Ποιο γλυκό κόβει μαχαίρι τον ασταμάτητο και ενοχλητικό βήχα

0
1839

Ποιο γλυκό κόβει μαχαίρι τον ασταμάτητο και ενοχλητικό βήχα;

Ειδικά τώρα το χειμώνα, συμβαίνουν αρκετά συχνά εκείνες οι στιγμές που σε πιάνει αυτός ο ενοχλητικός και συνάμα ασταμάτητος (ξερο)βήχας, που δεν μπορείς να τον αποβάλεις με τίποτα.

 

Και εντάξει, όταν είσαι μόνη στο σπίτι και δεν σε ακούει και κανείς ή δεν χρειάζεται να μιλήσεις, πάει στο καλό. Όταν όμως είσαι στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού με κόσμο, τότε αυτή η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Κι ενώ μέχρι πρότινος μπορεί να πίστευες ότι αρκεί μια καραμέλα με καταπραϋντική δράση για να σου απαλύνει το βήχα, έρχεται μία νέα έρευνα να ανατρέψει τα όσα γνώριζες (κι εμείς μαζί).

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρει ο καθηγητής Alyn Morice, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος καρδιαγγειακών και αναπνευστικών σπουδών του πανεπιστημίου Hull, η μαύρη σοκολάτα είναι περισσότερο αποτελεσματική στο ελαφρύ γαργάλημα που νιώθεις στο λαιμό, ακόμη και στον ανυπόφορο βήχα, σε σχέση με άλλα φάρμακα.

Ο καθηγητής εξηγεί πως σε μία έρευνα που διεξήχθη οι ασθενείς που έλαβαν ένα καινούριο φάρμακο το οποίο περιείχε κακάο (σε αντίθεση με τα σιρόπια για το βήχα), παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη μείωση του βήχα μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Μία ακόμη έρευνα που έλαβε χώρα στο Imperial College του Λονδίνου συμπληρώνει ως προς αυτό το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα αλκαλοειδές στο κακάο που είναι καλύτερο στην καταστολή του βήχα από την κωδεϊνη: η κωδεΪνη.

Μη βιαστείς να απορήσεις. Υπάρχει εξήγηση. Η διαφορά έγκειται στην υφή που έχει η σοκολάτα σε αντίθεση με τα απλά σιρόπια ενάντια στο βήχα. Η σοκολάτα είναι περισσότερο κολλώδης, πράγμα που την καθιστά ικανότερη στο να «ντύσει» το λαιμό σου και προστατεύσει τις απολήξεις των νεύρων που προκαλούν το βήχα.

 

Σαφώς και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα ώστε να μιλάμε για βεβαιότητα, αλλά στο μεταξύ ποιος άραγε δεν είναι πρόθυμος να δοκιμάσει αυτή την εναλλακτική; Μάλλον κανείς.

Διαβάστε πόσο διαρκεί ο βήχας σύμφωνα με έρευνα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ