Οι 8 φθινοπωρινές υπερτροφές που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας για detox μετά το καλοκαίρι

0
419

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του.

Η νέα εποχή είναι προ των πυλών και μπαίνουμε αργά αλλά σταθερά στους παλιούς μας ρυθμούς.

Στις διακοπές χαλαρώσαμε, φάγαμε, ήπιαμε. Τώρα ήρθε η ώρα για ανασύνταξη και αποτοξίνωση.

Ευτυχώς, το φθινόπωρο είναι γεμάτο τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες που θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στο πρόγραμμά σου.

Βρήκαμε τα 8 φθινοπωρινά superfoods που είναι κατάλληλα για detox μετά τις κρεπάλες του καλοκαιριού:

Τζίντζερ

Αυτή η πικάντικη ρίζα ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα και περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην αποτοξίνωση με την παραγωγή υγιούς ιδρώτα, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τις μολύνσεις.

Shutterstock
Shutterstock

Μήλα

Τα κόκκινα αυτά φρούτα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη, που απορροφούν τις τοξίνες και τις απομακρύνουν μέσω του εντέρου. Ακόμη, περιέχουν γλυκαρικό οξύ, που βοηθά το σώμα να ξεφορτωθεί τα χημικά και τα πρόσθετα των τροφών.

shutterstock
shutterstock

Παντζάρια

Παρέχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Είναι πλούσια με φολικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Το λαχανικό αυτό είναι καλύτερο ωμό, καθώς όσο μαγειρεύεται, χάνει την διατροφική του αξία.

shutterstock
shutterstock

Λαχανάκια Βρυξελλών

Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C και Κ αλλά και σε φυτικές ίνες. Είναι, ακόμη, πλούσια σε θείο και έχουν detox δράση ενώ έχουν αντιοξειδωτικά που πολεμούν τον καρκίνο και Ω3 λιπαρά οξέα.

Shutterstock
Shutterstock

Ρόδι

Αντιμετωπίζει κάποιες μορφές καρκίνου και περιέχει πολλές βιταμίνες. Μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και διατηρεί το βάρος.

shutterstock
shutterstock

Γλυκοπατάτα 

Είναι ιδιαίτερα υγιεινή, καθώς βοηθά στην απώλεια βάρους. Είναι πηγή βιταμίνης Α και έχει υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονώδων αντιοξειδωτικών.

shutterstock
shutterstock

Σταφύλι

Είναι η εποχή του. Το φρούτο αυτό ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται κατά των μικροβίων, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση πληγών, καλύτερη σεξουαλική ικανότητα, γεύση και όσφρηση και πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης.

shutterstock
shutterstock

Κολοκύθα

Το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό. Η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει λίγες θερμίδες και πολλή βιταμίνη Α.

shutterstock
shutterstock

Το φθινοπωρινό λαχανικό με αντιγηραντικές ιδιότητες που κάνει το δέρμα σου να λάμπει

Οσο κι αν δεν μας αρέσει, το φθινόπωρο πλησιάζει και καιρός είναι να αλλάξουμε πρόγραμμα και να βάλουμε στη διατροφή μας τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά.

Αφού απολαύσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα σταφύλια, ήρθε η ώρα να βάλουμε στη διατροφή μας τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια κ.α.

Η φθινοπωρινή φύση έχει να μας προσφέρει πολύτιμα «δώρα» για την υγεία μας.

Κατ’ αρχήν οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προγραμματίζουμε μέσα στη μέρα μας πολλά και μικρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά.

Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να έχουμε τη σωματική και πνευματική ευεξία, τώρα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αρχίσει να μας ζορίζουν.

Υπάρχει ένα λαχανικό που είναι μια must τροφή για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα και για εκείνους που θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους.

Κάνει το δέρμα να λάμπει και είναι αντιγηραντικό. Ο χυμός του αξίζει μια θέση στον κατάλογο με τα τρόφιμα που κάνουν μικρά θαύματα υγείας αφού ενισχύει την αντοχή του οργανισμού και έτσι μπορείτε να ασκήστε για περισσότερο χρόνο, ενώ βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τρώγοντας αυτό το λαχανικό ενισχύουμε τις αντοχές μας και έχουμε 16% περισσότερη ενέργεια.

Μπορεί να το βρίσκετε όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό το φθινόπωρο. 

Ο λόγος για το παντζάρι!

Shutterstock
Shutterstock

παντζάρια είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση. Προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών.

Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Β και C, μεταλλικών στοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο και μαγνήσιο όπως επίσης και φυτικές ίνες.

Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Το λυκοπένιο που βρίσκεται μέσα στο χυμό του παντζαριού βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητα του αλλά και βοηθάει στην αντηλιακή προστασία του δέρματος.

Τα παντζάρια έχουν αντιοξειδωτικά τα οποία είναι πολύτιμα στην προστασία από τους μηχανισμούς γήρανσης του δέρματος καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τις λεπτές ρυτίδες και τις πρώτες γραμμές στο πρόσωπο.

Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.

Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

Τα κατακόκκινα παντζάρια μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία ή και το διαβήτη.

Μια διατροφή πλούσια σε χυμό παντζαριού μπορεί να είναι ο φυσικότερος τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς.

Η συχνή κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.

Ο χυμός του παντζαριού μπορεί να μειώσει την ξηροδερμία ενώ οι ενζυματικές του ιδιότητες καταστρέφουν τα νεκρά κύτταρα και τις ξηρές συνθήκες του τριχωτού της κεφαλής. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό και αισθάνεστε τα μαλλιά σας βαριά, ακόμα και μετά το λούσιμο, ο χυμός μπορεί να σας ανακουφίσει από την φαγούρα που συνοδεύει την πιτυρίδα και το λιπαρό δέρμα της κεφαλής.

Τέλος τα παντζάρια επειδή περιέχουν φυλλικό οξύ, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Αν πίνετε καθημερινά χυμό παντζαριού μην θορυβηθείτε αν παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος των ούρων σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κόκκινη χρωστική του παντζαριού αποβάλλεται τόσο μέσω των ούρων όσο και από τα κόπρανα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ