Γνωστός και ως ινδικό σαφράν, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά που απαντάται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική.
Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του ενέπνευσε πολλούς λαούς να το χρησιμοποιήσουν σαν φυτική χρωστική, όμως οι ωφέλιμες ιδιότητές του ήταν εκείνες που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει και τη δική μας προσοχή κι όχι άδικα! Μάλιστα, μπορούμε πλέον να τον βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, βάμμα, εκχύλισμα, ενώ δε λείπουν και τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμά.
Ιδιότητες
Ο κουρκουμάς αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην παραδοσιακή Ιατρική πολλών χωρών. Τελευταία, πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί και στη Δύση, αναφέρει η Πελαγία Δαμιανού, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, προκειμένου να διαλευκανθεί το μυστήριο γύρω από το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό! Έτσι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι η ουσία εκείνη στην οποία οφείλονται οι βασικές του ιδιότητες. Ξεχωρίζουν η αντιφλεγμονώδης και η αντιοξειδωτική του δράση!
Σημαντικό βοήθημα για την αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σε μεγάλες ηλικίες στις Δυτικές χώρες. Συνήθως, χαρακτηρίζεται από πολλές φλεγμονές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον πόνο. Ο κουρκουμάς, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε άτομα με αρθρίτιδα και ιδιαίτερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπου βελτιώνει τα σχετικά συμπτώματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα για αρθρώσεις!
Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Μπορεί παλαιότερα να πίστευαν ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο παύουν να πολλαπλασιάζονται μετά την παιδική ηλικία, όμως, οι επιστήμονες σήμερα διαφωνούν, επισημαίνει η κ. Δαμιανού! Πλέον, είναι γνωστό ότι μπορούν να σχηματιστούν νέες συνάψεις και να αυξηθούν σε αριθμό. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία παίζει ο BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας), ένας αυξητικός παράγοντας που δρα στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF!
Τι σημαίνει αυτό; Δεδομένου ότι πολλές εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, όπως το Alzheimer και η κατάθλιψη, συνδέονται με μειωμένα επίπεδα αυτού του παράγοντα, η κουρκουμίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη και την καθυστέρηση της εξέλιξης αυτών των νόσων. Το ίδιο ισχύει και για την μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία λόγω γήρατος, καθώς και την κακή μνήμη, όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Σύμμαχος για μακροζωία
Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ο κουρκουμάς προστατεύει τα κύτταρά μας από την οξείδωση. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι προφυλάσσει το ενδοθήλιο, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποτελούν και τον πρώτο παράγοντα θνησιμότητας παγκοσμίως! Υγιές ενδοθήλιο σημαίνει καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της πήξης του αίματος και της αγγειακής διαπερατότητας. Παρόλα αυτά, η κ. Δαμιανού συστήνει σε άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιπηκτικά) να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για λήψη κουρκουμά σε υψηλή δόση.
Πώς αυξάνεται η δράση του κουρκουμά;
Η δράση του κουρκουμά φαίνεται να αυξάνεται κατά πολύ με την πιπερίνη, μια ουσία που απαντάται στο μαύρο πιπέρι. Χωρίς αυτή, ένα μεγάλο μέρος της κουρκουμίνης δεν απορροφάται και απλά περνά από το πεπτικό σύστημα. Ακόμη, η βρωμελαΐνη -ένα ένζυμο του ανανά- συμβάλλει επίσης στην αύξηση της δραστικότητάς του. Φροντίστε, λοιπόν, να συνυπάρχουν αυτά τα συστατικά, είτε συνδυάζοντας τις σωστές τροφές, είτε εντοπίζοντάς τα σε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, και επωφεληθείτε στο μέγιστο!
Βιβλιογραφία
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#section11
https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981.php#side-effects-of-turmeric
Πηγή: itrofi.gr