίγετε τις πόρτες και αποφύγετε εντελώς να πιάνετε τα πόμολα, όταν αυτό είναι εφικτό.
5
Χρησιμοποιείστε όχι το δάκτυλο αλλά τον κόμπο του μικρού σας δακτύλου για να πιέσετε το κουμπί του ασανσέρ ή όποιο άλλο κουμπί. Αυτό το σημείο του δακτύλου είναι απίθανο να ακουμπήσει το πρόσωπό σας.
6
Αποφύγετε τις κουπαστές παρά μόνο αν πέφτετε! Είναι σύνηθες – και ασφαλές – να τις πιάνουμε καθώς χρησιμοποιούμε τις σκάλες, αλλά σκεφτείτε πόσοι άλλοι που έχουν βήξει ή φτερνιστεί τις έχουν πιάσει.
7
Χρησιμοποιείτε αντισηπτικά ελεύθερα σε συναντήσεις ή δημόσιους χώρους και αποφύγετε να μοιράζεστε έγγραφα ή άλλα αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι πριν από εσάς.
8
Κρατήστε την αναπνοή σας αμέσως μόλις κάποιος δίπλα σας φτερνιστεί ή βήξει και μετά απομακρυνθείτε κατά δύο μέτρα.
9
Εάν βρίσκεστε σε ουρά και κάποιος πίσω σας βήχει ή φτερνίζεται αφήστε τον να περάσει μπροστά.
Πρόκειται για μέτρα προφύλαξης βασισμένα στην κοινή λογική που μπορείτε να υιοθετήσετε αμέσως και να τα κάνετε κτήμα σας ώστε να τα εφαρμόζετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε συνδυασμό με τις οδηγίες που δίνονται από τους επίσημους φορείς τα παραπάνω μέτρα μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμη επίπεδο προστασίας στην υγεία μας.
7
SHARES
|
Share to Facebook |
FacebookShare to TwitterTwitterShare to ViberViberShare to PinterestPinterestShare to PrintPrintShare to Email
Με τα αντισηπτικά δια χειρός όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν περισσότερους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των «γκουρού» του υγιεινού τρόπου ζωής που μιλούν συνεχώς για τους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας με πολυβιταμίνες και υπερτροφές. Τι λένε όμως οι ειδικοί σχετικά με αυτό;
Η υιοθέτηση ενός σωστά δομημένου διατροφικού πλάνου είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διατηρούμαστε υγιείς ωστόσο, όπως διαβάζουμε στον Business Insider, δεν υπάρχει κάποια δίαιτα ή διατροφή που -σύμφωνα με τους ειδικούς- αποδεδειγμένα μπορεί να αποτρέψει το να νοσήσει κάποιος από τον ιό ή να θεραπευτεί. Μπορεί λοιπόν η ισορροπημένη διατροφή να συμβάλλει στη συνολική διατήρηση της υγείας μας όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι θα λειτουργήσει ως ασπίδα κατά το κορωνοϊού σύμφωνα με την Δρ. Κάρολάιν Απόβιαν, διευθύντρια του Κέντρου Διατροφής και Σωματικού Βάρους του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης.
Είναι γεγονός ότι η κακή διατροφή μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού σε μολυσματικές ασθένειες -κάτι αποδεδειγμένο από πληθώρα ερευνών- όταν κάποιος ήδη νοσεί. Επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρείται σε καλή κατάσταση με την κατανάλωση τροφών που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως ποικιλία φρούτων και λαχανικών, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και ειδικότερα τροφές με βιταμίνη C, D και ψευδάργυρο, χωρίς να χρειάζεται υπερκατανάλωση των λεγόμενων υπερτροφών. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις -προς το παρόν τουλάχιστον- ότι μεγάλες ποσότητες λαχανικών ή οποιασδήποτε «υγιεινής» τροφής αλλάζουν δραστικά την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. «Όταν εκτεθείς στον κορωνοϊό δεν έχει καμία απολύτως σημασία το πόσα πορτοκάλια έχεις καταναλώσει. Θα προσβληθείς», λέει η Απόβιαν. «Η σωστή διατροφή όμως μπορεί να ενισχύσει την ανάρρωση είτε από τον κορωνοϊό είτε από οποιαδήποτε ασθένεια. Το μόνο στο οποίο θα βοηθήσει η υγιεινή διατροφή και το να είναι κάποιος σε φόρμα είναι όταν νοσήσει να μην έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα», συμπληρώνει.
«Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη μάς καθιστούν πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η υπερφαγία ή η μεγάλη κατανάλωση τροφών ‘κενών θερμίδων’ (τροφές που περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά ή και καθόλου) έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι γεγονός λοιπόν ότι αυτές οι τροφές, που συχνά περιέχουν και αρκετή ζάχαρη, συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης τύπου 2 και διάφορες φλεγμονές που δημιουργούν στο σώμα επιπλέον στρες. Οπότε συνιστώ την αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων αλλά και τηγανητών όπως και πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά τροφίμων. Ωστόσο, στοιχεία που συνδέουν αυτού του τύπου τρόφιμα όπως ένα ντόνατ με την αύξηση του ρίσκου να προσβληθεί κάποιος από κορωνοϊό, δεν υφίστανται. Πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια και τα καλύτερα μέτρα πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με επιφάνειες που δεν έχουν απολυμανθεί.
Επίσης, δύο πράγματα που καλό είναι να αποφεύγονται είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κυρίως επειδή ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό και το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες, γεγονός ακόμα πιο επικίνδυνο για τους καπνιστές. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα του σώματος να θεραπευτεί σύμφωνα με έρευνες. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για ένα ποτήρι κρασί που μπορεί να πίνουμε περιστασιακά, αντιθέτως, λειτουργεί αγχολυτικά. Άλλες πολύ σημαντικές καθημερινές συνήθειες είναι ο επαρκής ύπνος, η διαχείριση του άγχους και η τακτική σωματική άσκηση, γιατί όλα επηρεάζουν συγκεντρωτικά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού», συμπληρώνει η Απόβιαν ολοκληρώνοντας.