Γιατί μουδιάζουν τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας;

0
413

 

Αισθάνεστε το βράδυ, όταν κοιμόσαστε, τα χέρια σας να μουδιάζουν, σα να τα τρυπάνε με βελόνες και δεν μπορείτε να τα κινήσετε;

 

Η ιατρική ορολογία γι’ αυτή την αίσθηση είναι «παραισθησία».  Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου των ΗΠΑ περιγράφει την αίσθηση της παραισθησίας ως μια αίσθηση «καψίματος» ή «μυρμηγκιάσματος» που συνήθως εμφανίζεται στα άκρα, δηλαδή στα χέρια και τα πόδια.

Η παραισθησία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, ενώ η αίσθηση, αν και δυσάρεστη, είναι συνήθως ανώδυνη.

Σε ποιους λόγους μπορεί να οφείλεται:

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με τη στάση του ύπνου. Αν για παράδειγμα κάποιος κοιμάται επάνω στο βραχίονά του, ασκεί πίεση στο νεύρο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία.

Παραισθησία μπορούν επίσης να προκαλέσουν οι παρακάτω ιατρικές παθήσεις:

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πολύ κοινό. Εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις στα δάχτυλά τους, όπως η πολύωρη δακτυλογράφηση στον υπολογιστή και το πιάνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ασκείται υπερβολική πίεση στο ενδιάμεσο νεύρο που διαπερνά το βραχίονα και φτάνει στην παλάμη μέσω του καρπού. Σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ, τα συμπτώματα εμφανίζονται το βράδυ γιατί οι περισσότεροι κοιμούνται με λυγισμένους τους αγκώνες και τους καρπούς.

Ο κίνδυνος για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αυξάνεται:

 1. Για όσους δουλεύουν χρησιμοποιώντας τα χέρια τους σε επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως η δακτυλογράφηση ή ο χειρισμός μηχανών
 2. Για τις γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης
 3. Για όσους παρουσιάζουν κατακράτηση υγρών

 

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο νευρικής βλάβης λόγω της παραισθησίας και συγκεκριμένα υπάρχει κίνδυνος διαβητικής νευροπάθειας. Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου και λιπαρών στο αίμα τραυματίζουν τις νευρικές απολήξεις με την πάροδο του χρόνου. Η διαβητική νευροπάθεια χαρακτηρίζεται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια και στα χέρια.

Ανεπάρκεια βιταμινών Β

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω της διατροφής μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, όπως μούδιασμα στα άκρα, αλλά ακόμα και αναιμία.

Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμινών B;

 • Χορτοφάγοι
 • Ενήλικες πάνω από 50 ετών
 • Άτομα με συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές
 • Άτομα με ορισμένες πεπτικές διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

 

Άλλες αιτίες της νευροπάθειας και κατ’ επέκταση του μουδιάσματος μπορεί να είναι:

 1. Ορισμένοι τύποι τραυματισμών
 2. Η αλκοολική διαταραχή (αλκοολισμός)
 3. Οι αυτοάνοσες διαταραχές
 4. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα της χημειοθεραπείας
 5. Διαταραχές του μυελού των οστών
 6. Λοιμώξεις, όπως η νόσος του Lyme και ο ιός HIV
 7. Όγκοι που πιέζουν τα νεύρα

 

Πώς να προστατευτείτε:

 • Επιλέξτε να κοιμάστε με ένα τρόπο που δεν συμπιέζετε κάποιο νεύρο στο χέρι σας.
 • Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε ένα ειδικό στήριγμα ώστε να νιώθετε πιο άνετα και να κάνετε διάφορες διατάσεις στο χέρι σας πριν και μετά τον ύπνο.
 • Αν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ζητήστε από το γιατρό σας να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα.

 

Αν παρατηρείτε υπερβολικά συχνά ότι τα χέρια σας μουδιάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νιώθετε σα να έχει προκύψει κάποια οπτική διαταραχή, δυσκολία στην ομιλία ή στο συντονισμό και στο περπάτημα ή κάποια ανεξήγητη αδυναμία, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια ώστε να εντοπίσετε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε όσο πιο άμεσα γίνεται.

 

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.