Πρήζονται τα πόδια σας; Εννιά σοβαρές αιτίες που συμβαίνει αυτό

0
240

Παρατηρείτε ότι τα πόδια σας πρήζονται, με αποτέλεσμα να νιώθετε πόνο και να δυσκολεύεστε ακόμη και να περπατήσετε;

 

Δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ξεκάθαρο γιατί πρήζονται τα πόδια, το σύμπτωμα, όμως, συχνά οφείλεται σε προβλήματα υγείας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

  1. Οίδημα: Το σώμα κάνει κατακράτηση υγρών και αυτό φαίνεται στα πόδια, τα χέρια, ακόμη και το πρόσωπο. Μπορεί να συμβεί μετά από πολύωρο αεροπορικό ταξίδι ή πολύωρη ορθοστασία, ενώ σε πολλές γυναίκες συμβαίνει τις μέρες της περιόδου. Συνήθως υποχωρεί από μόνο του, συχνά, όμως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας, όπως τα χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ή ηπατική νόσος.
  2. Τραυματισμός: Το πρήξιμο στο πόδι μπορεί να αποτελεί ένδειξη σπασίματος ή διαστρέμματος, λόγω πτώσης ή λανθασμένης κίνησης. Το πόδι και ο αστράγαλος πρήζονται εξαιτίας της συγκέντρωσης του αίματος στο σημείο, προκειμένου να επουλωθεί το τραύμα. Εάν έχετε έντονο πόνο, πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντως γιατρό.
  3. Εγκυμοσύνη: Το πρήξιμο των ποδιών είναι φυσιολογικό σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα της γυναίκας κάνει κατακράτηση υγρών. Μπορεί να επιδεινωθεί το βράδυ ή μετά από μεγάλο διάστημα ορθοστασίας. Συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος για τη μητέρα ή το έμβρυο.
  4. Προεκλαμψία: Το πρήξιμο των ποδιών της εγκύου σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη προεκλαμψίας. Εκδηλώνεται συνήθως στην 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνδέεται με υπέρταση. Μπορεί να βλάψει το συκώτι ή τα νεφρά και να έχει σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί.
  5. Λεμφοίδημα: Συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι λεμφαδένες, οι μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού, έχουν καταστραφεί, κάτι που συμβαίνει συχνά στη θεραπεία του καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αποβάλλει μικρότερες ποσότητες υγρών και αυτό προκαλεί πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια.
  6. Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά από τα πόδια σας, περνάει μέσα από τις φλέβες, οι βαλβίδες των οποίων φυσιολογικά πρέπει να επιτρέπουν τη ροή του αίματος πάντοτε προς τα πάνω. Οι βαλβίδες αυτές φθείρονται με την αύξηση της ηλικίας ή λόγω της πολύωρης ορθοστασίας. Όταν το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά όπως πρέπει, μπορεί να συγκεντρωθεί στα πόδια και να προκαλέσει πρήξιμο.
  7. Καρδιακή ανεπάρκεια: Αν η αντλητική δυνατότητα της καρδιάς χαθεί, το αίμα και τα υγρά του σώματος μπορούν να συγκεντρωθούν σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.
  8. Νεφρική νόσος: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα από τις βλαβερές ουσίες. Αν δε λειτουργούν σωστά, π.χ. λόγω μιας πάθησης, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, μπορεί στο αίμα να μείνει πολύ νάτριο (αλάτι), γεγονός που προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η βαρύτητα τραβάει τα υγρά στο κάτω μέρος του σώματος, προκαλώντας οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους.
  9. Ηπατική νόσος: Εάν έχετε ηπατίτιδα (φλεγμονή στο ήπαρ) ή πίνετε πολύ αλκοόλ, το ήπαρ σας πρέπει να αυτο-επιδιορθώνεται ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλές και προβλήματα στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται υγρά στην περιοχή της κοιλιάς, στα πόδια και τους αστραγάλους.

 

Πηγές: webmd.com, onmed.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.